Σε κάθε περίπτωση, το όνομα «Δαίδαλος» επελέγη για τον υπερυπολογιστή, που θα αναλάβει χρέη «ψηφιακού βοηθού» του gov.gr στην προσπάθεια να μπει πλέον η Tεχνητή Nοημοσύνη στις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, ο «Δαίδαλος», που θα αποκαλυφθεί προσεχώς, θα αποτελέσει το ψηφιακό εργαλείο της δημόσιας διοίκησης και χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, θα έχει τη δυνατότητα να δίνει... συνδυαστικές απαντήσεις σε κάθε ερώτημα, απλό ή σύνθετο, απλοποιώντας και διευκολύνοντας τη ζωή των πολιτών, όταν αναζητούν οτιδήποτε, που αφορά στις σχέσεις τους με το κράτος.
Ο «Δαίδαλος» -με ελληνική σφραγίδα, που θα τοποθετηθεί στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου και θα είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα μηχανήματα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο- αποτελεί την αιχμή του ψηφιακού μετασχηματισμού, που επιχειρείται από την κυβέρνηση, σε κάθε τομέα.
Πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εντάξει την ψηφιακή επιτάχυνση της χώρας στον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», όρο με τον οποίο είχε περιγράψει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, με βασική στόχευση την απαλλαγή από τις διαχρονικές παθογένειες του κράτους και το πέρασμα από το σύνθημα «μένουμε Ευρώπη» στην ουσία του «γίναμε Ευρώπη».
Το τελευταίο διάστημα, μετά τις κρίσεις των φυσικών καταστροφών, που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει το σήμα της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, στο οποίο επιδιώκεται να υπάρχει ένα ορατό για τον πολίτη μεταρρυθμιστικό πρόσημο.
Το gov.gr αποτελεί την κορωνίδα της ψηφιακής μετάβασης, αφού μέσω αυτής της εφαρμογής, επιχειρείται να λυθούν τα χέρια των πολιτών στην επαφή τους με το δημόσιο. Επόμενα βήματα, η ανταλλαγή όλων των απαιτούμενων εγγράφων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, απλά και μόνο με τη συναίνεση του πολίτη, ο οποίος δεν θα χρειάζεται πλέον να καταθέτει κανένα έγγραφο για την διεκπεραίωση των υποθέσεών του, αλλά και η επέκταση του wallet, της εφαρμογής, που προορίζεται για τα κινητά, με την προσθήκη και άλλων εγγράφων σε αυτή. Στις επικείμενες μεταρρυθμίσεις και ο προσωπικός αριθμός, που θα συνοδεύει τον κάθε πολίτη, θα είναι μοναδικός και θα αναγράφεται και στις νέες ταυτότητες, αποτελώντας το «κλειδί» για όλες τις συναλλαγές του με το κράτος.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δικαιοσύνης, η ένταξη τεχνολογικών εργαλείων στην παιδεία, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων, που δίνει η τεχνητή νοημοσύνη στην πολιτική προστασία -όπως τα εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων και οι ακριβείς εκτιμήσεις- η χρήση καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων στην υγεία, που μετατρέπονται σε «όπλα» στα χέρια ερευνητών και ιατρών για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως ο καρκίνος, είναι τα μεγάλα «στοιχήματα», που έχει βάλει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας τον εκσυγχρονισμό βασικών δομών του κράτους.
Στόχος, το ελληνικό δημόσιο, σε όλες του τις εκφάνσεις, να συμβαδίσει, αν όχι να συναγωνιστεί, τον ψηφιακό μετασχηματισμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στην κατεύθυνση αυτή προορίζονται, άλλωστε, πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για τη στήριξη όχι μόνο της τελικής φάσης των έργων αυτών, αλλά και των προγραμμάτων και δοκιμών στα ελληνικά πανεπιστήμια, που μπορούν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία τόσο στο εκπαιδευτικό έργο, που παράγεται, όσο και στο τελικό προϊόν, που θα προκύψει προς χρήση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στις επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών στη χώρα, όπως η Microsoft και η Google, για τη δημιουργία, λ.χ. data center στην Ελλάδα.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πόσο γρήγορα όλος αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να αποτυπωθεί στη λειτουργία του κράτους, χωρίς απλώς να ψηφιοποιεί τη γραφειοκρατία, αλλά να την καταπολεμά και, κυρίως, με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για την αξιοποίηση και τη χρήση του.
Στοίχημα, λοιπόν, δεν είναι μόνο η εισαγωγή τεχνολογικών εργαλείων σε κάθε τομέα, αλλά και η διασφάλιση της ανάλογης εξειδίκευσης και επιμόρφωσης των ανθρώπων, οι οποίοι καλούνται να τα διαχειριστούν, όπως για παράδειγμα των εκπαιδευτικών ή των υπαλλήλων, αλλά και των ίδιων των πολιτών, που καλούνται να επιδείξουν πλέον νέες δεξιότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου