Σάββατο 10 Απριλίου 2010

H 9η Απριλίου του 2010, η Μαύρη Παρασκευή.


H 9η Απριλίου του 2010 είναι πιθανόν να περάσει στην ιστορία ως η Μαύρη Παρασκευή της ελληνικής οικονομίας. 
Ο οίκος Fitch, ο οποίος ακριβώς τέσσερις μήνες νωρίτερα είχε ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το κόστος δανεισμού υποβάθμισε εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας στην κατηγορία BBB- στα όρια δηλαδή αυτού που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδέχεται ως εγγύηση. 
Σχεδόν ταυτόχρονα διέρρευσε από τις Βρυξέλλες, ότι οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και ότι συμφωνήθηκε το επιτόκιο των διμερών δανείων που θα δοθούν στη χώρα μας.
Ο συνδυασμός των δύο γεγονότων προκάλεσε στην κυβέρνηση την μεγαλύτερη δυνατή αμηχανία: για πρώτη φορά από τότε που τα spreads άρχισαν να χορεύουν με τους λύκους θα πρέπει να αισθάνθηκε πραγματικά με την πλάτη στον τοίχο.
Η υποβάθμιση από τη Fitch, στο φόντο της εβδομάδας που προηγήθηκε με το κόστος δανεισμού να αγγίζει το 8% και την διαφορά από το ομόλογο αναφοράς στις 456 μονάδες βάσης, έκανε την προσφυγή στη βοήθεια πρακτικά μονόδρομο.
Αίφνης όμως και η βοήθεια ήταν έτοιμη να ...
ενεργοποιηθεί. 
Το απόγευμα της Παρασκευής, σχεδόν οι πάντες προεξοφλούσαν ότι η κυβέρνηση θα υποβάλλει αίτημα στην Ε. Ε μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Την άμεση προσφυγή συνιστούσαν δημόσια και οι σημαντικότεροι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβερνητικής παράταξης, όπως π.χ. ο Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στους Financial Times.
Στην προσδοκία αυτή υποχώρησαν και τα spread στη δευτερογενή αγορά ομολόγων κάτω από τις 390 μονάδες βάσης, από τις 425 που είχαν ανοίξει το πρωϊ.

Η προσδοκία αυτή ήταν όμως ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη απειλή, αφού το ενδεχόμενο διάψευσης της, ενέχει και τον κίνδυνο της υπεραντίδρασης στις αγορές από το πρωϊ της Δευτέρας.
Προς το παρόν η κυβέρνηση δείχνει να αμφιταλαντεύεται, αφού το συγκεκριμένο βήμα είναι ότι πιο δύσκολο για αυτήν.
Πολύ δύσκολα μπορεί να εξηγήσει στην κοινή γνώμη, ότι προσφεύγει σε έναν μηχανισμό για τον οποίο έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν θέλει να χρησιμοποιήσει (και έχει καταστήσει σαφές με κάθε τρόπο στο παρασκήνιο, επιστρατεύοντας ακόμα και το …βαθύ λαρύγγι ότι πολιτικά έχει πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτόν).
Η προσφυγή σε έναν τέτοιο μηχανισμό στήριξης ήταν πολύ πέρα από αυτά που μπορούσε να καταπιεί η κοινή γνώμη και ακόμα και για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, θεμελιώδης ποιοτική αλλαγή και ριζική ανατροπή των πολιτικών δεδομένων.
Ακόμα και σε συμβολικό επίπεδο, το βήμα αυτό θα ήταν εξαιρετικά επώδυνο για την κυβέρνηση. Γιατί η συμφωνία της 25ης Μαρτίου αναφέρει ρητά, ότι ο μηχανισμός της Ευρωζώνης «συμπληρώνει τη χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε πρώτα να χτυπήσει την πόρτα στην Ουάσιγκτον.
Σε κάθε περίπτωση, το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να πάρει αυτή την απόφαση. 
Γι’ αυτό και διέρρευσε ότι θεωρεί το μηχανισμό δίχτυ ασφαλείας και δικαιολόγησε την απροθυμία της να καταθέσει αίτημα στήριξης με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ακόμη η πολιτική επικύρωσή του μηχανισμού.
Αυτό το τελευταίο ήταν μια σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που έπαιξε όμως στα δελτία των οκτώ:
Η πολιτική επικύρωση του μηχανισμού είχε γίνει ήδη στις 25 Μαρτίου.
Οι περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες χώρα θεωρούν δεδομένη την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, και βλέπουν πολύ θαμπό το ενδεχόμενο να αντέξει η κυβέρνηση την πίεση των αποχαλινωμένων κερδοσκόπων άλλη μια εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας είναι προγραμματισμένη και η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν η κυβέρνηση και η χώρα υποχρεωθούν να πιουν το πικρό ποτήρι, αυτό θα προκαλέσει ραγδαίες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Το σημερινό οικονομικό επιτελείο (συμπεριλαμβανομένου και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου) δεν θα μπορεί να σταθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου ενδεχομένως να υποχρεωθεί να εμπλουτίσει την κυβέρνηση του με πρόσωπα από όλο το φάσμα της κυβερνητικής παράταξης, που σήμερα είτε είναι αποστρατευμένα είτε έχουν πέσει σε 
δυσμένεια…. 
NewsTime

Δεν υπάρχουν σχόλια: