Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα από εδώ και πέρα;

Έχοντας δει τα ελληνικά ομόλογα να βουλιάζουν σε νέα χαμηλά, καθώς και τα credit default swaps της Ελλάδας να εκτινάσσονται σε επίπεδα-ρεκόρ, είναι πρακτικώς απαραίτητο να σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής.
Το θέμα είναι: το σημείο καμπής προς τα πού; Οι αναλυτές σχολίασαν εκτενώς την κατάσταση - και κλίνουν υπέρ ενός νέου προγράμματος διάσωσης Ε.Ε. - ΔΝΤ.
Ο αναλυτής περί Ελλάδας της Fitch, σε συνέντευξή του στο Reuters, έριξε το βάρος του υπέρ του να ζητήσει στήριξη η Ελλάδα. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ιδιαίτερη επιρροή εδώ - ακόμη και η Fitch.
Ο κ. Nick Kounis της Fortis Bank επίσης εξέθεσε τις απόψεις του σε έκθεση προς τους πελάτες:
"Το ξεπούλημα στα ελληνικά ομόλογα οφείλεται σε πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης ότι το πακέτο οικονομικής βοήθειας Eurogroup - IMF θα καταφέρει να κάνει καλό ή εντέλει αν υπάρχει πράγματι τέτοιο ...πακέτο
Η ελπίδα -που πλέον έσβησε- ήταν ότι το πακέτο εμμέσως θα βοηθήσει να πέσουν τα yields στα ελληνικά ομόλογα. Το ευρωπαϊκό όμως σύστημα απέτυχε παταγωδώς… Μόνο ένα πιο γενναιόδωρο πακέτο θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Το κύριο εμπόδιο σε ένα τέτοιο πακέτο φαίνεται να είναι η Γερμανία και η έλλειψη λαϊκής υποστήριξης στη συγκεκριμένη χώρα. Όμως, δύσκολα η Γερμανία θα αδιαφορήσει και θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, γιατί θα προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στη σταθερότητα του ευρώ".
Ο κ. Stephen Lewis της Monument Securities υπογράμμισε την πορεία σε τεντωμένο σχοινί που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη, εν τη απουσία σχεδίου διάσωσης.
"Εξακολουθεί να δείχνει πολύ δύσκολο, ως έσχατη λύση, οι ηγέτες της Ε.Ε. να καταπιούν την περηφάνια τους σε τέτοιον βαθμό ώστε να επιτρέψουν τη μεσολάβηση του ΔΝΤ σε μια διάσωση της Ελλάδας, σε περίπτωση που μια διάσωση από την Ε.Ε. αποδειχτεί ότι δεν είναι πρακτική ή έννομη. Η ζημιά στο ευρωπαϊκό ιδεώδες σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να ήταν μεγάλη, αλλά δεν θα ήταν τόσο μεγάλη όσο το να κηρύξει χρεοκοπία ένα μέλος της ευρωζώνης".
Και ο κ. Lewis συνεχίζει:
"Η μεγάλη μας ανησυχία από την αρχή είναι ότι οι όροι υπό τους οποίους θα λάμβανε διεθνή πίστωση η Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι τόσο σκληροί που να προκαλέσουν πολιτική και κοινωνική κατάρρευση στη χώρα. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι να σταματήσει ουσιαστικά να υπάρχει κυβέρνηση στην Αθήνα που να είναι διατεθειμένη να αναλάβει την εξυπηρέτηση του χρέους και οπωσδήποτε τις οικονομικές συνθήκες που θα επέβαλλε μια διάσωση".
Όσο για τις οικονομικές συνθήκες που θα μπορούσαν να τεθούν στην Ελλάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος Ευρώπης της Goldman Sachs, κ. Erik Nielsen, δηλώνει:
"Είναι καλό ότι φτάνει το ΔΝΤ στην Αθήνα… Υποπτεύομαι ότι η κυβέρνηση και το ΔΝΤ έχουν πλεον κάνει τον πρώτο γύρο συνομιλιών για τις συνθήκες…
Πιθανότατα θα έχουμε πολλές και διάφορες και περίεργες ειδήσεις τις επόμενες εβδομάδες από αυτό το μέτωπο, αλλά στο τέλος πιστεύω ότι θα έχουμε ένα πρόγραμμα ΔΝΤ με τη συγχρηματοδότηση της ευρωζώνης, πριν από το τέλος του μήνα.
Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα 18μηνο πρόγραμμα αξίας περίπου 20 - 25 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ θα χρεώσει περίπου 3% και η Ευρώπη πιθανόν 4% με 5%. Δυστυχώς, έτσι θα καλυφθεί μόνο ένα μικρό μερίδιο της συνολικής ανάγκης χρηματοδότησης των 18 μηνών, οπότε η συνολική βιωσιμότητα του εθνικού χρέους θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των συνθηκών, καθώς και από μια πολυετή επέκταση της παραχώρησης χρηματοδότησης".
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει το Alphaville, το θέμα αφορά σε διάφορες αποχρώσεις διαχειριζόμενου χρεοστασίου.
By Joseph Cotterill, Alphavill
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια: