Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Η απολογία του Γιάννη Αγγέλου...

Διαψεύδει τα περί εμπλοκής του Κώστα Καραμανλή στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ο διευθυντής του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Γιάννης Αγγέλου, σύμφωνα με την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, η οποία διαβιβάστηκε στην αρμόδια Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.
Στην απολογία του ο κ. Αγγέλου αρνείται κάθε ανάμειξή του στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και υποστηρίζει ότι η εγγύτητα της σχέσης του με τον πρώην πρωθυπουργό δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να τον εμπλέξουν στην υπόθεση, «θεωρώντας ότι είμαι το πιο πρόσφορο μέσο για να πλήξουν τον πρωθυπουργό».
«Καλύπτει» δε τους υπουργούς και υφυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας που υπέγραψαν τις επίμαχες αποφάσεις, σημειώνοντας ότι...
«ενήργησαν αυστηρά στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, υπογράφοντάς τες. Έχουν υποστηρίξει κατ’ επανάληψη, όπου εκλήθησαν να το κάνουν, ότι ενήργησαν αυτοβούλως και με...
 πλήρη πεποίθηση ότι έπρατταν το νόμιμο και ορθό».
«Ως εκ τούτου», σύμφωνα με τον κ. Αγγέλου, «δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του πρώην Πρωθυπουργού. Όσοι το επιχειρούν αυτό, αναφερόμενοι στο Μαξίμου, το κάνουν για ευνόητους λόγους, διότι με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να βρουν άλλοθι για τις δικές τους ενέργειες. Το κάνουν δε εκ των υστέρων, εντελώς όψιμα και μάλιστα, όταν απέκτησαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου».
Σε ό,τι αφορά τον κ. Πέτρο Δούκα, αποφεύγει να τον εντάξει σε όσους «προσπαθούν να βρουν άλλοθι για τις δικές τους ενέργειες», εκτιμώντας πως ο πρώην υφυπουργός, δεν θυμάται επακριβώς τον χρόνο του τηλεφωνήματος που δέχθηκε, ούτε τις λεπτομέρειές του.
Σημειώνεται πως ο πρώην υφυπουργός έχει υποστηρίξει ότι με τηλεφώνημά του ο κ. Αγγέλου τον παρότρυνε να προωθήσει την υπόθεση σε κατεύθυνση φιλική προς τα συμφέροντα της Μονής.
«Είναι προφανές ότι ο κ. Δούκας, δεν θυμάται καλά. Κάτι θυμάται, αλλά δεν το θυμάται καλά» αναφέρει σχετικά με το τηλεφώνημά του προς τον πρώην υφυπουργό, το οποίο, κατά τον ίδιο, έγινε μετά την προσυπογραφή των επίμαχων αποφάσεων από τον κ. Δούκα και ως εκ τούτου, δεν επηρέασε ουσιωδώς την υπόθεση.
«Όσον αφορά στην ιδιότητά μου, ο κ. Δούκας είναι προφανώς από αυτούς που θεωρούν ότι η εγγύτητά μου προς τον τότε Πρωθυπουργό, μου έδινε την δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων και επιρροής στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, κάτι που δεν είναι σωστό». Ο κ. Δούκας, «συγχέει τα γεγονότα και δεν θέλω να πιστεύω ότι ανακριβολογεί σκοπίμως», προσθέτει.
Διαψεύδει ακόμη όσους μάρτυρες ανέφεραν απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία του με τους μοναχούς, ενώ επανέλαβε ότι το τότε Πρωθυπουργικό Γραφείο του οποίου προΐστατο, περιοριζόταν να διαβιβάζει τις επιστολές που δεχόταν, στους «εκάστοτε αρμοδίους».
«Σε περίπτωση που η επιστολή αφορούσε καταγγελία σε βάρος υπουργού, θα διαβιβάζατε πάλι την καταγγελία στον καταγγελλόμενο; Τι νόημα θα είχε μια τέτοια διαβίβαση;» ρώτησε τον κ. Αγγέλου η ανακρίτρια.
«Το Πρωθυπουργικό Γραφείο δεν ήταν δικαστήριο. Η πολιτική δεν ασκείται με νομικούς όρους. Ο υπουργός ή υφυπουργός, εφόσον παραμένει στη θέση του, εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού» απάντησε ο διευθυντής του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: