Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Σχέδιο Σαμαρά για έξοδο από το μνημόνιο

Επαναδιαπραγμάτευση των όρων της τρόικας «για να μη βυθιστεί η χώρα στην ύφεση» πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ


Το σχέδιό του για την έξοδο της χώρας από την κρίση και το μνημόνιο τα επόμενα δύο χρόνια, προτείνοντας ουσιαστικά την επαναδιαπραγμάτευσή του, παρουσίασε χθες στο Ζάππειο ο κ. Αντ. Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ διευκρίνισε ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα βάσει του μνημονίου, αλλά απαιτούνται άμεσα μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα, με σκοπό την ανάπτυξη ύψους 7,2 μονάδων του ΑΕΠ ώστε η χώρα να μη βυθιστεί περαιτέρω στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. 
Ο κ. Σαμαράς, αν και δεν αναφέρθηκε ευθέως σε αυτό κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, εμφανίζεται να υποστηρίζει θερμά την αναδιάρθρωση στον τραπεζικό τομέα, ώστε να διασφαλιστεί και η χρηματοδότηση της οικονομίας. 
Η αναδιάρθωση αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε δύο κριτήρια: 

α) τη ρευστότητα και 
β) την κεφαλαιακή επάρκεια.
Ο κ. Σαμαράς, πλαισιωμένος από τους δύο αντιπροέδρους, τους κκ. Δ. Αβραμόπουλο και Στ. Δήμα, άσκησε σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, λέγοντας ότι αδράνησε δραματικά να λάβει μέτρα κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της και ότι με τις δηλώσεις της χειροτέρευσε το ήδη δυσοίωνο κλίμα.  
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι «φούσκωσε» το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2009 στο 13,6%.
«Ακόμη και με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά «η δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης προκάλεσε τεχνητή αύξηση του ελλείμματος του 2009 κατά 3,7 μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 8,8 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το έλλειμμα στο τέ λος του έτους θα είχε διαμορφωθεί στο 9,9% του ΑΕΠ».

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ληφθεί είναι επαρκή και δεν χρειάζονται επιπρόσθετα. Με αυτά μπορεί να μειωθεί το διαρθρωτικό έλλειμμα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή όχι μόνο είναι εμπροσθοβαρής αλλά και υπερβολικά βίαιη και με ρυθμό διπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο ανάλογων προσπαθειών από άλλες χώρες στο παρελθόν.
O κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτείνει για να αποφευχθεί η βαθύτερη ύφεση είναι μηδενικού ή «ασήμαντου κόστους». Η εθνική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ, η άρση του καμποτάζ, η προώθηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η ενίσχυση της οικιστικής δραστηριότητας και η εξόφληση των χρεών προς τους κατασκευαστές είναι ορισμένα από τα μέτρα που κατέθεσε ο κ. Σαμαράς και τα οποία θα τροφοδοτούσαν με χρήμα την αγορά. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επέμεινε και στην ανάγκη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και οι μετατάξεις στο Δημόσιο, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες, άρα και το έλλειμμα. «Κλείνοντας το μάτι» στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και σε επανορθωτικά μέτρα, όπως η αποκατάσταση των συντάξεών τους.

Μεγάλο μέρος της παρουσίασης του κ. Σαμαρά αφιερώθηκε στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, την οποία διαχώρισε από την εκποίηση. «Δεν σημαίνει να πουλήσουμε τα “ασημικά”» υπογράμμισε. 
Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για την ανάγκη ειδικής ρύθμισης στα πρότυπα της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η αντικειμενική αξία της οποίας εκτιμάται σε περίπου 270 δισ. ευρώ. 
Υποστήριξε μάλιστα ότι η αξιοποίηση αυτή θα μπορούσε να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 50 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: