Αυτό που φαίνεται στη μεγάλη εικόνα από τη συνάντηση των Κυρ. Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι ότι και οι δύο επενδύουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος μέσα από θέματα που μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες, όπως ανάπτυξης, οικονομίας, εμπορίου και μεταναστευτικού, προκειμένου να λειανθεί το έδαφος για να πάμε στο μέλλον στα θέματα της σκληρής ατζέντας.Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος της κοινής διακήρυξης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, με σκοπό την αποφυγή προκλήσεων, τη συνεργασία και την εύρεση λύσεων.Οι δηλώσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν αποκαλύπτουν το θετικό κλίμα που επιδιώκεται εκ πρώτης όψεως για το μέλλον της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Οι αναφορές του Ερντογάν στην «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη δείχνουν ότι θέματα που... εντάσσονται στην ατζέντα της Άγκυρας για το διάλογο μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσουν να παραμένουν στο προσκήνιο. Επιβεβαιωτικό τούτου αποτελεί η αναφορά του Ερντογάν στην επίλυση του Κυπριακού με βάση την πραγματικότητα. Υπονοώντας επίλυση στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών.
Πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Ερντογάν αποκαλώντας τη μειονότητα μουσουλμανική, όπως προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάνης. Ο Ερντογάν απέφυγε να χρησιμοποιήσει την προκλητική ρητορική αξιώσεων της προηγούμενης περιόδου, προτίμησε ηπιότερο τόνο στο λόγο του, αφήνοντας υπονοούμενα για τα θέματα του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, αναφέροντας ότι έχει διαφορετικές θέσεις από την Αθήνα.
Φυσικά δεν θα πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι ο Ερντογάν παραδέχθηκε τα βήματα που έκανε η Ελλάδα σε θέματα που ενοχλούν την τουρκική πλευρά, τα οποία αφορούν ομάδες που θεωρούνται για την Τουρκία τρομοκρατικές. Για παράδειγμα, το κλείσιμο των προσφυγικών εγκαταστάσεων του Λαυρίου και η συνεργασία της Αθήνας στην αντιμετώπιση ομάδων που θεωρούνται απειλή για το καθεστώς Ερντογάν.Ο κ. Ερντογάν δεν απέφυγε να αναφερθεί στα θέματα της Γάζας και να περάσει το μήνυμα εκτός Τουρκίας στον μουσουλμανικό κόσμο, όπως πράττει σε όλες τις συναντήσεις με όλους τους ηγέτες άλλων κρατών. Χρησιμοποιεί το θέμα της Γάζας για να περάσει το μήνυμα στον μουσουλμανικό κόσμο του ηγεμονικού ρόλου που θέλει να διαδραματίσει ο ίδιος στην περιοχή.
Λάζαρος Καμπουρίδης
*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου