Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Πρωταθλητές -και- στη διαρροή καταθέσεων

Η Ελλάδα καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες καταθέσεων τόσο σε απόλυτα όσο και σε ποσοστιαία νούμερα στην ευρωζώνη το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays Capital.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της ξένης τράπεζας βασίζονται στην επεξεργασία των στοιχείων για τις καταθέσεις που δίνει η.... κεντρική τράπεζα κάθε χώρας στην ΕΚΤ. Απ' αυτά έχουν αφαιρεθεί οι καταθέσεις στη διατραπεζική αγορά, αλλά συμπεριλαμβάνονται οι καταθέσεις των μη κατοίκων και άλλων, π.χ. ΟΤΑ.
Σύμφωνα λοιπόν με την Barclays Capital, οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν κατά 4,5 δισ. ευρώ τον ...Ιούλιο.  

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση ύστερα από εκείνες του Ιανουαρίου και του Απριλίου, που είχαν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. 
Συνολικά, η μείωση των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχεται σε 25,8 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου και είναι η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, ξεπερνώντας ακόμη και την πτώση των καταθέσεων στην Ισπανία, που ανήλθε σε 22 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.
Η μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα ξεπερνά το 10% από το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου μέχρι και τον Ιούλιο και είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνη της Ισπανίας που ανέρχεται σε μόλις 1,31%. Μειώσεις καταθέσεων καταγράφηκαν επίσης στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά πολύ μικρότερου μεγέθους, τόσο ποσοτικά όσο και ποσοστιαία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του ξένου οίκου, η μεγάλη μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες που υπάρχουν για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, μεγάλη αύξηση καταθέσεων καταγράφεται στην Κύπρο, που αποτελεί προορισμό για τα ελληνικά κεφάλαια. Οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 5,2 δισ. ευρώ ή 12,34% από το τέλος του 2009 μέχρι και τον Ιούλιο και είναι βέβαιο ότι ένα τουλάχιστον κομμάτι προέρχεται από την Ελλάδα.

πηγή Ελευθεροτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: