Οι καλές ειδήσεις είναι η διαβεβαίωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ότι «δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας» και ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει σημαντική μείωση της τάξης του 40% σε σχέση με το 2009.
Η κακή είδηση είναι ότι τα spreads εκτοξεύονται σε πρωτόφαντα ύψη. Μαζί εκτοξεύεται και η κριτική της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για ανικανότητα διαχείρισης της κρίσης και για επικίνδυνη φλυαρία.
Η ...επικείμενη είδηση είναι ότι ο πρώτος από τα κυβερνητικά στελέχη που φαίνεται ότι θα «πληρώσει» αυτή την «φλυαρία» , όλα δείχνουν ότι θα είναι ο κ. Π. Χριστοδούλου:
Το κυβερνητικό στέλεχος που επελέγη για γεν. διευθυντής του Οργανισμού διαχείρισης δημόσιου χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Ο διάλογος στη βουλή είναι αποκαλυπτικός ...
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με το μηχανισμό στήριξης, ενώ ανακοίνωσε τις αλλαγές των κανόνων δανεισμού από την ΕΚΤ, που ευνοούν την Ελλάδα.
Ο κ. Τρισέ χαρακτήρισε "εφαρμόσιμο πλαίσιο" το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι "υπάρχει απόφαση από τη Σύνοδο Κορυφής.
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.
Πρέπει να δούμε πως θα οργανωθεί αν ζητηθεί".
Πρόσθεσε, ότι «κανείς δεν πρέπει να παίρνει αψήφιστα μια δήλωση, η οποία υπογράφηκε από όλους τους αρχηγούς κυβερνήσεων της ευρωζώνης».
Υπενθύμιση μάλλον προς τους ίδιους τους αρχηγούς που επιχειρούν να την ξεχάσουν.
Ερωτηθείς για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, είπε ότι "θα εξαρτηθεί από τις χώρες που θα δώσουν τα χρήματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο χρηματοδότησης της ΕΚΤ».
Σε ερώτηση για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Τρισέ επισήμανε ότι πάγια θέση της Τράπεζας είναι πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
"Αν είχαμε μόνο το ΔΝΤ και όχι τις κυβερνήσεις δεν θα ήμασταν ικανοποιημένοι", είπε, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, σημαντική την παροχή τεχνογνωσίας από το ΔΝΤ.
Σε εποχή όμως που εκλείπουν οι καλές ειδήσεις, να προσθέσουμε και μία ακόμη:
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει σημαντική μείωση σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010, ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 4,3 δισ., ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, το έλλειμμα ανερχόταν στο 7,1 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για μείωση 40%,που δείχνει πως η κυβέρνηση βρίσκεται τελείως επάνω στο στόχο, πως υλοποιείται απαρέγκλιτα ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,7% στο τέλος του χρόνου. Ο Προϋπολογισμός προχωρά και το έλλειμμα μειώνεται σταθερά», ανέφερε ο υπουργός.
Οι παραπάνω όμως ειδήσεις δεν στάθηκαν ικανές να ανατρέψουν τις μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο και δυσβάσταχτο δανεισμό για τη χώρα μας.
Το spread των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό των 456 μονάδων βάσης και η απόδοση τους στο 7,50%!
Το ανησυχητικό είναι ότι το spread για το διετές ομόλογο φθάνει στις 587 μονάδες και για το πενταετές στις 481 μονάδες.
Αφορμή, μεταξύ άλλων, για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των spread θεωρείται δημοσίευμα των Financial Times, που κάνει λόγο για μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό, εμφανίζοντας έτσι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να «αιμορραγεί».
Σχολιάζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής την κατάσταση, δήλωσε: «Προς το παρόν η χώρα μας δεν χρειάζεται να ζητήσει ούτε ενεργοποίηση ούτε συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού», ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε:
«Η χώρα δανείζεται και θα συνεχίσει να δανείζεται, ενώ παράλληλα έχουμε ένα σοβαρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, την προσεκτική εκτέλεση του προϋπολογισμού και ένα πρόγραμμα σοβαρών διαρθρωτικών αλλαγών. Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και εγρήγορση τις εξελίξεις, αλλά στόχος μας δεν είναι τόσο η καθημερινή διακύμανση των επιτοκίων, αλλά παραμένει η εμπέδωση του χαμένου αισθήματος αξιοπιστίας της χώρας και η είσοδος της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης»
Η αντιπολίτευση όμως καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και την υπέρμετρη φλυαρία.
«Θεωρούμε ότι η κυβερνητική φλυαρία των τελευταίων 48 ωρών είναι εκείνη που ευθύνεται για την αναταραχή που παρατηρείται στις χρηματαγορές και αφορά την Ελλάδα. Είναι η κυβερνητική φλυαρία που ευθύνεται και για τα δημοσιεύματα, τα οποία αφορούν τη δημόσια εικόνα της χώρας και την εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας στο εξωτερικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ας σταματήσουν οριστικά να μιλάνε στην κυβέρνηση, γιατί όταν το κάνουν μας στοιχίζουν κάθε φορά αρκετές εκατοντάδες ευρώ, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή, ενώ ο τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «παλινωδίες και άστοχες ανώνυμες διαρροές, ενώ επανέλαβε ότι δεν νοούνται θριαμβολογίες, αφού δεν επηρεάζεται από αυτές η συμπεριφορά των αγορών».
Από τον ΛΑΟΣ μιλώντας στην επιτροπή της βουλής για το φορολογικό, ο βουλευτής Ηλίας Πολατίδης επανέλαβε ερώτηση που έχει καταθέσει σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα της «Μοντ» για το ρόλο του επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου και τη σχέση του με την Goldman Sachs.
«Δεν ξέρω ποια σχέση έχει ο κ. Χριστοδούλου με την Goldman Sachs, ξέρω όμως ότι είναι ο πιο φλύαρος επικεφαλής σε αυτό το πόστο στην Ευρώπη», σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος είπε ότι οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν απαλλάσσουν τη σημερινή από τα δικά της λάθη χειρισμών: «Παρατηρείται έλλειμμα σοβαρότητας της ελληνικής κυβέρνησης και περίσσευμα φλυαρίας».
Για το ΚΚΕ δεν ισχύει τίποτε από τα παραπάνω. Ο αγορητής του στη βουλή Άγγελος Τζέκης, μίλησε για υποκρισία της ΝΔ, η οποία «είναι υπόλογη για το δημόσιο χρέος» και προσέθεσε ότι και πάλι καλείται ο λαός να πληρώσει για να τα καρπωθούν οι κερδοσκόποι και από τα επερχόμενα νομοσχέδια για το εργασιακό, το ασφαλιστικό και για τις συγχωνεύσεις που υποκρύπτουν και απολύσεις. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «πίσω από την άνοδο των spread κρύβεται ο σκληρός ανταγωνισμός κεφαλαίων και κυβερνήσεων μέσα και έξω από την ΕΕ, στον οποίο συμμετέχει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, αναζητώντας την πιο επωφελή γι' αυτούς συμμαχία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου