Μειώνει τις φλεγμονές Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα μπαχαρικά που απαντάται στο κάρυ. Η κουρκουμίνη, βασικό συστατικό του κουρκουμά, χαρίζει όχι μόνο χρυσοκίτρινο χρώμα στο πιάτο που θα προστεθεί, αλλά και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μαζί με το πιπέρι, αυξάνει την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης στον οργανισμό και δεν μας στερεί το προσδοκώμενο όφελος. Μειώνει τον πόνο των αρθρώσεων και παρέχει θεραπευτικό όφελος σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση φαγητών με κάρυ μερικές φορές το μήνα, ενδεχομένως συμβάλλει στην μείωση των τριγλυκεριδίων . Επιπροσθέτως, κάνει πιο εύπεπτο ένα πιο λιπαρό γεύμα, αφού προωθεί την διάσπαση των λιπαρών οξέων.
Βοηθάει την λειτουργία του εντέρου Το φούσκωμα και η δυσπεψία είναι δύο καταστάσεις που μας φέρνουν δυσανασχέτηση. Το κόλιανδρο, το κύμινο και το τζίντζερ, είναι από τα μπαχαρικά εκείνα που βοηθούν στην αποβολή των αερίων, προάγουν την πέψη και μειώνουν το φούσκωμα.
Μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος Οι αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες του πιπεριού και του τζίντζερ είναι γνωστές. Αν λοιπόν προσθέσουμε κάρυ στη «φαρμακευτική μας» σούπα, θα νιώσουμε ανακούφιση από το συνάχι και από την ιγμορίτιδα.
Συμβάλλει στη διατήρηση του επιθυμητού βάρους Η προσθήκη κάρυ στο φαγητό, μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες της όρεξης και της πείνας και να φέρει πιο γρήγορα τον κορεσμό. Ως εκ τούτου, αποτρέπει την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής, βοηθώντας μας έτσι στην διατήρηση του βάρους μας.
Παρενέργειες
Βιβλιογραφία
https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/healthy-eating/best-spices-for-arthritis
Haldar S, Lim J, Chia SC, Ponnalagu S, Henry CJ. Effects of Two Doses of Curry Prepared with Mixed Spices on Postprandial Ghrelin and Subjective Appetite Responses-A Randomized Controlled Crossover Trial. Foods. 2018 Mar 26;7(4):47. doi: 10.3390/foods7040047. PMID: 29587471; PMCID: PMC5920412.
Kwon Y. Association of curry consumption with blood lipids and glucose levels. Nutr Res Pract. 2016 Apr;10(2):212-20. doi: 10.4162/nrp.2016.10.2.212. Epub 2016 Jan 28. PMID: 27087906; PMCID: PMC4819133.
Kumar, Vinod : Seven spices of India—from kitchen to clinic – Journal of Ethnic Food 2020/06/19 https://doi.org/10.1186/s42779-020-00058-0
https://www.salisbury.edu World of Spices: Spicy Foods
Ελένη Ζεμπερλίγκου
Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας
Η Ελένη Ζεμπερλίγκου, Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας μας συστήνει να βάλουμε το κάρυ στα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε στο φαγητό μας και οι λόγοι είναι πολλοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου