Στην Ελλάδα, η κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει «μάθει» να λειτουργεί, στηριζόμενη σε δύο…πόδια. Σήμερα, είναι σαφές ότι το ένα από αυτά έχει σπάσει και τα μικρότερα κομμάτια, που έχουν προκύψει απέχουν πολύ από το αποτελέσουν στήριγμα, εναλλακτική πρόταση ή, ακόμη περισσότερο, «αντίπαλον δέος» μιας κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο, όταν η κυβέρνηση αυτή προέρχεται από μια νωπή λαϊκή εντολή, έχοντας λάβει ένα υψηλό ποσοστό και έχει μπροστά της τον πολιτικό χρόνο μιας ολόκληρης τετραετίας.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να... τοποθετούνται δημοσίως γι’ αυτές. Ήταν η στάση, που τήρησαν από την πρώτη ημέρα της εσωκομματικής κρίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση και εξακολουθούν να τηρούν έως σήμερα.
Οποιαδήποτε εμπλοκή, άλλωστε, εκτός από τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί πολιτικό φάουλ, δεν θα είχε να προσδώσει τίποτε για την κυβερνητική παράταξη, όπως λένε χαρακτηριστικά. Παρόλ’ αυτά, τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο, αφενός γιατί ο αντίκτυπος φαίνεται πλέον να αναπροσαρμόζει συνολικά τον χώρο της αντιπολίτευσης, αφετέρου γιατί η δημόσια αντιπαράθεση των στελεχών –νυν και πρώην- του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αποκαθηλώνουν» πλέον βασικές πτυχές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα του περιβόητου «μαξιλαριού»- άρα και την αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία της Κουμουνδούρου.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται να δημιουργήσουν ένα ακόμη πιο βαθύ ρήγμα στο πολιτικό σκηνικό, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, μιλώντας ακόμη και για έλλειψη σοβαρότητας, που καθιστά ανενεργή οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης.
Σε πρώτη ανάγνωση, η εικόνα αυτή μπορεί να θεωρηθεί ιδεατή για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, όμως, ενέχει και σοβαρούς κινδύνους. Κίνδυνος πρώτος, ο εφησυχασμός. Φωνές, που επισημαίνουν ότι το κυβερνητικό έργο θα μπορούσε να προχωρήσει και με πιο γοργούς ρυθμούς, έχουν ήδη ακουστεί, παρά το γεγονός ότι μια σειρά μέτρων, ρυθμίσεων και νομοσχεδίων, που αφορούν τόσο στην οικονομική πολιτική, όσο και τομείς, που εντάσσονται στο λεγόμενο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, έχουν ήδη προχωρήσει.
Ο κίνδυνος αυτές οι αναταράξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση να περάσουν σε στελέχη και υπουργούς ως αίσθηση απόλυτου χώρου και χρόνου, είναι υπαρκτός, όπως επισημαίνεται. Για το λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στείλει πολλαπλώς το μήνυμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» και να είναι συνεπής στον προγραμματικό της λόγο. Εξίσου ορατός θα μπορούσε να είναι και ο κίνδυνος αλαζονείας στα στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Τα μηνύματα ότι οι υπουργοί πρέπει «να βουτούν τη γλώσσα στο μυαλό τους πριν μιλήσουν», έχει σταλεί από τα πλέον επίσημα χείλη.
Το σκηνικό πλήρους αποδιοργάνωσης στον χώρο της αντιπολίτευσης, έχει μια διπλή ανάγνωση.
Από την μία πλευρά, δίνει στην κυβέρνηση το πλεονέκτημα των διορθωτικών κινήσεων και της διαχείρισης του πολιτικού ρίσκου, που μπορεί να επιφέρουν προωθούμενα μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι αντιδράσεις, που καταγράφονται και ενδεχομένως να αφήσουν και δημοσκοπικό αποτύπωμα για την κυβέρνηση στις επόμενες μετρήσεις, οδηγούν σε αλλαγές του νομοσχεδίου, χωρίς ιδιαίτερες «αναταράξεις».
Από την άλλη πλευρά, οι ζυμώσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ένα νέο τοπίο. Στην κυβέρνηση βάζουν στο μικροσκόπιο τα δεδομένα, που καταγράφονται και στις δημοσκοπήσεις. Ένα χαρακτηριστικό, είναι η άνοδος, που αρχίζει σταδιακά να καταγράφει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΚΚΕ και μάλιστα με περισσότερη ένταση.
Παράλληλα, ένα νέο κόμμα, στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται πλέον ως το πιθανότερο σενάριο, αποτελούμενο από όσους αποχωρούν από την Κουμουνδούρου. Η δυναμική αυτού του κατακερματισμένου αντιπολιτευτικού χώρου, θα καταγραφεί το επόμενο διάστημα και, κυρίως, στις κάλπες των ευρωεκλογών. Ήδη, πολλά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση, θα αλλάξει και η κατάταξη των κομμάτων, με το ΠΑΣΟΚ να θεωρείται πολύ πιθανό να βρίσκεται στην δεύτερη θέση.
Παρότι είναι πολύ νωρίς για να μπορεί κάποιος με ασφάλεια να προδικάσει το υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό των επόμενων μηνών, για την κυβέρνηση είναι κρίσιμο να μην αφεθεί να χάσει χρόνο, επισημαίνουν στο κυβερνητικό επιτελείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου