Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

ΑΕΚ: Οι σπουδαίες μεταγραφές που γίνονται μέσα από πολύ ειδικές συνθήκες

Η Ελλάδα δεν είναι ο πιο θελκτικός προορισμός για ποδοσφαιριστές που στοχεύουν σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα, ειδικά όταν οι ίδιοι γνωρίζουν ή πιστεύουν ότι έχουν τις ικανότητες για να παίξουν σε αυτά, έστω και σε ομάδες που δεν κάνουν πρωταθλητισμό. Ωστόσο, χώρος σε αυτά δεν υπάρχει για όλους.
Τα τελευταία χρόνια, η ΑΕΚ ενέταξε στο ρόστερ της παίκτες που ήταν διστακτικοί ή δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα έπαιζαν στην ελληνική λίγκα. 
Το κατάφερε μέσα από ειδικές συνθήκες αλλά και σωστές προσεγγίσεις. Η ίδια κέρδισε, εκείνοι δεν το μετάνιωσαν... 
Το SPORT24 συνέλλεξε τις πιο χαρακτηριστικές από αυτές.

2017, Σέρχιο Αραούχο

Αν είχε ακούσει για την Ελλάδα, θα ήταν για τα καλοκαιρινά κάλλη της και τη μοναδικότητα που προσφέρει ως θερινός προορισμός, σίγουρα όχι για το ποδόσφαιρό της. Μια Τετάρτη εκείνου του Γενάρη, ο Αργεντινός συνελήφθη να οδηγεί υπό τη επήρεια αλκοόλ. Παρόλο που ήταν στο όριο της επιτρεπόμενης ποσότητας, τα ΜΜΕ τον "σταύρωσαν" και τότε προπονητής της Λας Πάλμας, Κίκιε Σετιέν, τον "άδειασε" δημοσίως.

Ο Σέρχιο Αραούχο© ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Ενδιαφέρον εντός Ισπανίας για το δανεισμό του δεν υπήρξε και η Ένωση εκμεταλλεύτηκε τις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρούσε με τον πρώην τεχνικό διευθυντή της, Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς -ο οποίος εργαζόταν πλέον στην ισπανική ομάδα- για να τον αποκτήσει υπό τη μορφή δανεισμού. Τη συνέχεια την ξέρετε… Ο Αραούχο λάτρεψε την ΑΕΚ, η ΑΕΚ λάτρεψε εκείνον και μαζί έχουν κατακτήσει 2 πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο.

2017, Όγκνιεν Βράνιες

Δέκα ομάδες είχε αλλάξει ο Βόσνιος κεντρικός αμυντικός, όταν τον Ιανουάριο του 2017, σε ηλικία 28 ετών, εντάχθηκε στην ΑΕΚ. "Έδεσε" καταπληκτικά στο κέντρο της άμυνάς της με τον Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι και κατέκτησε μαζί της το πρωτάθλημα του 2018.
Αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές πωλήσεις στην ιστορία της ομάδας, όταν εκείνο το καλοκαίρι παραχωρήθηκε στη βελγική Άντερλεχτ αντί 3,2 εκατ. ευρώ, πριν τα κάνει και εκεί μαντάρα για να επιστρέψει στην Ένωση.
Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστή που έκανε καριέρα χαμηλότερης ταχύτητας από αυτή που μπορούσε, λόγω χαρακτήρα. Αν δεν ήταν έτσι, ωστόσο, θα είχε παίξει σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα και πολύ δύσκολα θα ερχόταν στην Ελλάδα, καθώς τα αθλητικά προσόντα του, αλλά και η ανασταλτική αντίληψή του, ήταν πολύ ψηλού επιπέδου.

2021, Στίβεν Τσούμπερ

Αφίχθη στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2021, μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε τότε το αρμόδιο μεταγραφικό επιτελείο, προκειμένου να τον πείσει ότι θα έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα κι ενώ είχε προτάσεις από ιταλικούς συλλόγους και ύστερα από πολυετή θητεία στην Bundesliga.

Παρά το γεγονός ότι είχε έρθει πολύ κοντά με τη Βενέτσια και ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην ιταλική πόλη για να υπογράψει, οι εξαιρετικοί χειρισμοί της ομάδας αλλά και το "παχυλό" συμβόλαιο που του προσφέρθηκε, παράλληλα με τη σύμφωνη γνώμη της Άιντραχτ Φρανκφούρτης να τον παραχωρήσει ως δανεικό με οψιόν στην Ένωση, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της.

2022, Ορμπελίν Πινέδα

Ευτυχώς για την ΑΕΚ, στην ισπανική Θέλτα ουδέποτε αντιμετώπισαν με σοβαρότητα την περίπτωσή του, παρά το γεγονός ότι απέκτησαν από την Τσίβας πιστεύοντας ότι είχαν χτυπήσει φλέβα χρυσού.

Ύστερα από 6 μήνες στην Ισπανία, ο Πινέδα έψαχνε ευρωπαϊκή ομάδα για να συνεχίσει στην Ήπειρό μας και η Ένωση είχε την ευτυχία να συνεργάζεται με τον άνθρωπο που θα τον έπειθε να φορέσει τη φανέλα της, έστω ως δανεικός.

Ο Ορμπελίν Πινέδα© Eurokinissi Sports

Απλά είναι τα πράγματα, αν δεν υπήρχε Αλμέιδα δεν θα υπήρχε και Πινέδα στην Ένωση. Και το κυριότερο όλων; Μετά από μία αναγνωριστική σεζόν, ο Μεξικανός πείστηκε ότι αυτός είναι ο ιδανικός τόπος για πολυετή δέσμευση. Η ΑΕΚ πλήρωσε 6,5 εκατ. ευρώ για να τον αγοράσει και τώρα τον έχει μόνο δικό της.

2022, Μουκουντί, Γιόνσον, Ελίασον

Τοποθετούνται όλοι μαζί, καθώς και οι τρεις είχαν ενδοιασμούς και αμφιβολίες για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο, όταν αρχικώς είχαν προσεγγιστεί από την Ένωση, ένα χρόνο νωρίτερα! Ειδικότερα για τους Μουκουντί και Ελίασον, ισχύει ότι αν οι ομάδες τους δεν είχαν πέσει σε χαμηλότερες κατηγορίες, πολύ δύσκολα θα έψαχναν τη φυγή τους και δη για την Ελλάδα.

Ο Γιόνσον, ήταν μια κατηγορία μόνος του. Σφόδρα αρνητικός στο ξεκίνημα, στο άκουσμα μιας πιθανής ελληνικής περιπέτειας, άλλαξε γνώμη και στάση στην πορεία μέσα από το ενδιαφέρον της ΑΕΚ και την παρουσίαση ενός πρότζεκτ που εν τέλει, τον έπεισε. Σήμερα, ο ίδιος μιλά για μια απόφαση που αποδείχτηκε σοφή για την καριέρα του.

2024, Ρόμπερτ Λιούμπισιτς

Ο 24χρονος μέσος είχε ταμπέλα 8 εκατ. ευρώ στο πωλητήριό του, το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο αυτός ο πολύ περίεργος ποδοσφαιρικός οργανισμός, ονόματι Ντινάμο Ζάγκρεμπ, κατάφερε να τον "ξενερώσει" και να τον οδηγήσει σε μια σφοδρή επιθυμία αποχώρησης.

Ο Κροάτης με το αυστριακό διαβατήριο πίεσε πολύ για να συνεχίσει στην ΑΕΚ, εξήγησε στη διοίκηση της πρώην ομάδας του γιατί θα ήταν είναι και για τους δύο αν συνέχιζε εκεί και τελικά αποκτήθηκε με τα μισά χρήματα από αυτά που το ΔΣ της Ντινάμο πίστευε ότι θα τον παραχωρούσε, μερικούς μήνες νωρίτερα. Ας τον απολαύσουμε!

Ιστορία από Βαγγέλης Αρναούτογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: