«Η Ελλάδα έχει επιταχύνει σημαντικά την διαδικασία χορήγησης ασύλου και την φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων. Θα επιμείνουμε σε αυτή την επιλογή. Όταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον η πρόθεσή μας είναι να μείνει στην Ελλάδα και θα θέλαμε οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν την Ελλάδα μόνιμο τόπο παραμονής του. Θα συνεργαστούμε με τον Γερμανό Καγκελάριο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης για το ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Η Χαμάς κρατάει εδώ και πολλές εβδομάδες γυναίκες και παιδιά ομήρους στα σκοτάδια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων», δήλωσε από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς. «Η Χαμάς έχει πάρει δια της βίας την ηγεσία. Όλοι υποφέρουν, παιδιά, ηλικιωμένοι, γυναίκες. Είναι μία ωμή πράξη βαρβαρότητας, είναι μία τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο ίδιος.
«Χαιρόμαστε για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ πόσο καλές ήταν οι επαφές μετά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα», σημείωσε ο Σολτς για τα ελληνοτουρκικά.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον έβδομο όροφο της Καγκελαρίας στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων από το Μεσανατολικό και τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τα ενεργειακά, το μεταναστευτικό, την οικονομία αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας.