Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Όταν η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο (VIDEO)

PartizanΉταν Μεγάλη Τετάρτη της 7ης Απριλίου 1999.  
Η ΑΕΚ γράφει  μια ένδοξη σελίδα στην σπουδαία  ιστορία της. 
Χωρίς κανένα φόβο αλλά με πολύ πάθος. 
Χωρίς τίτλο ή διάκριση. 
Ήταν ένα απλό φιλικό παιχνίδι. 
Η "κιτρινόμαυρη" ομάδα έφτανε στο Βελιγράδι εν μέσω των Νατοϊκών  βομβαρδισμών και έτσι γινόταν η πρώτη ομάδα παγκοσμίως που "έσπαγε" το εμπάργκο του πολέμου.
 
Η "Πολίτικα" του Βελιγραδίου αναφερόμενη στο ματς της Παρτιζάν με την ΑΕΚ είχε τίτλο "Νικήσαμε τον πόλεμο δίπλα στους Έλληνες ήρωες", ενώ η "Μπόρμπα" έγραφε: 
"Είναι Έλληνες και παραμένουν ήρωες"
Ήταν μοναδικές στιγμές αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους Γιουγκοσλάβους που δέχονται την απάνθρωπη επίθεση του ΝΑΤΟ. 
Οι παίκτες των δύο ομάδων φορούσαν φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους σε ένα ματς που οι φίλαθλοι έγιναν ένα και "έκλεψαν" την παράσταση με την συμπεριφορά τους.
Το αγωνιστικό μέρος δεν είχε τόση σημασία. 
Άλλωστε το ματς διακόπηκε από την ειρηνική εισβολή Ελλήνων και Σέρβων φιλάθλων στον...
αγωνιστικό χώρο, με το σκορ 1-1. 
Τα γκολ πέτυχαν οι Κέτσμαν (13’) και Ζουμπούλης (27’).

Για την ιστορία, η Παρτιζάν του μετέπειτα προπονητή της ΑΕΚ Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς αγωνίστηκε με τους Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κίτσμαν και η Ένωση του Ολεγκ Μπλαχίν με τους Ατματσίδη (29’ Μιχαηλίδη – 40’ Κουρκούνα), Κοπιτσή (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42’ Καψή), Τσέκολι (45’ Ζήκο), Κατσαβό, Σαβέβσκι (32’ Κασάπη), Μαλαδένη, Καλιτζάκη, Ζουμπούλη, Νικολαΐδη.

Ο αρχηγός της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαϊδης εκφράζοντας όλη την ομάδα είπε χαρακτηριστικά "Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα. Κάναμε αυτό που θέλαμε. Δώσαμε χαρά και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν από τις 24 Μαρτίου. 
Μακάρι να έρθει η ειρήνη, αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό που ζήσαμε δεν το συγκρίνω με κανέναν τίτλο, είναι διαφορετικό σαν εμπειρία από όλα τα άλλα. 
Όσους τίτλους κι αν πάρω δεν γίνεται σύγκριση. Ήταν ανεπανάληπτο", ενώ ο Σέρβος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς συγκλονισμένος από τη κίνηση της ομάδας του τόνισε: "Θα μείνει για πάντα στη καρδιά όλων των Σέρβων η απόφαση της ΑΕΚ να σπάσει το εμπάργκο και εν μέσω βομβαρδισμών να βρεθεί στο Βελιγράδι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: