Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Η αλαζονεία, η υποκρισία και ο λαϊκισμός έχουν και τα όρια τους...

Κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων!

"Ότι έλεγα πριν μια εβδομάδα, για τον μηχανισμό στήριξης εννοούσα ότι πρέπει να γίνει μελλοντικά" Γιώργος Παπανδρέου

"Η άνοδος των spreads μπορεί να οφείλεται σε παρερμηνεία των όσων ειπώθηκανστο τελευταίο άτυπο υπουργικό συμβούλιο (Μ. Τετάρτης)"  Γ. Παπακωσταντίνου

"Εκτιμήσαμε λάθος. Γι' αυτό και δεν αντιδράσαμε άμεσα. Όταν είδαμε ν' ανεβαίνουν και πάλι τα spreads, αποφασίσαμε να υπάρξει επίσημη διάψευση"   Ν. Παμπούκης
 
Δοκιμασία με ανώνυμες δηλώσεις (επωνύμων) που απέτυχαν

*ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ:Αυτή τη στιγμή (1:13 μ.μ. 7/4/2010), τα Spreads εκτοξεύθηκαν στις 456 μ.β.

Η χθεσινή άνοδος των spreads υποτίθεται προκλήθηκε από αντιφατικές δηλώσεις εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τους όρους της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος.
Δεν νομίζω να είναι μυστικό ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ τρέμουν την ιδέα να μπει το ΔΝΤ & ΕΕ στο υπουργείο οικονομικών και να πάρουν τα κλειδιά του μαγαζιού.
Δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας κυβερνητικός αξιωματούχος η κλητήρας που, να μην ξέρει ότι το πολιτικό του μέλλον και η καρέκλα του θα πάψει να υπάρχει όταν (όχι άμα) φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Άρα δεν έχω καμία αμφιβολία για την εγκυρότητα της είδησης που βγήκε νωρίτερα σήμερα και κάνει λόγο ότι:

http://www.capital.gr/news.asp?id=939114
Η Ελλάδα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακάμπτοντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ούτως ώστε να αποφύγει τους αυστηρούς όρους του Οργανισμού, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο Market News International.
Μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον περασμένο μήνα, η οποία αποφάσισε να στηρίξει την Ελλάδα αν κριθεί απαραίτητο, ο Γιώργος Παπανδρέου «συγκεντρώνει πληροφορίες από το ΔΝΤ για τα πιθανά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα απαιτήσει σε αντάλλαγμα ενδεχόμενης οικονομικής στήριξης», φέρεται να δήλωσε στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το MNI.
“Τα μέτρα είναι σκληρά και θα εγείρουν ενδεχομένως κοινωνική και πολιτική αναταραχή», δήλωσε το στέλεχος. Και συμπλήρωσε: «Πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου αντιτίθενται στη παρέμβαση του ΔΝΤ».
Δεν έχω δηλαδή καμία αμφιβολία ότι κάποιος εντός του ΠΑΣΟΚ έκανε αυτές τις δηλώσεις.
Επίσης είμαι σίγουρος ότι έγιναν εν γνώση των υψηλών κυβερνητικών στελεχών!
Και ο λόγος που έγιναν είναι για να δουν τι θα κάνουν οι αγορές εν όψη αυτών των δηλώσεων.

Το πόρισμα λοιπόν είναι αρνητικό και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου σκαρφάλωσε στο 7%!!

Βλέπεις αγαπητέ αναγνώστη, όταν είσαι Έλληνας πολιτικός (και άρα εξορισμού είσαι κουμουνιστής η στην καλύτερη περίπτωση σοσιαλιστής) δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει αγορά και κάνεις χαζομάρες νομίζοντας ότι ξέρεις τι κάνεις!
Όπως για παράδειγμα πριν λίγο καιρό όταν ο υπουργός οικονομικών είπε ότι τα spreads δεν αποτελούν οδηγό για την οικονομική πολιτική.
Κύριες και κύριοι, η αλαζονεία, η υποκρισία και ο λαϊκισμός έχουν και τα όρια τους. Δεν ξέρω αν έχει επίγνωση ο υπουργός (και όλη η κυβέρνηση) ότι τέτοιες δηλώσεις παρακολουθούνται στο εξωτερικό και καταγράφονται και αξιολογούνται.
Είναι απίστευτα ανεύθυνο να κάνει κανείς τέτοιες δηλώσεις όταν εξαρτάσαι τόσο πολύ από την αγορά για ρευστότητα. Είναι ακόμα πιο ανεύθυνο όταν είσαι τόσο κοντά στον γκρεμό και λίγο ακόμα θέλει να πέσεις.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά
Έχουν μαζευτεί εκεί και παίζουν την κυβέρνηση.
Λέει ο κάθε ένας βλάκας (διότι βλάκες είναι όλοι τους) το μακρύ τους και το κοντό τους και δεν έχουν ιδέα που πάνε και τι κάνουν.
Νομίζουν ότι οι αγορές έχουν το IQ του μέσου ψηφοφόρου τους και νομίζουν ότι οι αγορές δεν μπορούν να δουν τα ψέματα και τις χαζομάρες που λένε.
Για μένα, άσχετα του τι ειπώθηκε και  ποιος το είπε, οι φήμες είναι η αφορμή για την σημερινή πτώση στην αγορά ομολόγων και όχι η αίτια.
Η αιτία είναι οι πρόχειροι και ερασιτεχνικοί χειρισμοί του δημοσιονομικού προβλήματος εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και το wishful thinking εκ μέρους των κομματόσκυλων που νομίζουν τι δεν είναι ανάγκη να παρθούν μέτρα.
Αιτία είναι η σπάταλη και τα ελλείμματα όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων τώρα και 30 χρόνια.
Η αιτία είναι ότι δεν έχει παρθεί κανένα μόνιμο και χειροπιαστό μέτρο για την μείωση της κρατικής μηχανής. 
Μήνες τώρα διαβάζουμε για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αλλά δεν βλέπουμε τίποτα.
Η αίτια είναι ότι αυτοί που κάνουν κουμάντο (η κυβέρνηση δηλαδή) είναι άσχετοι, νομίζοντας ότι με όλους αυτούς τους φόρους θα φέρουν ανάπτυξη (κούνια που τους κούναγε για άλλη μια φορά).
Σας τα έχω πει όλα αυτά ακόμα και πριν τις εκλογές http://urlm.in/ekei
Σας έχω πει πάρα πολλά και έχω γράψει δεκάδες άρθρα για ποιο λόγο όλα αυτά που κάνει αυτή η κυβέρνηση θα οδηγήσουν τη χώρα σε αδιέξοδο.
Η σημερινή πτώση στα ομόλογα εκτιμώ ότι είναι η αρχή της τελευταίας πράξης αυτού του έργου. Το έργο θα τελειώσει με την πτώχευση της χώρας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Μην απελπίζεστε όμως, διότι είναι το τέλος του κόσμου και δεν είναι το τέλος της Ελλάδος. 
Θα είναι όμως το τέλος των πολιτικών της γενιάς του πολυτεχνείου και των σημερινών κομμάτων όπως τα ξέρουμε. 
Επίσης θα είναι το τέλος των αρχηγικών κομμάτων καθώς και του σημερινού Ελληνικού συντάγματος (όπως το ξέρουμε), που μόνο την δικαιοσύνη και την δημοκρατία δεν προάγει.
Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: