Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ υπό διάλυση: Ο Κασσελάκης, οι «αποστάτες» και ο γρίφος της επόμενης ημέρας

Η δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση είναι πλέον ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η εποχή Κασσελάκη οδήγησε αρχικά σε διαγραφές και εν συνεχεία σε μπαράζ αποχωρήσεων από στελέχη της Κουμουνδούρου.
Ο Στ. Κασσελάκης έσπευσε, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, να απευθυνθεί με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον όσων έχουν φύγει ή σκέπτονται να αποχωρήσουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σ.σ. «τραμπιστές» - «αποστάτες»). Κι όσο κι αν... ο ίδιος επέμεινε πως έτεινε χείρα φιλία στους διαφωνούντες με τις πολιτικές επιλογές του, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πλέον το γεγονός ότι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ προσιδιάζει μάλλον σε σκόρπια διαδήλωση.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι ανήμερα της 50ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι χωρίς την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί η άρνηση του Στ. Κασσελάκη για κοινή συμμετοχή του στους εορτασμούς της επετείου, με τον ίδιο να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο πάρκο Ελευθερίας.

Το μείζον ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τι θα πράξει από εδώ και πέρα η «ομάδα Αχτσιόγλου», καθώς η «αιμορραγία» στελεχών συνεχίζεται, παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ρίξει γέφυρες, με σκοπό τη διατήρηση της εσωκομματικής ενότητας. Φαίνεται, μάλιστα, πως οι παραμένοντες στην Κουμουνδούρου ποντάρουν αρκετά στο ρόλο του πρώην προέδρου του κόμματος, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και από τις δηλώσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη (16/11) ο Πέτρος Κόκκαλης ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του κόμματος και ειδικότερα για τις αναφορές από πλευράς «προεδρικών» για «5η φάλαγγα».
«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως στο ευρωκοινοβούλιο τα πράγματα προχωρούν (…) Δεν μπορώ να φανταστώ τι πιο βασικό υπήρχε που κράτησε δύο ώρες την καθυστέρηση στην Επιτροπή. Να σεβόμαστε λίγο τη διαδικασία (…) Βρέθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ για να μιλήσω για τους τότε στόχους από τον τότε πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, μια πρόταση τιμητική (…) Στην Ευρώπη Αριστερά και Πράσινοι είναι μια στιβαρή συμμαχία. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε.
«Στη νέα διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν χωρά η έννοια “κλιματική κρίση”. Ήταν προσβλητικές οι αναφορές περί “5ης Φάλαγγας”», σημείωσε, κάνοντας λόγο για σχεδόν αυταρχική ιδεολογική κατεύθυνση της νέας ηγεσίας.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του να έχει αποτέλεσμα η παρέμβαση του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να σταματήσει ο «εμφύλιος» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις μαζικές αποχωρήσεις των τελευταίων ημερών, έπειτα από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβόητο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που προκάλεσε νέα σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «είναι αντιδιαμετρικά αντίθεση με αυτήν του κ. Κασσελάκη».

Ο πήχης του 17% για τις ευρωεκλογές

Την ίδια στιγμή, κι ενώ ο Στ. Κασσελάκης τόνισε ότι ο πήχης του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές είναι στο 17%, η κατήφεια στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν λέει να κοπάσει.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Κ. Αρβανίτη στον ΣΚΑΪ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: ««Και πάλι καλά που παίρνουμε 14% στις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πάρει όλη τη ζημιά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν τον πειράζει κανείς...».
«Πολλές φορές ο πρόεδρος μας φέρνει σε δύσκολη θέση, όπως για παράδειγμα με τα 37 δισ. Δεν μπορείς να λες ότι ο Τσακαλώτος το πήγε λάθος, ο Δραγασάκης το πήγε λάθος, γιατί γεννιέται το ερώτημα 'που ήταν ο τότε πρωθυπουργός'; Μειώνεις τον πρόεδρό μου έτσι, χαμηλώνεις τον πήχη για τον πρόεδρό μου, δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτό. Ο κ. Κασσελάκης οφείλει να ακούει, να δημιουργήσει πολιτικό κέντρο και να πάει στο συνέδριο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχετικά με τις αποχωρήσεις ο Κ. Αρβανίτης σχολίασε: «Οι κινήσεις φυγής από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι λάθος. Αν φύγεις στο συνέδριο γιατί δεν μπορείς να τα βρεις στο πολιτικό ζήτημα τότε ναι, άλλα όχι να φύγεις από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο πρόεδρος καθυστέρησε δύο ώρες να έρθει στη συνάντηση...» και τέλος πρόσθεσε πως «δεν θέλω να φύγει η Έφη Αχτσιόγλου».


Δεν υπάρχουν σχόλια: