salata-apwleia-varous.jpg

Οκτώ τροφές που κόβουν την όρεξη

Εκτός από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά που παρατείνουν τον κορεσμό, υπάρχουν κάποιες τροφές που καταστέλλουν την όρεξη και η βασική διαφορά τους από άλλες, είναι η περιεκτικότητά τους σε συγκεκριμένες βιοδραστικές ενώσεις.

Αυτά είναι:

  • Καφεΐνη
  • Κατεχίνες
  • Γαλλικό οξύ
  • Ανθοκυανίνες
  • Βήτα-γλυκάνη
  • Πολυφαινόλες
  • Ελευρωπαΐνη
  • Κερσετίνη

Οι παραπάνω ουσίες εντοπίζονται στα παρακάτω τρόφιμα.

Πράσινο τσάι (κατεχίνες). Το πράσινο τσάι λόγω της περιεκτικότητάς του σε κατεχίνες ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

prasino-tsai-ofeli-diatrofi.jpg

Σταφύλια με κουκούτσια (ανθοκυανίνες). Οι ανθοκυανίνες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και παρατείνουν το αίσθημα πληρότητας.

Κανέλα (πολυφαινόλες). Η κανένα είναι ένα μπαχαρικό με αντιοξειδωτική δράση και πολυφαινόλες που καθυστερούν την πείνα μετά από ένα γεύμα.

Πιπεριές (καψαϊκίνη). Η καψαϊκίνη, μεταξύ άλλων, ενισχύσει την οξείδωση του λίπους στον λιπώδη ιστό και να οδηγήσει σε μείωση του κοιλιακού λίπους.

Βρόμη (βήτα-γλυκάνη). Η βήτα-γλυκάνη ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης και της χοληστερίνης, ενισχύοντας έτσι την απώλεια βάρους, ενώ παράλληλα προστατεύει το γαστρεντερικό σύστημα.

Ρόδι (γαλλικό οξύ)

Ελαιόλαδο (ελευρωπαΐνη)

Μήλα (κερσετίνη). Η κερσετίνη μεταξύ άλλων θεωρείται ότι προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, φλεγμονές και αλλεργίες.