Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Τι είναι η μυκοπλασματική πνευμονία που καλπάζει στην Κίνα

Κόκκινος συναγερμός 
έχει σημάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις υγειονομικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων μυκοπλασματικής πνευμονίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ που επηρεάζει τα παιδιά.
Η μυστηριώδης «λευκή πνευμονία» ξεκίνησε από την Κίνα, όπου εξαπλώνεται και πλήττει κυρίως τα παιδιά. Τα κρούσματα παιδικής πνευμονίας αυξάνονται στο Οχάιο, αν και οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δεν έχουν στοιχεία που να τη συνδέουν με παρόμοια επιδημία στην Κίνα.
Τα παιδιά σε μια περιοχή του Οχάιο πλήττονται από παιδιατρικό κύμα κρουσμάτων πνευμονίας... ορισμένα από τα οποία εμφανίζουν πνευμονία από μυκόπλασμα, την ίδια ασθένεια που έχει παρατηρηθεί σε επιδημίες στη Δανία και την Κίνα.
Η περιφέρεια Warren County Heath στο Οχάιο ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη ότι είχε αύξηση των περιπτώσεων πνευμονίας - 145 περιπτώσεις αναφέρθηκαν που αφορούν παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και 14 ετών από τον Αύγουστο.

Η συγκεκριμένη υγειονομική περιφέρεια επιβεβαίωσε ότι η εξάπλωση της ασθένειας θεωρήθηκε «ξέσπασμα» λόγω του όγκου των κρουσμάτων άνω του μέσου όρου.
 στρεπτόκοκκος πνευμονίας, ο αδενοϊός και το μυκόπλασμα πνευμονίας - το τελευταίο είναι που εξαπλώνεται επί του παρόντος στην Κίνα και τη Δανία.
Ο μέσος όρος ηλικίας που πλήττεται από την ασθένεια είναι οκτώ ετών. Τα κρούσματα καλύπτουν πολλές σχολικές περιφέρειες του Οχάιο, ωστόσο η υγειονομική περιφέρεια δεν είναι βέβαιη επί του παρόντος εάν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των παιδιών που έχουν διαγνωστεί.
«Η αύξηση των αναφερόμενων περιπτώσεων πνευμονίας δεν φαίνεται ότι είναι ένας νέος αναπνευστικός ιός, αλλά μάλλον μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των τυπικών περιπτώσεων παιδιατρικής πνευμονίας», ανέφεραν.
Αν και δήλωσαν ότι υπήρξε μια «μεγάλη αύξηση» στον αριθμό των περιπτώσεων πνευμονίας στα παιδιά του Οχάιο φέτος, είπαν ότι «δεν είναι ασυνήθιστο» να εξαπλώνονται αναπνευστικές ασθένειες μεταξύ των κοινοτήτων κατά τους ψυχρότερους μήνες.
Παρόμοια κρούσματα έχουν παρατηρηθεί στην Κίνα σε μεγαλύτερη κλίμακα, με ασθένειες του αναπνευστικού όπως η γρίπη, οι ρινοϊοί και η πνευμονία από μυκόπλασμα, γνωστό και ως «σύνδρομο λευκού πνεύμονα», να κυκλοφορούν στις κοινότητες.

Αναπνευστικές ασθένειες φέρεται να έχουν κατακλύσει τα παιδικά νοσοκομεία στην Κίνα, με ένα παιδικό νοσοκομείο του Πεκίνου να λέει στο κρατικό CCTV ότι τουλάχιστον 7.000 ασθενείς εισάγονταν καθημερινά.
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι οι αναπνευστικές ασθένειες δεν είναι νέες και είναι όλες γνωστές.
Η Maria Van Kerkhove, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Επιδημικής και Πανδημικής Ετοιμότητας και Πρόληψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών στην Κίνα μπορεί να σχετίζεται με την πλήρη άρση των περιορισμών Covid-19 για πρώτη φορά.
Είπε ότι οι περιορισμοί θα κρατούσαν τα παιδιά μακριά από παθογόνους μικροοργανισμούς και, όπως αντιμετώπισαν οι περισσότερες χώρες πριν από ένα ή δύο χρόνια, οι αναπνευστικές ασθένειες αυξήθηκαν μετά την άρση των περιορισμών.
Τα κρούσματα πνευμονίας από μυκόπλασμα εξαπλώνονται επίσης στη Δανία, φθάνοντας σε επίπεδα επιδημίας και επανακωδικοποιώντας 541 νέα κρούσματα μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του υπουργείου Υγείας της Δανίας.
Ωστόσο, η υγειονομική περιφέρεια της κομητείας Warren ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να συνδέουν το ξέσπασμα του Οχάιο με άλλα, είτε σε επίπεδο πολιτείας, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο.
«Το να έχουμε 140 κρούσματα σε μια κομητεία είναι λίγο περισσότερα από ό,τι θα περιμέναμε κανονικά», δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Φρενκ, παιδίατρος στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι.
«Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε εστίες ιού, όπως γνωρίζουμε καλά από την πανδημία πριν από μερικά χρόνια».

Τι είναι η μυκοπλασματική πνευμονία;

Η πνευμονία από μυκόπλασμα είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ήπιες λοιμώξεις που «επιτίθενται» στην επένδυση του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Περίπου δύο εκατομμύρια κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, με την αύξηση της νόσου να κορυφώνεται κάθε τρία έως επτά χρόνια.
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων είναι τυχαίο γεγονός.
Μόλις κάποιος μολυνθεί, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από μία έως τέσσερις εβδομάδες και συνήθως διαρκούν περισσότερο από την τυπική πνευμονία.
Τα βακτήρια μεταδίδονται μέσω του βήχα και του φτερνίσματος και συνήθως εξαπλώνονται μεταξύ ατόμων που περνούν πολύ χρόνο μαζί, όπως σε νοικοκυριά, σχολεία, κατοικίες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή εγκαταστάσεις φροντίδας και νοσοκομεία.
Στο Οχάιο, η υγειονομική περιφέρεια της κομητείας Warren είπε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν εμφανίσει συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό και κόπωση.
Άλλα συμπτώματα που αναφέρονται από το CDC περιλαμβάνουν πόνο στο λαιμό και πονοκεφάλους. Εάν ένα παιδί κάτω των πέντε ετών προσβληθεί από την ασθένεια, μπορεί επίσης να παρουσιάσει φτάρνισμα, βουλωμένη μύτη ή  καταρροή, υγρά μάτια, συριγμό, εμετό και διάρροια.
Η μόλυνση μπορεί να γίνει πνευμονία, όπου μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και δύσπνοια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν «να αναρρώσουν στο σπίτι τους και λαμβάνουν θεραπεία με αντιβιοτικά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υγειονομική περιφέρεια του Οχάιο.
Το CDC είπε επίσης ότι οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντιβιοτικά εάν κάποιος αναπτύξει πνευμονία από τη βακτηριακή λοίμωξη.
Σοβαρή πνευμονία, κρίσεις άσθματος, οίδημα του εγκεφάλου, αιμολυτική αναιμία, νεφρικά προβλήματα και δερματικές διαταραχές μπορεί επίσης να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από τη μόλυνση σε σοβαρές περιπτώσεις και συνήθως απαιτούν νοσοκομειακή φροντίδα.

Όσοι αναρρώνουν από μια αναπνευστική ασθένεια ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους.

Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, αλλά η υγειονομική περιφέρεια του Οχάιο και το CDC συνιστούν να κάλυψη του στόματος όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται και να πλένει τακτικά τα χέρια του για να αποφύγει τη μετάδοση.

Μάριον Κοντογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: