Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Το “κόμμα” του 40%…

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι πολίτες με το υπάρχον πολιτικό σύστημα σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Το Βήμα».
Για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν υπερβαίνουν το 39% στην πρόθεση ψήφου, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ξεπερνά το 40%.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να έχει προβάδισμα, αλλά με ποσοστό μόλις 23,4% έναντι 15,65% της ΝΔ, που συνιστά ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στη μεταπολίτευση.
Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,7%, ο ΛΑΟΣ 4,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 2,3%, ενώ 7,8% απαντά πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα.
Γενικότερα, το 49% πιστεύει ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ το 64,1% κρίνει πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες στην ...πολιτική ζωή της χώρας για δημιουργία νέων κομμάτων.
Επιπλέον, οι ερωτηθέντες στη συντριπτική τους πλειονότητα (82,9%) εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Σε δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, για λογαριασμό της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει η αδιευκρίνιστης ψήφος (28,2%). 
Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 24,7%, η ΝΔ με 19,3%, το ΚΚΕ με 7,8%, ο ΛΑΟΣ με 4,9, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,3% και άλλο κόμμα με 3,4%.
Σε ποσοστό 79% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, ενώ 77,2% εκτιμά πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.
Εξάλλου, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δηλώνουν απογοητευμένοι από την εικόνα των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, σημειώνοντας ότι η γνώμη τους έχει χειροτερέψει, σε ποσοστό 49% για τον Γ. Παπανδρέου και σε ποσοστό 31,1% για τον Αντ. Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: