Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Η Ελλάδα δυσχεραίνει τον δανεισμό της!


Η αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω και ανεύθυνες δηλώσεις εκτόξευσαν τα spreads σε ύψος ρεκόρ!


(Ο πίνακας δίπλα είναι επιθυμητός σήμερα!)
Σε μεγάλη στενωπό βρίσκεται εκ νέου η ελληνική οικονομία, καθώς ανώνυμες -και ανεύθυνες- τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη αναθεώρηση του ύψους του ελλείμματος συνθέτουν πλέον ένα εκρηκτικό μείγμα για τον δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου, ο οποίος από χθες έγινε ακόμη δυσχερέστερος.
Μία δήλωση ανώνυμου παράγοντα από την Αθήνα σε ...
γερμανική ιστοσελίδα, με την οποία προαναγγελλόταν ότι η Ελλάδα θα ζητήσει να αλλάξουν οι όροι ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή του ΔΝΤ, ήταν αρκετή για να εκτοξευθεί το spread των 10ετών ομολόγων στις 408 μονάδες βάσης, που συνιστά νέο ρεκόρ δωδεκαετίας.
Την ίδια ώρα, η δημόσια παραδοχή ότι το έλλειμμα ξεπερνά το 13% ήρθε να κλονίσει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και να προκαλέσει νέο κύκλο σεναρίων για επικείμενο πρόσθετο πακέτο μέτρων.
Μπορεί η κυβέρνηση επισήμως να διέψευδε όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα, όμως το κλίμα στις αγορές έγινε ακόμα πιο βαρύ για τη χώρα, ενώ ο Μάιος των πολλών και μεγάλων λήξεων πλησιάζει και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επιχειρήσει να συνάψει νέο δανεισμό υπό δυσμενέστατους, ως διαφαίνεται, όρους.
Καθημερινή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.