Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Παρακαλούσε ο Παπανδρέου να μπουν υποψήφιοι!

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ...

ΒΑΡΥΤΑΤΟ πλήγμα έχει υποστεί το κύρος του Γιώργου Παπανδρέου ως αποτέλεσμα των καινοφανών, όσο και ανορθόδοξων χειρισμών του στο ζήτημα της επιλογής των υποψηφίων περιφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ.
Για πρώτη φορά στα χρονικά ένας πρωθυπουργός εμφανίζεται να διαπραγματεύεται δημόσια με τα στελέχη του κόμματός του και πολύ περισσότερο να εισπράττει τα εκκωφαντικά «όχι» των κορυφαίων εξ αυτών. 
Ένας πρωθυπουργός χωρίς πυγμή, που αδυνατεί να επιβάλει τις αποφάσεις του. 
Κι αυτό παρότι παραμονές των...
συναντήσεων του Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε εμμέσως προειδοποιήσει ότι όσοι αρνηθούν το πιθανότερο είναι στον ανασχηματισμό να βρεθούν εκτός κυβέρνησης.
Ακόμη κι αν ορισμένα από τα συγκεκριμένα στελέχη υποκύψουν τελικά στις ασφυκτικές πιέσεις, αυτό σε καμιά περίπτωση δεν θα αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη της χώρας
Αντίθετα, ενισχύεται το κλίμα ηττοπάθειας που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Οι τελευταίες εξελίξεις εγείρουν μείζον πολιτικό ζήτημα, ενώ ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί αδυνατούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο και με ποιο ακριβώς σκεπτικό ο Παπανδρέου χειρίσθηκε με τόσο ερασιτεχνικό τρόπο το θέμα των υποψήφιων περιφερειαρχών.
Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι περίμενε πως στις τετ α τετ συναντήσεις κανένα από τα στελέχη δεν θα... τολμούσε να αρνηθεί και να συγκρουστεί μαζί του. Ωστόσο, άλλοι εκτιμούν ότι κινήθηκε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου: Επέλεξε δηλαδή να εκθέσει δημόσια όσα στελέχη απαντήσουν αρνητικά, ώστε στη συνέχεια και στη διαδικασία του ανασχηματισμού να τους θέσει εκτός κυβέρνησης και ο ίδιος να εμφανισθεί άτεγκτος με τους «αντάρτες». 
Κι αυτό διότι δεν μπορούν να πιστέψουν –λόγω και του χαρακτήρα του– ότι ο Παπανδρέου θα αποδεχθεί το «στραπάτσο» που υπέστη και δεν θα πάρει μέτρα.  
Μένει να δούμε αν τα μέτρα αυτά θα αφορούν κορυφαίους υπουργούς, όπως οι Χ. Καστανίδης, Λ. Κατσέλη, Τ. Μπιρμπίλη κ.ά., που είπαν ευθέως «όχι» σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά τους, ή θα την... «πληρώσουν» ορισμένοι δευτεροκλασάτοι.
Η άρνηση των υπουργών να κατέβουν στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση αποδίδεται σε δύο κυρίως λόγους:  
Πρώτον επειδή δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την υπουργική καρέκλα, να εγκαταλείψουν την κεντρική πολιτική σκηνή και να γίνουν... απλοί περιφερειάρχες. Δεύτερον, διότι φοβούνται ότι θα ηττηθούν, καθώς είναι πολύ πιθανό να εισπράξουν την κατακραυγή που επικρατεί στη κοινωνία για την κυβερνητική πολιτική. 
Επιπλέον αντιλαμβάνονται ότι με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και τη στάση των μικρότερων κομμάτων τα περιθώρια συμμαχιών κατά τον δεύτερο γύρο είναι ανύπαρκτα έως μηδενικά.
Την ίδια ώρα βουλευτές του Κινήματος ασκούν έντονη κριτική στις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων, κάνοντας λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων. «Άφησαν το θέμα να σέρνεται δυόμισι μήνες», λένε χαρακτηριστικά και το αποδίδουν στο γεγονός ότι ουσιαστικά υπήρχαν τρία κέντρα αποφάσεων: 
Το Μαξίμου, η Ιπποκράτους και ο Γιάννης Ραγκούσης, όπου η κάθε πλευρά προσπάθησε να επιβάλει τους δικούς της. 
Στο μεταξύ διχασμένοι εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, με ορισμένους να ζητούν υποψήφιοι να είναι πρωτοκλασάτα στελέχη και κορυφαίοι υπουργοί. Να αφήσουν τα γραφεία και τις καρέκλες τους και να βγουν να κριθούν από τον κόσμο, τονίζουν. Ενώ μια δεύτερη κατηγορία πιστεύει ότι πρέπει να προταθούν νέα και άφθαρτα πρόσωπα.
Τπ Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: