Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Κραχ στα κόμματα

Τα συμπεράσματα δημοσκόπησης της Κάπα Research για «Το Βήμα»

Το Ασφαλιστικό διχάζει τους Ελληνες. Το 49,4% χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις αναγκαίες αλλά μόνο το 14,2% τις θεωρεί και απαραίτητες, ενώ το 35,2% τις θεωρεί άδικες 

- Στο 23,4% το ΠαΣοΚ, στο 15,6% η ΝΔ, στο 40,1% η αδιευκρίνιστη ψήφος

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ πριν από την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου οι ρυθμίσεις του εξακολουθούν να διχάζουν τους Ελληνες. 
Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος», τα συναισθήματα οργής, απογοήτευσης και φόβου εξακολουθούν να κυριαρχούν στους πολίτες,ενώ η πλειοψηφία τους θεωρεί τις νέες διατάξεις άδικες, παρ΄ ότι ταυτόχρονα τις χαρακτηρίζει αναγκαίες.  
Το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία φαίνεται επίσης ότι ...επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν και τα κόμματα, τα οποία βρίσκονται στο ναδίρ της δημοτικότητάς τους. 
Βάσει της δημοσκόπησης της Κάπα Research,πρώτη φορά το ΠαΣοΚ και η ΝΔ δεν υπερβαίνουν το 39% στην πρόθεση ψήφου, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος υπερβαίνει το 40%.  
Παρά την κρίση αξιοπιστίας που διέρχονται τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή οι πολίτες στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι οι πολιτικές συνθήκες δεν ευνοούν τη δημιουργία νέων κομμάτων, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στη νεοσύστατη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη και στο κόμμα που φημολογείται ότι προετοιμάζει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
Το 49,4% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Κάπα Research χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού αναγκαίες. Από αυτούς, όμως, μόνο το 14,2% τις θεωρεί και απαραίτητες, ενώ το 35,2% τις θεωρεί μεν αναγκαίες, αλλά ταυτόχρονα και άδικες. Παράλληλα ένα ποσοστό 29,6% εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να αποσυρθούν τώρα, ενώ ένα άλλο ποσοστό 19% χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις καταστροφικές. Σχολιάζοντας τις νέες διατάξεις οι πολίτες δηλώνουν αντίθετοι στην απελευθέρωση των απολύσεων (82,9%) και στη μείωση του κόστους των απολύσεων (70,4%), ενώ όταν καλούνται να περιγράψουν τα συναισθήματά τους για τις νέες ρυθμίσεις δηλώνουν οργή (35,5%), απογοήτευση (33,3%) και φόβο (21,1%).

Η αναταραχή που προκαλεί η ψήφιση του Ασφαλιστικού και η εφαρμογή του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα προκαλούν πρωτόγνωρη «βύθιση» των κομμάτων τα οποία διαπιστώνουν ότι η δημοφιλία τους περιορίζεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης φαίνεται ότι θα εκφραστεί πρώτη φορά στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο. Από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση μόλις το 15,3% δηλώνει πως θα ψηφίσει τους υποψηφίους του ΠαΣοΚ και μόλις το 10,6% τους υποψηφίους της ΝΔ, ενώ το 20,6% τονίζει ότι θα ψηφίσει ανεξάρτητους υποψηφίους και το 38% δεν ξέρει ή δεν απαντά!

Ταυτόχρονα το 49% πιστεύει ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ
το 64,1% θεωρεί πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες στην πολιτική ζωή της χώρας για δημιουργία νέων κομμάτων. Συγκεκριμένα το 47,6% των ερωτηθέντων δηλώνει πως διαφωνεί με την ίδρυση του νέου κόμματος της ανανεωτικής και φιλοευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ θετικά το αντιμετωπίζει το 35,6% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση.

Αντιστοίχως αρνητικά αντιμετωπίζει την πρόθεση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη να ιδρύσει κόμμα το 67,7% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 72,4% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι απαντούν «ναι» και «μάλλον ναι» στο νέο κόμμα σε ποσοστό 26,2%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά του ενδεχομένου πρόωρων εθνικών εκλογών, χαρακτηρίζοντάς τες ζημιογόνες και προβληματικές σε ποσοστό 82,9%, ενώ μόλις ένα ποσοστό 13,2% τις χαρακτηρίζει χρήσιμες και απαραίτητες.

Συνεκτιμώντας όλα αυτά τα δεδομένα, οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research εμφανίζονται να εξακολουθούν να εμπιστεύονται τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μόνο οι σκληροί πυρήνες των ψηφοφόρων τους.

Στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να προηγείται το ΠαΣοΚ, αλλά με ποσοστό μόλις 23,4% έναντι 15,65% της ΝΔ που καταγράφει ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στη μεταπολίτευση. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,7%, ο ΛΑΟΣ με 4,1 % και ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,3% ενώ 7,8% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Σε ποσοστό-ρεκόρ ανέρχεται ταυτόχρονα η αδιευκρίνιστη ψήφος, αγγίζοντας το 40,1%.

Στην ίδια δημοσκόπηση οι πολίτες ερωτήθηκαν και για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν όταν πληροφορούνται επιθέσεις βίας. Το 60,8% δηλώνει πως εξακολουθεί να θυμώνει με το κράτος που αδυνατεί να τους αντιμετωπίσει, ενώ το 29,15% θυμώνει και με τους αυτουργούς, ζητώντας μέτρα καταστολής. Εντυπωσιακό όμως είναι ότι καταγράφεται ένα ποσοστό 4,9% που δηλώνει ότι δείχνει κατανόηση και ανοχή για τις ομάδες που προκαλούν τις επιθέσεις, ενώ άλλο ένα ποσοστό 2,3% νιώθει αισθήματα υποστήριξης για τις ομάδες αυτές.

Τέλος οι πολίτες δηλώνουν πως εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη (πολύ 18% και αρκετά 32,9%) κ. Μ.Χρυσοχοΐδη , παρά την ανησυχία που προκάλεσε η βομβιστική επίθεση στο γραφείο του και ο θάνατος του συνεργάτη του.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: