Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Στο "παιχνίδι" οι κερδοσκόποι φίλοι του πρωθυπουργού...

Τζορτζ  Σόρος, Μέρκελ, Bloomberg, Ευρώπη, Σύμφωνο Σταθερότητας...λένε καλά λόγια για την Ελλάδα

 
Ο Τζορτζ Σόρος «ξαναχτυπά»! 
Και βάζει – για μία φορά ακόμη – στο στόχαστρό του τη Γερμανία και την κυβέρνηση Μέρκελ για τις επιλογές που κάνει στην οικονομική της πολιτική. 
Τις τελευταίες ημέρες ο κύριος Σόρος, σε δύο διαφορετικές τηλεοπτικές εμφανίσεις του, έχει επαναλάβει παλαιότερη θέση του ότι η Γερμανία, με την επιλογή της να «εξαναγκάσει» το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης σε «σφικτή δημοσιονομική πολιτική», εμπλέκει εαυτόν σε ένα παιχνίδι από το οποίο η ίδια θα βγει χαμένη ("lose-lose situation») κατά τα λεγόμενά του. 
Μιλώντας αυτή τη φορά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο κύριος Σόρος επεσήμανε πως η... Γερμανία έχει μόνο να κερδίσει εάν επιτέλους «μειώσει» τις πιέσεις στην Ευρωζώνη για την με «θρησκευτική ευλάβεια» τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.  
Επιχειρηματολογεί δε λέγοντας πως για όσο διάστημα το ευρώ διολίσθαινε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, οι γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις είδαν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, ενώ στο σύνολό τους οι γερμανικές εξαγωγές εκτινάχθηκαν σε νέα ρεκόρ.  
Η «εμμονή» σε ένα αυστηρό νομισματικό πλαίσιο και σε ένα πιο «σκληρό» ευρώ μόνο σε βάρος της προσπάθειας ανάκαμψης της ευρω-οικονομίας μπορεί να οδηγήσει, ενώ ακόμα χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα, κατά τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή, εάν επαληθευθούν τα σενάρια που κάνουν λόγο είτε για διάσπαση της Ευρωζώνης, είτε ακόμα και για αποχώρηση της Γερμανίας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα! 
Ο Τζορτζ Σόρος είχε να πει και μια καλή κουβέντα για την Ελλάδα! 
Τόνισε ότι η στήριξη που της παρέχει η Ευρώπη – αν και με «βαριά καρδιά» εκ μέρους της Γερμανίας και των χωρών «δορυφόρων» της – εξασφαλίζει την ομαλή έξοδο της χώρας μας από την κρίση, ενώ εξήρε επίσης τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, για την οποία είπε πως με «ψυχραιμία και σύνεση πήρε τις κατάλληλες αποφάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: