Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

"Σφαγή στην Αυλή" του Γιωργάκη!

Χωρισμένη στα δύο η οικογένεια
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΑΜΠΟΥΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ ΜΕ ΘΕΑΤΗ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Εικόνα αποσύνθεσης εμφανίζει (και) το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, με αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές, αλληλομισούμενα φέουδα, αλληλοκατηγορούμενες ομάδες και μια έντονη, πολύ έντονη μάχη παρασκηνίου για τη νομή της ενδοκυβερνητικής εξουσίας εν όψει και του επικείμενου ανασχηματισμού
Βέβαια αυτή η κυβέρνηση απ' την πρώτη μέρα της συγκρότησής της εμφάνιζε σοβαρά προβλήματα, λειτουργικά και συνοχής. 
Ωστόσο την τελευταία περίοδο αυτά τα προβλήματα έχουν ενταθεί σοβαρά. Και τα προβλήματα πλέον δεν κρύβονται, αφού είδαμε και το απίθανο (;) να βγαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και (υποτίθεται) συντονιστής και να δηλώνει πως... δεν δέχεται καπέλα στον ρόλο του!
Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στην αυλή του πρωθυπουργού επιμένουν ότι είναι δύο οι βασικές ομάδες που αντιμάχονται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη συνοχή και λειτουργία της κυβέρνησης. 
Και οι δύο έχουν άμεση πρόσβαση στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα η αντιπαράθεσή τους να απειλεί κάθε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ακόμα και με ακύρωση:
• Μια ισχυρή ομάδα έχει επικεφαλής τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έχει ακόμα την εύνοια μέλους της οικογένειας Παπανδρέου, με επιρροή στον πρωθυπουργό.
• Μια άλλη ομάδα αποτελείται απ' το Χάρη Παμπούκη, τον αδερφό του πρωθυπουργού Νίκο και ορισμένα άλλα στελέχη του ευρύτερου κύκλου της οικογένειας, όπως ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης.
Κατά την εκτίμηση έμπειρων παραγόντων, που γνωρίζουν καλά το ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό παρασκήνιο, αυτές οι δύο ομάδες σφάζονται μεταξύ τους για το ποια θα έχει το πάνω χέρι στη νομή της εξουσίας παρά τω πρωθυπουργώ και ευρύτερα.
Ο ίδιος ο Γιώργος, κατά τα ίδια στελέχη, απλώς παρακολουθεί, αμήχανος και ανίκανος μέχρι σήμερα τουλάχιστον, να παρέμβει και να βάλει στη θέση τους τα συγκρουόμενα στελέχη. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά επιτρέπει και αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές εν όψει ανασχηματισμού, με πιο χαρακτηριστική αυτήν σύμφωνα με την οποία θα αναβαθμιστεί σε «συντονιστή» της κυβέρνησης ο Γιάννης Ραγκούσης, αλλά θα παραμείνει στη θέση του στο Μαξίμου και ο Χάρης Παμπούκης!
Μια εικόνα οπερέτας δηλαδή, με πρόσφατο επεισόδιο την απομάκρυνση απ' το Μαξίμου της Γλυκερίας Σιούτη, η οποία θεωρείται της επιρροής του Χάρη Παμπούκη, λες και αυτή είχε τη βασική ευθύνη για την πρόσληψη στην ομάδα των συμβούλων του πρωθυπουργού του νεαρού δικηγόρου ο οποίος δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις...
Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση πριν από καιρό του συνταγματολόγου Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος υπηρετούσε στο γραφείο του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, του κ. Λύτρα. Κι αυτός ήταν συνεργάτης του Χάρη Παμπούκη...
Όλα θυμίζουν τις ιστορίες του πασά και των αυλικών του, κατά την έκφραση ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Μια καμαρίλα δίχως ίχνος πολιτικής άποψης, αλλά με μοναδικό «άγχος» την εξουσία...
Βέβαια γι' αυτό το νοσηρό κλίμα, όπως διατείνονται όσοι γνωρίζουν, έχει σοβαρή ευθύνη κι ο ίδιος ο Γιώργος. Αφενός έχει με την ανοχή του επιτρέψει στις δύο ομάδες να σφάζονται και αφετέρου με την αυταρχική, ηγεμονική, μοναρχική του κυριολεκτικά συμπεριφορά αντικειμενικά αφήνει ανοιχτό το «γήπεδο» σε τέτοιου είδους πρακτικές.
Έχει επιλέξει να κυβερνά με την ομάδα του, την αυλή του, που εκ των πραγμάτων αποκτούν έτσι τρομερή ισχύ, αγνοώντας τα συλλογικά όργανα, τα οποία χρησιμοποιεί ως ντεκόρ στις διάφορες κινήσεις και πρωτοβουλίες του. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε Κυβερνητική Επιτροπή, ούτε κάποιο άλλο ευέλικτο όργανο, όπως είχε για παράδειγμα το ΚΥΣΥΜ παλιότερα ο πατέρας του πρωθυπουργού...
Τι είδους ανασχηματισμός;
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων έχει αντανάκλαση και στα σενάρια περί του επικείμενου ανασχηματισμού. Η μια ομάδα μιλάει και κάνει διαρροές περί ριζικού, δομικού ανασχηματισμού, ενώ η έτερη τον περιορίζει στις αναγκαίες αλλαγές λόγω της υποψηφιότητας υπουργών ή υφυπουργών στις θέσεις υποψηφίων περιφερειαρχών ή δημάρχων...
Ο καθείς δηλαδή ανάλογα με τις επιδιώξεις του...
Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ που ακολουθεί:
Μέγα θέμα δημιουργείται στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις διαπιστώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης πως δίπλα στον πρωθυπουργό υπάρχει και λειτουργεί άτυπα μια ομάδα συνεργατών του, ένα κέντρο που επιχειρεί να επικρατήσει παίζοντας στην ουσία με τη φωτιά.
Εδώ και δύο μήνες, από την ώρα δηλαδή που φούντωσαν τα σενάρια περί ανασχηματισμού, ορισμένα στελέχη παρατηρούν τη στάση μερικών κορυφαίων υπουργών που λόγω των καλών σχέσεών τους με ορισμένα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, εμφανίζονται να ενισχύονται πολιτικά στις επικείμενες αλλαγές που προωθεί ο πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας έτσι στον θεσμικό του ρόλο, πιέζοντας... εν αγνοία του και παρασκηνιακά στην ουσία τον ίδιο να προχωρήσει τελικά σε αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος ευρείας έκτασης.
Όπως λένε τα στελέχη που καταγγέλλουν την τακτική αυτή, ο πρωθυπουργός σε όλες τις συσκέψεις, είτε τις πρωινές καθημερινά είτε αυτές με ορισμένους συνεργάτες του, ακόμη και στην τελευταία συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, ουδέποτε τους έχει πει ότι οι αλλαγές θα αφορούν το σύνολο της κυβέρνησης και θα είναι ριζικές, μόνον εκεί όπου θα υπάρξουν κενά λόγω της υποψηφιότητας όσων τελικά επιλεγούν για να δώσουν τη μάχη στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γι' αυτό στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, την προηγούμενη εβδομάδα, κάλεσε ενώπιον όλων των παρισταμένων τον Γ. Ελενόπουλο να μοιράσει στους δημοσιογράφους το κείμενο της ομιλίας του, με το οποίο έθετε τέρμα στα σενάρια του ανασχηματισμού και μάλιστα με τρόπο που έδειχνε ότι έχει ενοχληθεί. «Γιατί την επόμενη ημέρα οι εφημερίδες δεν είπαν κουβέντα για το θέμα, αλλά συνέχισαν να μιλάνε για αλλαγές στην κυβέρνηση;» αναρωτιούνται όσοι έχουν υποψιαστεί τι γίνεται εντός του πρωθυπουργικού γραφείου, αλλά και με μερικούς υπουργούς στο παρασκήνιο. «Είναι οι ίδιοι που θέλουν να παίξουν ρόλο» και σ' αυτούς ανήκουν και πολλοί στενοί συνεργάτες του Παπανδρέου, που μιλώντας με δημοσιογράφους κάνουν λόγο για αλλαγές μεγάλης έκτασης. 
Ο Παπανδρέου δεν έχει αντιληφθεί (ή το αφήνει για να δράσει την ώρα που πρέπει) πως το κέντρο αυτό που διοχετεύει ανάλογες πληροφορίες λειτουργεί παράλληλα με τον ίδιον αλλά σε άλλο μήκος κύματος και στο τέλος δημιουργείται μια αλλοπρόσαλλη εικόνα που κάνει τους πολίτες να... παραμιλούν. «Ιδίως με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίστηκαν για να υπερτονίσουν την ανάγκη συντονισμού που υποτίθεται έχουν αντιληφθεί οι πολίτες».
Ο Παπανδρέου πάντως την ίδια ώρα δείχνει ότι έχει αποφασίσει τι θα κάνει τελικά, αλλά τις οριστικές του αποφάσεις τις γνωρίζουν ελάχιστοι, και αυτό πληρώνει τώρα, γιατί δεν κάνει κοινωνούς των σκέψεών του τους πολύ κοντινούς του ανθρώπους, με αποτέλεσμα αυτοί να αισθάνονται ανασφαλείς για τα μελλοντικά τους πολιτικά σχέδια. Σε κάθε περίπτωση πάντως είτε γνωρίζει ο πρωθυπουργός αυτό το παρασκήνιο και τη μέθοδο που χρησιμοποιούν ορισμένοι υπουργοί και συνεργάτες του και τους αφήνει να εκτεθούν ώστε στη συνέχεια οι αποφάσεις του να δείξουν ότι δεν κάμπτεται από κανέναν και για τίποτα, είτε όχι, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σ' εκείνο που θεωρεί ο ίδιος καλύτερο για την εξυπηρέτηση των στόχων του. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσονται και οι αλλαγές που προωθεί στο κράτος και στη λειτουργία του νέου ρόλου που καλείται να παίξει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.
Κλειδί η Λούκα
Κλειδί όλων είναι η μετακίνηση της Λούκας Κατσέλη. Αν μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομίας, τότε ο Παπανδρέου θα δείξει σε όλους ότι οι αλλαγές του θα είναι ριζικές και άρα θα έχουν επιτύχει τον στόχο τους όσοι υποστηρίζουν τον ευρύ ανασχηματισμό με πράξεις στο παρασκήνιο. Αν όμως η κ. Κατσέλη παραμείνει στη θέση της, τότε οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και όχι οι τελικές, που παραπέμπονται για μετά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και αναλόγως βέβαια των αποτελεσμάτων, κυρίως όμως θα φανεί ότι ο Παπανδρέου δεν υπέκυψε στις πιέσεις εκείνων που πριμοδοτούν τον εαυτό τους, αναβαθμίζοντας τον ρόλο τους. 
Από το περιβάλλον της Λούκας Κατσέλη επιμένουν ότι ο Παπανδρέου δεν θα τη μετακινήσει σε άλλο υπουργείο, καθώς δείχνει ότι ο αναπτυξιακός νόμος που έχει μπροστά της είναι ένα μέτωπο που θα κλείσει με επιτυχία. 
Αν όμως την τελευταία στιγμή και με βάση τα παραπάνω η απόφαση του Παπανδρέου είναι διαφορετική, τότε η τοποθέτησή της σε άλλο υπουργείο θεωρείται μονόδρομος.  
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: