Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Στις εκλογές με το βλέμμα μπροστά

Της Σοφίας Βούλτεψη



Ανήκω σ’ αυτούς που είχαν εξ αρχής ταχθεί κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών. Και όλες αυτές τις ημέρες είχα επιχειρηματολογήσει, εντοπίζοντας τους κινδύνους –για τη χώρα πρώτα και για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας μετά. Αναμφισβήτητα, μια εκλογική αναμέτρηση, με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο, αποτελεί μια ριψοκίνδυνη προοπτική.



Δεν χωρεί επίσης αμφιβολία, όμως, ότι σε προεκλογική περίοδο βρισκόμασταν ούτως ή άλλως. Είχε εγκαίρως δηλωθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και επομένως η χώρα θα περνούσε τους επόμενους μήνες μέσα σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής αστάθειας, ενώ ένα σωρό υποθέσεις που σοβούν θα έρχονταν στην επιφάνεια και θα δηλητηρίαζαν τον πολιτικό βίο.



Ο κύβος ερρίφθη, λοιπόν, και δεν έχει νόημα να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα –όποιος και αν το έχυσε. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει τώρα να εγκαταλείψει διαφωνίες και γκρίνιες και να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της για να παραθέσει ενώπιον του λαού, στον οποίο έχει πλέον δοθεί ο λόγος, πειστικά επιχειρήματα. Κυρίως να πει επιτέλους τι έκανε και γιατί δεν μπόρεσε να κάνει όσα δεν έκανε.



Δεν πρόκειται για αυτοκριτική. Η αυτοκριτική αποτελεί οδό διαφυγής. Πρόκειται για την ανάγκη να καταδειχθούν εκείνες οι πολιτικές που απέφεραν κάποια θετικά αποτελέσματα σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, μέσα σε ένα γενικώς πολύ ζοφερό εγχώριο και διεθνές κλίμα.


Αλλά και για το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον έρθει η ώρα να πει τι σκοπεύει να κάνει σε περίπτωση που κερδίσει την εξουσία. Στηρίζεται, βέβαια, στη λογική ότι οι Ελληνες δεν ψηφίζουν, καταψηφίζουν. Αλλά ένα κόμμα με το δικό του παρελθόν, με τη δική του πολύχρονη κυβερνητική θητεία, με τις δικές του λανθασμένες και συχνά καταστροφικές επιλογές, δεν ξεχνιέται εύκολα.



Υπάρχει το προηγούμενο των ευρωεκλογών. Η Νέα Δημοκρατία έχασε, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε. Αντίθετα, βρέθηκε δύο μονάδες κάτω από το εθνικό του ποσοστό. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για κανέναν. Είναι δρόμος μετ’ εμποδίων, των οποίων η υπερπήδηση θα εξαρτηθεί από το πόσα λιγότερα λάθη θα κάνει ο καθένας από τους αντιπάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: