Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Τώρα μιλάνε τα Καλάσνικοφ!


Η εγκληματική επίθεση των θρασύδειλων δολοφόνων στο Α.Τ. της Αγίας Παρασκευής καταδεικνύει μια άλλη μορφή τρομοκρατίας που δείγματά της δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη.

Μπορεί οι δήθεν αντιεξουσιαστές να την ονομάζουν “αντάρτικο πόλεων” αλλά καμία σχέση δεν έχει με ό,τι γινόταν για παράδειγμα στη Λατινική Αμερική.



Οι εγχώριοι πιστολάδες επιλέγουν πια εύκολους στόχους και πυροβολούν στο ψαχνό. Και αν η 17 Νοέμβρη χρησιμοποιούσε το κλασικό σαρανταπεντάρι, ετούτοι εδώ έχουν ανανεώσει το οπλοστάσιο τους με αυτόματα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.


Πέρα από την ευκολία με την οποία προφανώς προμηθεύονται τα όπλα, η νέα γενιά τρομοκρατών φαίνεται να είναι αδίστακτη, χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο (αν δεχτούμε ότι οι γραφικοί τύποι της 17Ν είχαν κάποιους ιδεολογικούς προσανατολισμούς) και τα χτυπήματά της μοιάζουν περισσότερο μ’ ένα θανατηφόρο παιχνίδι χωρίς ευδιάκριτο τέλος:

Τυφλές επιθέσεις, χωρίς την έγνοια των παράπλευρων απωλειών, με μοναδικό στόχο τα όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.


Μπορεί ο κ. Χρυσοχοΐδης να λέει ότι η επίθεση ήταν αναμενόμενη αλλά η μη αποτροπή της φανερώνει και τη σοβαρότητα του προβλήματος.


Οι νέοι τρομοκράτες δεν αρκούνται σ’ ένα σύμβολο-στόχο.


Θέλουν να σκοτώσουν απλούς εργαζόμενους μόνο και μόνο επειδή φορούν τη στολή του αστυνομικού.


Θέλουν να προκαλέσουν δηλαδή εντυπωσιακά χτυπήματα με κινητήριο μοχλό όχι την σημασία και συμβολικότητα του στόχου αλλά τα περισσότερα θύματα.


Και αυτό μπορούν να το κάνουν πολύ εύκολα.

Πολύ δύσκολα όμως προλαμβάνονται ή εμποδίζονται.

Δε χρειάζονται δα και πολλά πράγματα: εξοπλισμό (δυο, τρεις κλεμμένες μηχανές, όπλα και σφαίρες), ταχύτητα και ευελιξία.


Ακόμα λοιπόν, και φρούρια να γίνουν τα αστυνομικά τμήματα, θα βρουν νέους ευάλωτους στόχους. Ακόμα και να συλληφθούν 5-6 από δαύτους, η ευκολία της όλης επιχείρησης θα προσελκύσει άλλους, υποψήφιους αντικαταστάτες τους. Ακόμα και αν ξεκινήσουν επιχειρήσεις-σκούπα, μάλλον περισσότερα άτομα θα οδηγηθούν σ’ αυτές τις ομάδες.


Ειλικρινά δεν μπορώ να προτείνω κάτι, ούτε είμαι εξάλλου ο αρμόδιος. Σίγουρα χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευση της αστυνομίας και εξάλειψη κάθε φαινομένου τραμπουκισμού -τύπου ζαρντινιέρα- από τις τάξεις της.


Ας αποκτήσουμε επιτέλους επαγγελματίες αστυνομικούς που θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιμετωπίζουν παράνομες δραστηριότητες αλλά και θα είναι φιλικοί στην καθημερινή επαφή με τον πολίτη. Επαγγελματίες αστυνομικούς που θα κάνουν συλλήψεις ουσίας και όχι βιτρίνας.


Αυτή τη στιγμή πάντως, έξι αθώοι άνθρωποι βρίσκονται στο νοσοκομείο, δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Η βία απ΄ όπου κι αν προέρχεται, ούτε ποτέ έδωσε, ούτε και τώρα θα δώσει λύσεις. Μόνο θύματα και πόνο προκαλεί.


Β.Λ.


Το Φελέκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: