Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Χαμένη στη μετάφραση η αντιπολίτευση

Το νέο πλαίσιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση
, η οποία δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι ξεκινά από κάποια σαφή και καταγεγραμμένα δεδομένα: ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν σε ποσοστό 70% ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα από έναν εργαζόμενο, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, οι μισοί, μάλιστα, μηδενικά κέρδη και ότι ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει περισσότερα στην εφορία από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών.
Η συζήτηση στη Βουλή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ανέδειξε τις δύο διαφορετικές αναγνώσεις από πλευράς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ακριβώς γι’ αυτή την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση μιλά για φορολογική δικαιοσύνη, αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, ισορροπημένη κατανομή των φορολογικών βαρών. Η αντιπολίτευση για αδικία, χαράτσι, «χτύπημα» για τα μεσαία στρώματα, ενίσχυση της φοροδιαφυγής...
Τι προβλέπει εν ολίγοις το νέο πλαίσιο; Προβλέπει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να φορολογούνται με το μίνιμουμ των αποδοχών ενός αμειβόμενου με τον κατώτατο μισθό, με μια σειρά εξαιρέσεων διάφορων επαγγελματικών κατηγοριών ή αν αμφισβητούν αυτό το φορολογητέο εισόδημα να δέχονται να ελεγχθούν από την εφορία και να φορολογούνται επί του πραγματικού τους εισοδήματος.

Για την κυβέρνηση αυτός ο μηχανισμός μπορεί να αποδώσει και αποτελεί το ελάχιστο, που η πολιτεία οφείλει να πράξει για να πλησιάσει, έστω, τη φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και για να καταφέρει να επιστρέψει στους πολίτες, οι οποίοι με συνέπεια αποδίδουν τους φόρους τους, όσα τους αντιστοιχούν, ενισχύοντας με τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την υγεία και την παιδεία, βελτιώνοντας την καθημερινότητα και τη λειτουργία του κράτους.
Ταυτόχρονα, η αναδιανομή των φορολογικών βαρών, όπως την ονομάζει, μπορεί να περιορίσει τα οριζόντια μέτρα, όπως το τέλος επιτηδεύματος ή να επιτρέψει τη μείωση του ΦΠΑ, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. 

Η αντιπολίτευση δεν πείθεται, στηρίζει τις κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, κατηγορεί την κυβέρνηση για ασυνέπεια μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικών έργων και υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο ενισχύει τα υψηλά εισοδήματα. Δεν πείθεται ούτε από επίσημα στοιχεία, που πραγματικά προκαλούν.
Χαρακτηριστικά τα στοιχεία, που δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής», σύμφωνα με τα οποία κατά μέσο όρο οι μικρές επιχειρήσεις εστίασης δηλώνουν κέρδος 129 ευρώ τον μήνα, τα κομμωτήρια 162 ευρώ, τα μπαρ 188,3 ευρώ, οι φούρνοι 280 ευρώ και τα καταστήματα λιανικής πώλησης ενδυμάτων 294 ευρώ, τα ταξί 307,7 ευρώ τον μήνα, ενώ το εισόδημα ενός υδραυλικού δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ και του ηλεκτρολόγου τα 574 ευρώ τον μήνα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, μόλις 8 επαγγελματικές κατηγορίες σε σύνολο 550, ξεπερνούν τα χίλια ευρώ το μήνα, μεταξύ αυτών, οι φαρμακοποιοί με μέσο όρο 1.726 ευρώ τον μήνα και οι γιατροί με 1.661 ευρώ».
Η αντιπολίτευση απαντά με τον κ. Φάμελλο να κάνει λόγο για «μπανανία», επαναφέροντας το ζήτημα της φορολόγησης των διυλιστηρίων και τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι και το 65% των επιχειρήσεων δηλώνουν ζημιές και μηδενικά κέρδη, χωρίς να μπαίνουν στο «στόχαστρο», αλλά και ότι οι αυτοπασχολούμενοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν το 15% των συνολικών εισπράξεων από φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων όταν ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 5,8%.

Ο κ. Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, μιλά για «τσαπατσουλιές», υποστηρίζοντας ότι το νέο πλαίσιο ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα και ζητά  ρυθμίσεις χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία και «κούρεμα» για τους συνεπείς, καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού και κίνητρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενέταξε το νέο πλαίσιο φορολόγησης στο κεφάλαιο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμό της χώρας», που αποτελεί την κεντρική στρατηγική της δεύτερης τετραετίας του στο Μέγαρο Μαξίμου. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για ένα πολιτικό στοίχημα, κάτι, που παραδέχθηκε και ο ίδιος από το βήμα της Βουλής και που ενδεχομένως να «κρύβει» και πολιτικό κόστος, το οποίο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με τα αποτελέσματα, που θα φέρει και τον χρόνο που υπάρχει μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, μπορεί να είναι διαχειρίσιμο.
Στο κυβερνητικό επιτελείο «μετρούν» το γεγονός ότι η κοινή γνώμη -ακόμη και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι- παραδέχονται την έκταση της φοροδιαφυγής στη χώρα και αυτό δεν αφορά μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι ενδεικτικές οι ρυθμίσεις για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου πλέον θα ακυρώνονται αν οι συναλλαγές δεν έχουν γίνει μέσω τραπέζης.
«Στοίχημα» για την κυβέρνηση θα αποτελέσει και η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Αν δηλαδή, στο τέλος της ημέρας, στο ταμείο θα εισρεύσουν χρήματα, ικανά να ενισχύσουν τομείς και δράσεις, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στους πολίτες ή αν θα βρεθούν και πάλι «παραθυράκια» για τους επιτήδειους, μετατρέποντας σε μια «τρύπα στο νερό» το όλο εγχείρημα.
Το νομοσχέδιο αυτό, όμως, αποτελεί την αρχή της αντιπαράθεσής της με την αντιπολίτευση, κατά τη δεύτερη θητεία της. 
Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «συγκροτείται πάλι μια αντιπολίτευση του «όχι σε όλα και ναι στο τίποτα».

Το νέο «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης περνά με το φορολογικό νομοσχέδιο στην πίστα της οικονομίας, ένα πεδίο, που η κυβέρνηση θεωρεί προνομιακό και στο επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων θα δοθεί μια πρώτη απάντηση για την έκβαση αυτής της «αναμέτρησης».

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: