Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Η έξοδος από την κρίση μοναδικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας

Δικαίωση των μέχρι τώρα επικριτικών παρεμβάσεων της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να επενδυθεί πολιτικά παρά μόνο με ακόμη μεγαλύτερη συμβολή στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος εξόδου από την κρίση, διαπιστώνουν ο αρχηγός του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς και οι επιτελείς του.  
«Για έναν αντικειμενικό παρατηρητή είναι απολύτως σαφές ότι για όλα όσα έχει επισημάνει ο κ. Σαμαράς από την ημέρα που η χώρα μπήκε στην τροχιά της επιτήρησης έχει δικαιωθεί πλήρως. 
Το ζήτημα για τη Νέα Δημοκρατία όμως είναι ότι τους πολίτες δεν τους αφορά η δικαίωση ενός εκάστου αλλά τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι», σημειώνει ...
στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, θέλοντας να καταδείξει πόσο λεπτές είναι οι αντιπολιτευτικές ισορροπίες σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
Ιδιαίτερα για το σκέλος των παρεμβάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αφορούν στην τόνωση της αγοράς, οι επιτελείς της Ρηγίλλης έχουν και απτά δείγματα που επιβεβαιώνουν την ορθότητα των θέσεων της ΝΔ.
Όπως έλεγε στα «Επίκαιρα» κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, ειδικά τον τελευταίο μήνα, η Ρηγίλλης και το γραφείο του προέδρου έχουν κατακλυστεί από μηνύματα παραγόντων της αγοράς, επιχειρηματιών και μικροεπιχειρηματιών, οι οποίοι εκπέμπουν SOS, παραδεχόμενοι ότι η έλλειψη «αντισταθμιστικών» μέτρων έχει στεγνώσει την αγορά, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες μικρομεσαίες οικογένειες. Σε αυτό τον παράγοντα, μάλιστα, αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά τη μικρή αλλά υπαρκτή ανάκαμψη που φαίνεται να επιτυγχάνεται το τελευταίο διάστημα.
Από την άλλη πλευρά, ουδείς στη Ρηγίλλης παραγνωρίζει ότι η κυβέρνηση, έστω αποσπασματικά και πρόχειρα, ανοίγει τα θέματα που παραμένουν στάσιμα επί χρόνια και μάλιστα με αξιοσημείωτους ρυθμούς, κάτι που δεν βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το δημόσιο αίσθημα.
Ένα τρίτο στοιχείο, το οποίο περιλαμβάνει στις αναλύσεις του το επιτελείο της Ρηγίλλης, είναι αυτό της κοινωνικής έντασης, η οποία επί του παρόντος δεν έχει εκδηλωθεί με τρόπο ιδιαίτερα έντονο, αλλά είναι υπαρκτό και διογκώνεται. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς φέρεται να επιμένει στην άποψή του ότι από το φθινόπωρο το κλίμα θα επιβαρυνθεί δραματικά και η κοινωνική δυσαρέσκεια θα εκδηλωθεί πολύ πιο έντονα και μαζικά απ’ ό,τι μέχρι σήμερα.

Αντιπολιτευτική τακτική

Λαμβάνοντας υπόψη τα τρία παραπάνω δεδομένα, το επιτελείο της Ρηγίλλης καταλήγει στην εντατικοποίηση της μέχρι σήμερα αντιπολιτευτικής τακτικής, η οποία έχει διττή στόχευση και περιλαμβάνει σκληρή κριτική προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά και πρωτόγνωρη στα αντιπολιτευτικά χρονικά, όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, υποστήριξη της προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. «Ουδείς στο παρελθόν τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των “κλειστών” επαγγελμάτων από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», λένε χαρακτηριστικά βουλευτές του κόμματος, υπενθυμίζοντας τη στάση που κράτησε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση στη διακήρυξη της πρόθεσης για απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων από τον Κώστα Καραμανλή. Στο τελευταίο, στην «πλάτη», δηλαδή, που βάζει ο αρχηγός της ΝΔ προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση και κινδυνέψει σοβαρά ο κοινωνικός ιστός της χώρας, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία τα στελέχη της Ρηγίλλης, καθώς, όπως τονίζουν, δείχνουν τη διαφορετική φιλοσοφία που διέπει τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων. «Παρότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολιτικά επίπονο για τον Αντώνη Σαμαρά να βοηθά την κυβέρνηση τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κάνει άλλη δουλειά από το να κατηγορεί τη ΝΔ, ο ίδιος επιμένει», λένε και εκτιμούν ότι μόνον αν και ο πρωθυπουργός επιλέξει τη φυγή προς τα εμπρός μπορεί να διασφαλιστεί το πλαίσιο συνεννόησης που είναι αναγκαίο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Με αφορμή και την επικείμενη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία το Σεπτέμβριο, οι επιτελείς του κ. Σαμαρά σημειώνουν ότι «δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί η προσδοκία του κόσμου για απονομή δικαιοσύνης, ούτε όμως και η απαίτηση των πολιτών οι θυσίες και οι συνεισφορές να είναι δίκαιες και να πιάσουν τόπο». Η θέση αυτή αποτελεί τον πυρήνα της στάσης που θα κρατήσει επί του θέματος το Σεπτέμβριο η Νέα Δημοκρατία, η οποία προσανατολίζεται να ζητήσει, πλην της διερεύνησης των οικονομικών από το 1981, και την επέκταση των ερευνών στις συνθήκες υπό τις οποίες οδηγήθηκε η χώρα στην επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

«Στροφή» στην Οικονομία

Το βάρος της αντιπολιτευτικής στρατηγικής για την Οικονομία καλείται πλέον να σηκώσει ο αρμόδιος αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Σταύρος Δήμας, ο οποίος αξιοποιεί την παραδοσιακά χαλαρή περίοδο του Αυγούστου για να μελετήσει σε βάθος όλα τα δεδομένα της συγκυρίας, από τη στάση της ΕΕ και των μεγάλων χωρών, τις απαιτήσεις των ελεγκτών, τις κυβερνητικές κινήσεις. Ο κ. Δήμας, ο οποίος συλλέγει στοιχεία προκειμένου να επιμεληθεί και της παρθενικής παρουσίας του κ. Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο, τάσσεται ιστορικά υπέρ της άσκησης εποικοδομητικής αντιπολίτευσης και προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει με τις προτάσεις που θα καταθέσει προς τον αρχηγό του κόμματος ενόψει και της ΔΕΘ.
Ο πρώην επίτροπος στην ΕΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στη ΔΕΗ, μετά την απαίτηση των ελεγκτών να συναρτηθεί η τρίτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα με την πώληση του 40% των μονάδων της Επιχείρησης σε ιδιώτες. 
Ο κ. Δήμας πιστεύει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς η περίπτωση της ΔΕΗ είναι μοναδική και ο κίνδυνος δημιουργίας ενός νέου ιδιωτικού μονοπωλίου, ο οποίος θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο κρατικό, είναι υπαρκτός. O παραπάνω προβληματισμός αποτυπώθηκε και στην πρώτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία είχε περισσότερο προειδοποιητικό χαρακτήρα προς την κυβέρνηση.
Σχεδόν προεξοφλείται, πάντως, ότι η στάση που θα τηρήσει στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα είναι ανάλογη εκείνης που τήρησε στην υπόθεση της απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων.
ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: