Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Η υπερκυριαρχία της ΝΔ και τα ψάρια στο ενυδρείο

Το τελευταίο Βαρόμετρο της Metron Analysis επιβεβαίωσε την υπερκυριαρχία της ΝΔ και την πρωτοφανή υψηλή αποδοχή και θετική αξιολόγηση του Κυρ. Μητσοτάκη στον 5ο χρόνο της πρωθυπουργίας του, όπως και τον πολυκερματισμό στο χώρο της Κεντροαριστεράς και Αριστεράς γεγονός που δημιουργεί, εκ των πραγμάτων, συνθήκες σκληρού πολιτικού ανταγωνισμού.
Το ΠΑΣΟΚ σταθεροποιείται σταδιακά στη δεύτερη θέση, αλλά επουδενί η δημοσκοπική επίδοση του, μαρτυρά μια δυναμική τέτοια που θα το εξαιρούσε αυτομάτως από τη γενικευμένη μάχη που θα δοθεί για την κυριαρχία στο χώρο της αντιπολίτευσης και της εμπέδωσης στο εκλογικό σώμα, ότι επανέρχεται ως αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική δύναμη...
Η τακτική «λάου-λάου» την οποία ακολουθεί η ηγεσία, δεν φαίνεται να επικροτείται ως επιτυχής καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης αξιολογείται ως προς την καταλληλότητα να διαδεχθεί τον Μητσοτάκη, με τον ίδιο βαθμό που παίρνει ο Στ. Κασσελάκης. Το αυταπόδεικτο έλλειμμα είναι τεράστιο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Είναι ένα ισχυρό πολιτικό στέλεχος με κομματική και πολιτική διαδρομή ετών, αδιαμφισβήτητος ηγέτης στο κόμμα του ενώ ο δεύτερος είναι ένας διάττων αστέρας της πολιτικής που εμφανίστηκε και διαλύει εκ των έσω, το «φαινόμενο» ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.
Ο τρόπος με τον οποίο θα ανταποκριθεί το ΠΑΣΟΚ -και σε επίπεδο κοινοβουλίου- στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (φορολογικό, ιδιωτικά πανεπιστήμια κλπ) θα δείξει με ποιόν χώρο θέλει να συνομιλήσει και ποιο χώρο θέλει να εκφράσει.  
Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Metron Analysis, από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ καταλήγει ποσοστό 7 με 8%, προς το ΚΚΕ οδηγείται ένα ποσοστό 11%, ενώ μένει να φανεί η επίδραση που θα έχει στην ίδια εξίσωση, το επίσημο λανσάρισμα του νέου αριστερού κόμματος Χαρίτση το οποίο θα τοποθετηθεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Αν ο Ανδρουλάκης πορευτεί προς το κέντρο, θα χάσει μια σημαντική δεξαμενή, από την οποία αντλεί αργά και σταθερά.
Αν αργοπορήσει καιροσκοπικά να επιλέξει το κέντρο και να εκπέμψει ένα καθαρό σήμα υπέρ των μεταρρυθμίσεων, δύσκολα θα δει να επιστρέφουν οι Κεντροαριστεροί που -ελέω Μητσοτάκη- ψηφίζουν ΝΔ και αισθάνονται μια χαρά με αυτό.  

Ενόψει και της επίσημης εμφάνισης του νέου κόμματος των «11» υπό τον Αλέξη Χαρίτση, είναι δεδομένο ότι ο χώρος που διατίθεται στα αριστερά της Ν.Δ για να ευδοκιμήσουν πολιτικές κινήσεις και προσωπικές φιλοδοξίες, μοιάζει εξαιρετικά περιορισμένος.
Παράλληλα με τον διαγκωνισμό των τριών, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, θα εξελίσσεται και ο ανταγωνισμός των τεσσάρων κομματιδίων που κάποτε συγκροτούσαν το «όλον» του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ΜεΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη και το κόμμα των «11» στο οποίο μέχρι την ώρα της ευρωκάλπης θα έχουν κατευθυνθεί και άλλα απογοητευμένα από την ομάδα Κασσελάκη στελέχη. 
Σχηματικά ο χώρος θα μπορούσε να αποδοθεί ως ενυδρείο στο οποίο θα αναγκαστούν να συνυπάρξουν, χωρίς όμως την αναγκαία τροφή, ψάρια μεσαίου και μικρότερου μεγέθους και με τον συνήθη κανόνα να μπαίνει σε εφαρμογή. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κολυμπάει στην ανοιχτή θάλασσα, με όποιους βεβαίως κινδύνους ενέχει αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: