Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Προτάσεις για την εκλογική βάση και την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ.

Την τελική του πρόταση για την εκλογή του προέδρου της Ν.Δ. από την ευρεία κοινωνική βάση της παράταξης κατέθεσε στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Δημήτρη Σιούφα, ο υποψήφιος για την ηγεσία Δημήτρης Αβραμόπουλος.


«Η εκλογή του νέου προέδρου πρέπει να διευρυνθεί στην πλατιά βάση οπαδών και ιδεολογικά προσκείμενων στη Ν.Δ. οι οποίοι επιθυμούν να ψηφίσουν το νέο πρόεδρο χωρίς να έχουν αναγκαστικά την υποχρέωση να εγγραφούν, έστω και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ως μέλη. Μόνο έτσι θα ξαναφέρουμε τον κόσμο μαζί μας» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.


Κατά τον πρώην υπουργό Υγείας, «η ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκινάει από τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου από την πλατιά κοινωνική βάση της παράταξης», καθώς «αυτό θα σηματοδοτήσει και το δημόσιο διάλογο για τη νέα οργάνωση και την ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας».

Καταλήγοντας ο κ. Αβραμόπουλος, επεσήμανε: «Οτιδήποτε άλλο χωρίς αυτή την προϋπόθεση, που θα ανοίξει το δρόμο των πολιτών, που πρόσκεινται στις αρχές και την ιδεολογία της παράταξης, θα έχει μόνο θεωρητική αξία».



Χθες το βράδυ, ο υποψήφιος Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του σε ανοικτή εκδήλωση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα, τόνισε πως διεκδικεί την ηγεσία της Ν.Δ, για «να ενώσω το κόμμα, να ενώσω την παράταξη, να ξαναγίνουν οι ιδέες, οι αξίες και οι αρχές μας "μαγνήτης" για την κοινωνία».



Σημείωσε ότι θα αγωνισθεί για να φτιαχτεί «ένα σύγχρονο, ανοικτό, λειτουργικό κόμμα. Ανοικτό στα μέλη του, στα μηνύματα των καιρών, στα μηνύματα της κοινωνίας» κι έθεσε ως στόχο: «Να ανασυγκροτηθούμε, να δυναμώσουμε, να ασκήσουμε δυναμική αντιπολίτευση. Να επιστρέψουμε στην κορυφή και στη διακυβέρνηση της χώρας». Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «στις 4 Οκτωβρίου δεν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ Εμείς χάσαμε».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του, σημείωσε: «Διεκδικώ την ηγεσία του κόμματος, γιατί μπορώ να ενώσω το κόμμα. Να συνθέσουμε τις πιο παραδοσιακές μας αρχές, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και τον πατριωτισμό μας, με τις πιο σύγχρονες αντιλήψεις, με την ανταγωνιστικότητα, την αειφορία, τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα για να απελευθερώσει τη δύναμη και τη δημιουργικότητα της κοινωνίας».



Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι θέλει ένα κόμμα, «όπου θα επικρατεί η αξιοκρατία, ο δημοκρατικός έλεγχος, η λογοδοσία. Όπου η φωνή της βάσης θα ακούγεται, η γνώμη των μελών θα γίνεται σεβαστή. Όπου οι ιδέες μας θα λάμπουν, δεν θα κρύβονται. Όπου καθένας θα μετριέται κατά την προσφορά του και θα αξιοποιείται κατά τις δυνατότητές του. Όπου θα υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσά μας. Όπου δεν θα υπάρχει καμία ανοχή για "μηχανισμούς", για "παρεούλες", για 'κυκλώματα", για σκιές και οσμές σκανδάλων. Ένα κόμμα όπου θα κυκλοφορεί καθαρός αέρας και φρέσκες ιδέες, άξιοι άνθρωποι, διαφάνεια και αξιοκρατία παντού».


Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ως «μεγάλη νίκη» την απόφαση για εκλογή αρχηγού από τους οπαδούς της παράταξης, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι εγγύηση ότι η "λογική των μηχανισμών" δεν περνάει».



Δημόσια δέσμευση Μπακογιάννη για κατάργηση προσωπικών μηχανισμών



Υπέρμαχος και διασφαλίστρια της ενότητας και της ομοψυχίας της ΝΔ, καθώς και ριζικών αλλαγών σε πρόσωπα, θέσεις, ιδέες και νοοτροπία, δήλωσε η βουλευτής και υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη χθεσινή ομιλία της στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής της στη Μακεδονία εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.



«Ξέρω ότι οι κάμερες που βρίσκονται σήμερα μαζί μας περιμένουν να καταγράψουν τις περιβόητες "αιχμές". Περιμένουν να δουν τι θα πω ή τι θα με ρωτήσετε για βγουν με τίτλο, "βγήκαν τα μαχαίρια στη ΝΔ".



Ξεκινώ από αυτό για να κάνω σε όλους ξεκάθαρο, πως θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κλίμα της ενότητας και της ομοψυχίας της παράταξής μας. Η ενότητα του κόμματος είναι η πρώτη προτεραιότητά μου.



Ετούτη την κρίσιμη στιγμή για την παράταξή μας, δεν περισσεύει κανείς. Όλοι θα έχουν λόγο και συμμετοχή στην πορεία του κόμματος, όλοι θα είναι σεβαστοί.



Ομαδοποιήσεις και διαχωρισμοί του παρελθόντος δεν έχουν θέση στο κόμμα μας. Στην αυριανή Νέα Δημοκρατία δεν θα υπάρχουν συστήματα και προσωπικοί μηχανισμοί. Αυτή είναι η ξεκάθαρη δημόσια δέσμευσή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τονίζοντας, δε, πως η ίδια στάθηκε στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή και στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές και ποτέ δεν διαχώρισε τη θέση της και στήριξε τις αποφάσεις, ακόμα κι όταν ήξερε ότι θα έχει κόστος, η κα Μπακογιάννη καταφέρθηκε εναντίον όσων βάλλουν κατά του Κώστα Καραμανλή επισημαίνοντας:


«Δεν είναι δεοντολογικό 15 μέρες μετά τις εκλογές να χτυπάς τον πρόεδρο του κόμματος για τον οποίο μέχρι χθες έλεγες "ζήτω"». Πάντως, σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη «η ΝΔ έχει προβλήματα και δομής και λειτουργίας και δεν ωφελεί να κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε», χρειάζεται ανανέωση παντού, όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά πάνω από όλα σε νοοτροπία, ιδέες και περιεχόμενο, και στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε επτά καταστατικές αλλαγές και μία «πρόταση νοοτροπίας»:


- Θέσπιση θητείας του προέδρου του κόμματος (4 χρόνια).


- Πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα με σταυροδοσία στο 30% για τις εσωκομματικές εκλογές, με διασφάλιση των τάσεων.


- Προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων βουλευτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης.


- Καθιέρωση εσωκομματικών δημοψηφισμάτων.


- Αναδιάρθρωση οργάνων της ΝΔ, εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής με ενιαία λίστα, εκτός των εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ



- Θέσπιση Συμβουλίου Δεοντολογίας-Ονομαστικοποίηση-δημοσιοποίηση εσόδων και εξόδων της ΝΔ και Πόθεν έσχες και μεταβολή περιουσιακών στοιχείων στελεχών από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο.



- Αναβάθμιση του ρόλου της περιφερειακής κομματικής οργάνωσης (Αποκτά συντονιστικό πολιτικό ρόλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται σε κάθε μια από τις δεκατρείς διοικητικές Περιφέρειες της χώρας. Προΐσταται, σ΄ αυτό Γραμματέας και θα μετέχουν σε αυτό οι Διοικούσες Επιτροπές των Νομαρχιακών Οργανώσεων).



Η δε πρόταση αλλαγής νοοτροπίας, που έθεσε επί τάπητος η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, αφορά στην «ουσιαστική διαβούλευση του κόμματος με την κοινωνία», δηλαδή στη διαμόρφωση ενός συστήματος ανοιχτού που θα αξιοποιεί τόσο τις κομματικές οργανώσεις, όσο και το Διαδίκτυο, προκειμένου να ενθαρρύνει τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών και φορέων.




Ψωμιάδης: Να ψηφίσει όποιος επιθυμεί



Να επιτραπεί η ψήφος σε όποιον το επιθυμεί να προσέλθει και να ψηφίσει για το νέο πρόεδρο της Ν.Δ., καθώς επίσης να διασφαλιστεί η συμμετοχή των αποδήμων στο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και η δυνατότητα ψήφου στον τόπο κατοικίας τους, ζητάει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Ψωμιάδης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Δημήτρη Σιούφα.

Περαιτέρω, ο κ. Ψωμιάδης σε δηλώσεις του σχολιάζοντας την πρόταση του υποψηφίου προέδρου Δημήτρη Αβραμόπουλου να γίνει ντιμπέϊτ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στη Ν.Δ., γι' αυτό και ζήτησε να τεθεί το θέμα υπό τη μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής.



Ενδιαφέροντα β΄ γύρο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις



Προβάδισμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, για την εκλογή προέδρου της Ν.Δ, καταγράφουν τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο.



Στη δημοσκόπηση της Public Issue για την εφημερίδα «Καθημερινή», η κ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει την προτίμηση του 34% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. κι ακολουθούν οι: Αντώνης Σαμαράς 16%, Δημήτρης Αβραμόπουλος 12% και Παναγιώτης Ψωμιάδης 6%.



Στην έρευνα της Marc για το «Έθνος της Κυριακής«, το 35,2% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. επιλέγει την κ. Μπακογιάννη, ως διάδοχο του κ. Κ. Καραμανλή, το 26,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον κ. Σαμαρά, το 18,1% τον κ. Αβραμόπουλο και το 9,7% τον κ. Ψωμιάδη.


Οριακή διαφορά μεταξύ Μπακογιάννη-Σαμαρά καταγράφει η έρευνα της εταιρείας ALCO, για την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή». Στο ερώτημα «ποιος θέλουν να εκλεγεί», οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, απάντησαν την κ. Μπακογιάννη σε ποσοστό 35,8%, τον κ. Σαμαρά 34%, τον κ. Αβραμόπουλο 16,8% και τον κ. Ψωμιάδη 9,8%. Στο σύνολο των ψηφοφόρων της Ν.Δ. τα ποσοστά είναι: Μπακογιάννη 35,7%, Σαμαράς 27,2%, Αβραμόπουλος 17,1% και Ψωμιάδης 8,9%.



Στην έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή», μόνον 4 στους 10 πολίτες (38%) δείχνουν να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο χώρο της Ν.Δ., ενώ η ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία (62%) τείνει μάλλον να αδιαφορεί.



Επίσης, η πλειοψηφία των πολιτών (61%), αλλά και των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (52%) πιστεύει ότι η κρίση του κόμματος θα ξεπεραστεί δύσκολα, ενώ αντίστοιχος αριθμός πολιτών (58%) εκτιμά ότι θα απαιτηθεί χρόνος μεγαλύτερος της τετραετίας, για να επιστρέψει το κόμμα στην εξουσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: