Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Κρίσιμο crash test για την κυβέρνηση

Στην πιο κρίσιμη καμπή τους εισέρχονται από σήμερα τα τρία μεγάλα και ανοιχτά μέτωπα, που η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί. 
Τρία θέματα, που το καθένα προκαλεί ισχυρές αντιστάσεις και αντιδράσεις - οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι φοιτητικές καταλήψεις και η κοινοβουλευτική συζήτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών - δημιουργούν το πιο έντονο σκηνικό σε κοινωνικό επίπεδο, που το Μέγαρο Μαξίμου έχει κληθεί να αντιμετωπίσει έως σήμερα.
Με την φράση «για εμάς δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο», το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής»... ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο, επιμένοντας στην στρατηγική που τον θέλει να μην αντιπαρατεθεί με τον αγροτικό κόσμο, αλλά και στείλει το μήνυμα του διαλόγου, της κατανόησης των προβλημάτων και της κυβερνητικής προσπάθειας να στηρίξει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μια κατηγορία πολιτών, που αποτέλεσαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ισχυρή εκλογική βάση για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
«Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, εντάσσοντας τις αντιδράσεις σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Με δεδομένο ότι η ευελιξία της κυβέρνησης για την ανάληψη περεταίρω μέτρων είναι εξαιρετικά περιορισμένη, το «στοίχημα» είναι πλέον οι επόμενες κινήσεις, που θα αποφασίσουν οι αγρότες και η απάντηση ή η αντίδραση Μαξίμου σε αυτές.

Αντίστροφη μέτρηση και το θέμα των πανεπιστημίων, καθώς εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα δίνει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στη χώρα, καθορίζοντας τους όρους λειτουργίας τους, παράλληλα με την ενίσχυση, όπως δεσμεύεται η κυβέρνηση, των δημόσιων ΑΕΙ. Το μείζον των φοιτητικών καταλήψεων είναι η διεξαγωγή της εξεταστικής στα πανεπιστήμια, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «δείχνει» εκ νέου σε καθηγητές και πρυτάνεις ότι «έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων».
Σε αυτό το μέτωπο, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αφήνει περιθώρια συζήτησης, καθώς μιλά ξεκάθαρα για «μειοψηφίες που στερούν την πρόοδο  των φοιτητών και βρίσκουν υποστήριξη και από καθηγητές». Τα πανεπιστήμια της χώρας είναι σαφές ότι δεν βρίσκονται σε κοινή γραμμή, καθώς αρκετά υιοθετούν πλέον τις εξετάσεις εξ αποστάσεως, ενώ άλλα απορρίπτουν ως διαβλητό το προτεινόμενο σύστημα. Αυτό, που απομένει να φανεί είναι αν θα υπάρξει και τι είδους μοχλός πίεσης από την πλευρά της πολιτείας.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον και το ζήτημα της ισότητας στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που έχει προκαλέσει αναταράξεις στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στις σχέσεις με την Εκκλησία, αλλά και στο εσωτερικό κομμάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ, αρχίζει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παρά το μπαράζ ενημερώσεων και ζυμώσεων, αντίθετες φωνές αναμένεται να υπάρχουν μέχρι τέλους στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με ερώτημα έως την τελευταία στιγμή της ψήφισης του νομοσχεδίου, πόσοι και ποιοι τελικά θα επιλέξουν έστω την αποχή και αντίστοιχα πόσοι θα δώσουν το παρών και θα καταψηφίσουν.

Η εξέλιξη των τριών μετώπων αποτελεί ένα ισχυρό κρας τεστ για την κυβέρνηση, σε μια στιγμή, που στην κορυφή των υπό διαχείριση θεμάτων παραμένει το πρόβλημα της ακρίβειας, με τις δημοσκοπήσεις να το δείχνουν πλέον να διογκώνεται
Η ανακοίνωση της επίσπευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, προκρίνεται ως μια κίνηση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των εισοδημάτων, που το κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζει ως βασικό εργαλείο απέναντι στην πληθωριστικές πιέσεις, χωρίς προφανώς να αποτελεί την τελική λύση για το 93% των ερωτηθέντων που χαρακτηρίζουν την ακρίβειας ως το σημαντικότερο πρόβλημα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό λειτουργεί σε εντατικούς ρυθμούς και το κομματικό επιτελείο για την κατάρτιση των ευρωψηφοδελτίων, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, σήμερα θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του, Δημήτρη Τσιόδρα, τον οποίο όλες οι πληροφορίες θέλουν να βρίσκεται στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ την Παρασκευή θα δώσει το παρών σε εκδήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος  θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: