Στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται η Γραβιέρα Νάξου. Το ελληνικό τυρί μπήκε στη λίστα με τα δέκα καλύτερα τυριά του κόσμου. Πρόκειται για μία λίστα όπου συνήθως κυριαρχούν τα ευρωπαϊκά τυριά και κυρίως από την Ιταλία και τη Γαλλία.
Συνολικά 13 ελληνικά τυριά συμπεριλαμβάνονται στην σχετική λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου.
Οι χρήστες της ηλεκτρονικής «εγκυκλοπαίδεια των γεύσεων» παγκοσμίως πρότειναν 35.895 τυριά..
Συνολικά 13 ελληνικά τυριά συμπεριλαμβάνονται στην σχετική λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου.
Οι χρήστες της ηλεκτρονικής «εγκυκλοπαίδεια των γεύσεων» παγκοσμίως πρότειναν 35.895 τυριά..
Το Taste Atlas εξέτασε τα 23.863 και κατήρτισε τη γαστρονική λίστα τυριών, μετά και από ψηφοφορία των αναγνωστών του.
Η γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε το καλύτερο ελληνικό τυρί και έβδομο καλύτερο του κόσμου, μετά τα ιταλικά παρμεζάνα, μπουράτα, Stracchino di crescenza και μοτσαρέλα, το πορτογαλέζικο Serra da Estrela και το γαλλικό τυρί St. André.
Στην περιγραφή του ελληνικού τυριού το Taste Atlas αναφέρει:
«Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μια μείξη με πρόβειο γάλα και κατσικίσιο γάλα, με την περιεκτικότητα του δευτέρου να είναι έως 20%. Έχει έναν λεπτό φλοιό και ένα ανοιχτόχρωμο κίτρινο και συμπαγές εσωτερικό, γεμάτο με μικρές τρύπες.
Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα. Η περιεκτικότητά της σε υγρασία είναι έως 38% και η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι τουλάχιστον 40%. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, προέρχεται από τα ζώα που μεγαλώνουν στο νησί και τρέφονται με την τοπική χλωρίδα, με φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τη μοναδική του γεύση».
Εκτός από την γραβιέρα Νάξου, στην λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου βρίσκονται ακόμα δώδεκα ελληνικά τυριά.
Ακόμα, στο Νο 100 της σχετικής λίστας βρίσκεται το κυπριακό Χαλούμι.
Ειδικότερα:
28. Κεφαλοτύρι
31. Κεφαλογραβιέρα
35. Γραβιέρα Κρήτης
49. Μελίχλορο Λήμνου
50.Φέτα
51. Κασέρι
68. Μετσοβόνε
71. Ανθότυρο
72. Μαστέλο Χίου
85. Καλαθάκι Λήμνου
89. Κρασοτύρι, Κως
93. Αρσενικό Νάξου
Η γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε το καλύτερο ελληνικό τυρί και έβδομο καλύτερο του κόσμου, μετά τα ιταλικά παρμεζάνα, μπουράτα, Stracchino di crescenza και μοτσαρέλα, το πορτογαλέζικο Serra da Estrela και το γαλλικό τυρί St. André.
Στην περιγραφή του ελληνικού τυριού το Taste Atlas αναφέρει:
«Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μια μείξη με πρόβειο γάλα και κατσικίσιο γάλα, με την περιεκτικότητα του δευτέρου να είναι έως 20%. Έχει έναν λεπτό φλοιό και ένα ανοιχτόχρωμο κίτρινο και συμπαγές εσωτερικό, γεμάτο με μικρές τρύπες.
Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα. Η περιεκτικότητά της σε υγρασία είναι έως 38% και η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι τουλάχιστον 40%. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, προέρχεται από τα ζώα που μεγαλώνουν στο νησί και τρέφονται με την τοπική χλωρίδα, με φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τη μοναδική του γεύση».
Εκτός από την γραβιέρα Νάξου, στην λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου βρίσκονται ακόμα δώδεκα ελληνικά τυριά.
Ακόμα, στο Νο 100 της σχετικής λίστας βρίσκεται το κυπριακό Χαλούμι.
Ειδικότερα:
28. Κεφαλοτύρι
31. Κεφαλογραβιέρα
35. Γραβιέρα Κρήτης
49. Μελίχλορο Λήμνου
50.Φέτα
51. Κασέρι
68. Μετσοβόνε
71. Ανθότυρο
72. Μαστέλο Χίου
85. Καλαθάκι Λήμνου
89. Κρασοτύρι, Κως
93. Αρσενικό Νάξου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου