που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, γεωπολιτικούς τριγμούς, μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα της πολεμικής αναμέτρησης, που βιώνει στην «καρδιά» της, έντονες πληθωριστικές πιέσεις, που έφεραν τους Ευρωπαίους πολίτες στα όρια τους.
Αποτέλεσμα, η άνοδος της ακροδεξιάς, που επανεμφανίζεται σε «πρωταγωνιστικό» ρόλο και του άκρατου λαϊκισμού, που βρίσκει χώρο να αναδειχθεί, εκεί, που λείπει η συγκροτημένη πολιτική απάντηση...
Η «μάχη» ενόψει της εκλογικής αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου είναι σαφές ότι δεν θα έχει μόνο πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε ένα κυνήγι μαγισσών.
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αναμφισβήτητα αλλάξει την εικόνα της στην Ευρώπη. Από τη χώρα παρία, με πολύ κόπο, κατάφερε να μετατραπεί σε μια χώρα, που αν μη τι άλλο η παρουσία της έχει αποκτήσει ένα θετικό πρόσημο, ξεκινώντας από την οικονομία και φτάνοντας στη στάση της απέναντι στις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις.
Παρ' όλα αυτά για 7η φορά εμφανίζεται υπόλογη ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για ένα θέμα, που άπτεται της ίδιας της δημοκρατικής υπόστασης της ελληνικής πολιτείας, της λειτουργίας του κράτους δικαίου.
Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφους 330 υπέρ και 254 κατά, περιγράφει μια χώρα που βρίσκεται στην ίδια σειρά με την Ουγγαρία του Όρμπαν και φτάνει στο σημείο να προτείνει ακόμη και τη λήψη μέτρων, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ».
Το ψήφισμα για το κράτους δικαίου και την ελευθεροτυπία στη χώρα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση κυβερνητικών στελεχών, που περνούν πλέον στην αντεπίθεση.
Μιλούν για «εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», χαρακτηρίζοντας «κατάπτυστο» το ψήφισμα και αποδίδοντας ευθέως πολιτική σκοπιμότητα σε αυτό.
Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι «ενόψει ευρωεκλογών και δεδομένου ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνουν επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα - στην οικονομία, στις μεταρρυθμίσεις, στην εξωτερική πολιτική, στο μεταναστευτικό, οι γνωστοί κύκλοι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ευρώπη επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση τους υποτιθέμενους κινδύνους για τις συνθήκες του Κράτους Δικαίου που επικρατούν στη χώρα μας, με ένα κείμενο επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης, τα μέλη των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων μετατρέπουν σε πολιτική αρένα τις Βρυξέλλες κλονίζοντας δυστυχώς την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο «για μια προσπάθεια δυσφήμισης της Ελλάδας με κινδυνολογίες και εικασίες που δεν επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία και τις θεσμικές κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση και θωράκιση των θεσμών στη χώρα μας» και αναφέρεται ονομαστικά στην περίπτωση της Ολλανδής ευρωβουλευτού Σόφι ιντ Βέλντ την οποία κατηγορεί ότι συστηματικά παρουσιάζει τη χώρα σαν ένα άντρο ανομίας, αντιδημοκρατικότητας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση φέρνει ως απάντηση την επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αντιδιαστολή με εκθέσεις για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου, που επικαλείται το ψήφισμα και κατατάσσουν την Ελλάδα σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και από χώρες με δικτατορικό καθεστώς!
Για την κυβέρνηση είναι σαφές ότι η στάση συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων κατά της Ελλάδας στο ευρωκοινοβούλιο σχετίζεται άμεσα με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, επιχειρώντας, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, να δημιουργήσουν μια παραπλανητική εικόνα.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν, ότι το ψήφισμα στήριξαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά από την Ομάδα της Αριστεράς, Νίκος Παπανδρέου από τους Σοσιαλιστές, Πέτρος Κόκκαλης από τους Πράσινους, Γιώργος Κύρτσος από την ομάδα Renew Europe και Αλέξης Γεωργούλης από τους μη εγγεγραμμένους, «συμμετέχοντας στην προσπάθεια διασυρμού της χώρας τους».
Ως προς αυτό, η κυβέρνηση βάζει «στο κάδρο» συμπεριφορές και απόψεις, που διατυπώνουν εντός συνόρων βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Παύλος Πολάκης, για τη δικαιοσύνη και τους δικαστές, υπενθυμίζοντας ότι ανήκουν στην ίδια πολιτική ομάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη, που έχει λάβει από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, μιλώντας για «κομματική πολιτική κατάχρηση ζητημάτων κράτους δικαίου».
Ο κ. Βέμπερ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επικαλέστηκε την έκθεση της Κομισιόν για να υπογραμμίσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις για να εγγυηθεί το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα», εξαπολύοντας επίθεση στους ευρωσοσιαλιστές.
«Οι Σοσιαλιστές έχουν πολλά να κάνουν για να εγγυηθούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να εγγυηθούν όλο το σύστημα που βασίζεται στο κράτος δικαίου σε ορισμένες από τις χώρες στις οποίες κυβερνούν. Άρα η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η Νέα Δημοκρατία κάνει καλή δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, όπως πολλοί αναλυτές επισημαίνουν και οι αιρετοί της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, στο τέλος μιας θητείας, με πολλές «σκιές» και οσμές σκανδάλων, καλούνται από τους πολίτες να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα και όχι να ξεχωρίσουν σε ένα αδιέξοδο κυνήγι μαγισσών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου