«Επιχειρείς να με ελέγχεις με ρητορικό τρόπο, όπως ακριβώς κάνουν οι ρήτορες στα δικαστήρια στις θέσεις των αντιπάλων τους , που πιστεύουν ότι ασκούν έλεγχο.
Και βέβαια εκεί οι μεν νομίζουν ότι ελέγχουν τους δε, όταν παρουσιάζουν πολλούς και σημαντικούς μάρτυρες των λεγομένων τους, ενώ ο αντίδικος ένα μάρτυρα ή κανένα!
Αυτός ο έλεγχος σχετικά με την αλήθεια, δεν έχει καμιά αξία, γιατί μερικές φορές θα μπορούσαν να ψευδομαρτυρήσουν εναντίον ενός πολλοί και σημαντικοί..»
Σωκράτης στον «Γοργία» του Πλάτωνος
Ο ιδιαίτερος γραμματεύς και ο υπουργός
Σε μια από τις αθάνατες σκηνές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, ο μέγας Ντίνος Ηλιόπουλος, καλεί για λογαριασμού του «βουλευτή» Παντελή Ζερβού, τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Του υποβάλλει, με τρόπο ασυνήθιστα επιτακτικό, το αίτημα αποφυλάκισης ενός κρατουμένου, ρουσφέτι ψηφοφόρου του «βουλευτού»!
Ο ψηφοφόρος, μένει άναυδος από την αποτελεσματικότητα του «ιδιαιτέρου» και την δυνατότητά του να συνομιλεί απ’ ευθείας με τον υπουργό!
Η δύναμη της σκηνής έγκειται στο γεγονός ότι το τηλέφωνο από το οποίο μιλούσε ο «ιδιαίτερος του βουλευτού» προς τον «υπουργό», ήταν χωρίς σύνδεση!
Τι σημασία είχε;
Ο αφελής ψηφοφόρος νόμισε ότι ο «ιδιαίτερος» μιλούσε με τον «υπουργό»!
Η σκηνή είναι από την ταινία «Ζητείται ψεύτης»
«Ο κ. Γιάννης…»
Στον Διευθυντή του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, κ. Γιάννη Αγγέλλου, επεβλήθη η ατιμωτική ποινή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και καταβολής εγγυήσεως ύψους 400.000 ευρώ.
Το κατηγορητήριο, εξ όσων γνωρίζουμε, στηρίζεται στη μαρτυρία της κας. Μαντέλη (επίσης κατηγορουμένης για την υπόθεση Βατοπεδίου), η οποία λέει ότι δυο μοναχοί τηλεφωνούσαν από το γραφείο της σε κάποιον «Γιάννη», ο οποίος, όπως της διευκρίνισαν, ήταν ο κ. Γιάννης Αγγέλου!
Μπορεί να σταθεί σε δικαστήριο αυτό το επιχείρημα;
Δεν είμαστε νομικοί, αλλά κάποια ερωτήματα μπορούμε να θέσουμε.
Η κα. Μαντέλη.
Μα αυτή είναι κατηγορούμενη, αυτοαναιρείται και μετά το νόμο Καστανίδη, λέει εντελώς διαφορετικά πράγματα, απ’ ότι έλεγε στην αρχή. Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι «ένοχος ένοχον ου ποιεί!»
Η αναφορά του κ. Δούκα, ότι ενήργησε κατά προτροπή του κ. Αγγέλου. Όμως, από τη στιγμή που ο ίδιος δηλώνει «αθώος», άρα ο κ. Αγγέλου δεν του ζήτησε κάτι παράνομο, άρα ουδενός αδικήματος ηθικός αυτουργός είναι!
Και κάτι ακόμα, τόσα αυστηροί όροι συνήθως επιβάλλονται σε κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, θεωρούνται ύποπτοι φυγής ή διάπραξης νέων αδικημάτων.
Στα σοβαρά τώρα, πιστεύει κανένας ότι ο κ. Αγγέλου, γνωστής διαμονής, νομικός το επάγγελμα και με εύθραυστη υγεία, είναι ύποπτος φυγής από τη χώρα;
Μήπως θα συνέχιζε την …υπόθαλψη εγκληματικών ενεργειών;
Στόχος είναι ο Καραμανλής
Σε τέτοια θέματα, το θεωρώ αδιανόητο ο κ. Αγγέλου να λειτουργούσε αυτοβούλως.
Προφανώς και ενημέρωνε τον Πρωθυπουργό.
Αν στην κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου πιστεύουν ότι έχει ευθύνες ο κ. Αγγέλου , τότε έχει και ο Καραμανλής.
Αν, λοιπόν, πιστεύουν ότι ο Καραμανλής είχε εμπλοκή στην υπόθεση, τότε έπρεπε να εύρισκαν το πολιτικό θάρρος να τον καλέσουν στην Επιτροπή!
Και αν είχαν στοιχεία, που τεκμηρίωναν την ανάμειξή του, να τον έστελναν στο Ειδικό Δικαστήριο!
Δεν το έπραξαν όχι γιατί δεν ήθελαν, το πάλεψαν πολύ, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορία και αδίκημα!
Θα γινόταν περίγελος του νομικού κόσμου της χώρας! Ε, σκέφθηκαν οι αστέρες, τον Αγγέλου, τον αδύναμο κρίκο! Είναι ο ορισμός της πολιτικής δειλίας και μικρότητας. Μπορεί να έκαναν κάτι ακόμα χειρότερο. Δεν κάλεσαν τον Καραμανλή, επειδή θέλουν να πλανάται η υποψία εμπλοκής του στην υπόθεση!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στόχος είναι ο Καραμανλής. Το ερώτημα είναι γιατί τον φοβούνται ακόμα και θέλουν να τον αποτελειώσουν. Δεν με εκπλήσσει η εκδικητικότητα του ΠΑΣΟΚ απέναντί του, άλλωστε δεν έδειξε ποτέ αβρότητα στους πολιτικούς του αντιπάλους.
Αυτά να τα σκέφτονται εκείνοι που άφησαν ατιμώρητα εγκλήματα όπως το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, οι εξοπλισμοί, οι υπερβάσεις στα δημόσια έργα και το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων.
Είχαν μια ευκαιρία και την έχασαν γιατί προφανώς κάποιοι ζήλευαν τους προηγούμενους και ήθελαν να μάθουν την …τεχνογνωσία.
Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου
Η περιπέτεια του κ. Αγγέλου, μπορεί να έχει και τα …καλά της για τη Ν.Δ. Εξηγούμαι:
Ο πρώην υπουργός κ. Μαντέλης, έλαβε τη χορηγία της Ziemens, αφού προηγουμένως υπέγραψε τις συμβάσεις με τις οποίες διαφωνούσε ο κ. Καστανίδης, επειδή ζημίωναν.
Ο κ. Σημίτης δεν γνώριζε το θέμα; Αν, το γνώριζε και συναίνεσε (το θεωρώ απίθανό μια τέτοια συμφωνία να έγινε εν αγνοία του Πρωθυπουργού) δεν είναι ηθικός αυτουργός της ζημιάς που προεκλήθη στο δημόσιο;
Ο κ. Τσουκάτος, καθ’ ομολογίαν του, πήρε για τα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ, ένα εκατομμύριο μάρκα. Ο κ. Σημίτης ήταν Πρόεδρος του Κινήματος εκείνη την περίοδο. Δεν είναι ηθικός αυτουργός της πράξης; (Αλήθεια αυτά τα χρήματα επεστράφησαν ποτέ;) Και ο κ. Παπανδρέου, αν δεν τα επέστρεψε, δεν νομιμοποιεί «προϊόν εγκλήματος»;
Οι κύριοι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου δεν ήσαν ενήμεροι για τις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος στην περίφημη υπόθεση Τ10 για την οποία χαλάει τον κόσμο η κα. Β. Παπανδρέου; Αυτή η απόφαση άνοιξε τον χορό της κερδοσκοπίας και αποδεδειγμένα ζημίωσε τη χώρα. (πολύ περισσότερο απ΄ ότι η υπόθεση Βατοπεδίου).
Για την υπόθεση αυτή δεν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί;
Υπάρχουν, αλλά η Ν.Δ., ως συνήθως, αντιδρά με .. χρονοκαθυστέρηση!
Δικαιοσύνη που αργεί μοιάζει μ΄ αδικία
Ετσι θα πορευτεί η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Στήνοντας σκάνδαλα, Ειδικά Δικαστήρια και δίκες. Θα επενδύσει στην πόλωση. Είναι ένα θέμα που σκανδαλίζει τα ΜΜΕ και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη.
Στον κουρνιαχτό που θα σηκώνεται θα περνάνε και όσα νέα μέτρα προβλέπει το μνημόνιο.
Αυτό είναι το έργο.
Το είχε επιχειρήσει και ο Μητσοτάκης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, επειδή ήταν ευφυής άνθρωπος, το σταμάτησε εγκαίρως.
Λένε ότι η δικαιοσύνη που αργεί μοιάζει με αδικία.
Ελπίζω, και η Ν.Δ. πρέπει να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση, η υπόθεση , που τόσο ταλάνισε την πολιτική ζωή της χώρας, να εκδικαστεί σύντομα, κατά προτεραιότητα και να χυθεί άπλετο φώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου