Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Ένας άχρηστος πόλεμος, Ρωσίας - Ουκρανίας

Στρατηγικών διαστάσεων προδιαγράφεται η ήττα του Κρεμλίνου, για την περίπτωση που λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία με το σημερινό καθεστώς κβο: 
Η Μόσχα πρέπει να αναγνωρίσει την πλήρη αποτυχία της προσπάθειας αλλαγής της ηγεσίας και εξουσίας στο Κίεβο. 
Το επόμενο βήμα της οικοδόμησης του ουκρανικού έθνους στα αντίθετα του Κρεμλίνου πέτυχε — προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιθυμούσε ο Πούτιν: η ουκρανική εθνική ταυτότητα έχει ενισχυθεί δραστικά, βάζοντας τέλος στον ορισμό της ως «Μικρή Ρωσία»
Η Ρωσία έχει μέσα στην αυλή μια μη φιλική διακείμενη Ουκρανία από δω και στο εξής. Με αυτήν θα πρέπει να ζήσει... 
Τούτου λεχθέντος, ο Πούτιν μπορεί ακόμα να παρουσιάσει τον εαυτό του ως αυτόν που έφερε την Κριμαία και τον Ντόνμπα, που κατοικούνται από ρωσικές πλειοψηφίες (με μεγάλες αντιπροσωπίες στο Κίεβο), πίσω στη Ρωσία, αν και με καταστροφικό κόστος για το οποίο θα μπορούσε να λογοδοτήσει, αν όχι σε ένα ρωσικό δικαστήριο, σίγουρα απέναντι στη ρωσική ιστορία. 
Ως εκ τούτου, το Κρεμλίνο θα συνεχίσει να χρησιμοποιήσει την έννοια του Ρωσικού Κόσμου (Russkiy Mir), η οποία μπορεί να μεταφραστεί ως Ρωσική Ειρήνη, ένα είδος ρωσικής ιδιαιτερότητας που πρέπει να αντιπαραβληθεί με την αμερικανική ιδιαιτερότητα — Pax Americana. 
Αυτό εξηγεί την αποφασιστική αντίδραση της Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι ο πραγματικός αντίπαλος θα πρέπει να είναι το Πεκίνο, με το οποίο συζητείται η Παγκόσμια Ειρήνη. Μια εξαιρετικά επικίνδυνη σύγκρουση «εννοιών», όπως ήδη αποδεικνύεται ειδικά για την Ανατολική Ευρώπη. 
Το επιθυμητό τέλος του πολέμου πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όχι διαφορετική από εκείνη που θα μπορούσε να κάνει με την εφαρμογή των συμφωνιών του 2015, τουλάχιστον όσον αφορά τον Ντονμπάς. 
Ένας άχρηστος πόλεμος, λοιπόν, που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, από τον οποίο η Ουκρανία αναδύεται ως χώρα προς ανοικοδόμηση — και όχι μόνο υλική ανοικοδόμηση.

Σχόλιο: 
Το πρόβλημα της Ρωσίας είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν η κατάσταση σταθεροποιηθεί, η Ουκρανία θα λάβει 700 δις $ στα επόμενα 10 χρόνια προς ανοικοδόμηση, αναμένοντας ανάπτυξη 7% ετησίως.
Σκεφθείτε πως θα βλέπουν τα πράγματα οι κατεκτημένοι στο Ντονμπάς και την Κριμαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: