Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

MME Σκoπίων: «Παπανδρέου και Γκρούεφσκι έσπασαν τον πάγο»

Πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών των Σκοπίων ήταν η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, η οποία κυριαρχεί στο σύνολο των ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.


Σε όλα τα σχετικά ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μετά το πέρας της συνάντησης, σύμφωνα με το οποίο οι δύο πρωθυπουργοί κατά τη συνάντησή τους, τόνισαν πως η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ παραμένει ουσιώδης και για τις δύο χώρες, ενώ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής.

Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: «Νέα ενέργεια στην εκκρεμότητα για το όνομα» και αναφέρει ότι η συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι χαρακτηρίσθηκε ως τυπική, με μοναδικό στόχο οι δύο πρωθυπουργοί να γνωριστούν και να κάνουν μία πρώτη επαφή.


Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ», με τίτλο «Ο Γκρούεφσκι και ο Παπανδρέου έσπασαν τον πάγο στη συνάντηση στις Βρυξέλλες», σχολιάζει ότι, μολονότι οι δύο πλευρές προανήγγειλαν τη συνάντηση ως συνάντηση γνωριμίας και περισσότερο τυπική παρά ουσιώδη, το μήνυμα που απεστάλη ήταν σαφές:

Υπάρχει νέα ενέργεια μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και ότι οι δύο πρωθυπουργοί ενδιαφέρονται για επαφές και αναζήτηση λύσεων.

Η λαϊκή «Βεστ» γράφει ότι η πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ Παπανδρέου-Γκρούεφσκι υποβοηθήθηκε από κοινούς φίλους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, για την πραγματοποίησή της δεν ασκήθηκαν ιδιαίτερες πιέσεις, αλλά αυτή ήταν αποτέλεσμα των δηλώσεων που έγιναν από Αμερικανούς και Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι δηλαδή οι απευθείας επαφές μεταξύ των δύο χωρών αυτή τη στιγμή θα δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.


Τέλος η φιλοκυβερνητική «Βέτσερ» γράφει: «Πρωτοβουλία της "μακεδονικής" πλευράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

Ο Γκρούεφσκι σε συνάντηση με τον Παπανδρέου, ο Ιβάνοφ προσκαλεί τον Παπούλια».


Δεν υπάρχουν σχόλια: