Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Είναι Νέα Δημοκρατία και δεν το ξέρουν

Αναφέρομαι στις συντρόφισσες και στους συντρόφους που συντάσσονται με τον Στέφανο Κασσελάκη
Θα μπορούσα να τους αποκαλέσω «νεοδημοκράτες με πολιτικά», όμως όσο ξεδιπλώνεται η ατζέντα του νέου ηγέτη τόσο φαίνεται πως βαδίζει σταθερά στο δρόμο που χάραξε ο Κυριάκος. Άλλωστε είναι γνωστό πως υπήρξε θαυμαστής του.
Δεν είναι μόνον η ομιλία - σταθμός στο ΣΕΒ που ούτε ο πιο ορθόδοξος νεοφιλελεύθερος δεν θα την έκανε. 
Δεν είναι μόνον η θέση του Στέφανου Κασσελάκη πως «η Αριστερά δε θα πρέπει να ντρέπεται για την έπαρση της σημαίας», τώρα, μόλις χθες, προστέθηκε και η θετική στάση του απέναντι στον φράχτη του Έβρου
Να σημειώσω πως για ένα μεγάλο μέρος των αυθεντικών Συριζαίων η σημαία είναι απλώς ένα κομμάτι πανί, ενώ η εναντίωση στον φράχτη του Έβρου αποτελεί σήμα κατατεθέν της ριζοσπαστικής Αριστεράς.. Συνδέεται άμεσα με τις καταστατικές θέσεις της για τη μετανάστευση και την ελεύθερη διακίνηση των προσφύγων - μεταναστών. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πάρει φόρα και πυροβολεί κατά ριπάς σχεδόν όλο το οικοδόμημα που έκτισαν οι σύντροφοί του από το 2008. Δε γνωρίζω αν κινείται βάσει σχεδίου ή αν κινείται στη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Σημασία έχει πως τα όσα υποστηρίζει αφίστανται των πάγιων θέσεων της Αριστεράς, ορθόδοξης, ανανεωτικής, ριζοσπαστικής και ό,τι άλλο υπάρχει ως Αριστερά. Ο Στέφανος κτίζει κάτι άλλο, αλλά αμφιβάλλω αν γνωρίζει τι πάει να κτίσει. Στο τέλος θα φανεί η κατασκευή του, αν προλάβει να την ολοκληρώσει. 
Πάντως σήμερα με τα όσα υποστηρίζει στο γενικό περίγραμμα θα μπορούσε να ήταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας
Τώρα γιατί τον ακολουθούν όλοι αυτοί που τον ακολουθούν; 
Από απόγνωση. Δεν υπάρχει εναλλακτική. 
Οι διαφωνούντες και οι αποχωρήσαντες εκφράζουν το φθαρμένο. Αυτό που έχει κουράσει και κυρίως αυτό που έχει ηττηθεί σε έξι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Συνεπώς «Κασσελάκης και ξερό ψωμί».
Εξάλλου οι αποχωρήσαντες συγκρότησαν μια κίνηση που την ονόμασαν «διέξοδος Αριστερά». Καμία φαντασία, πληκτικός ο τίτλος, κουρασμένες οι φυσιογνωμίες. Τουλάχιστον ο Στέφανος Κασσελάκης κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ανεξαρτήτως για ποιο λόγο το κεντρίζει. Φάνηκε προχθές στην υψηλή τηλεθέαση που είχε η εκπομπή του κ. Νίκου Χατζηνικολάου στην οποία εμφανίστηκε. Αυτός είναι τουλάχιστον τηλεοπτικό προϊόν που πουλά. 
Παρεμπιπτόντως, αρχίζει και κτίζει ένα δικό του κοινό, που ουδεμία σχέση έχει με αυτό της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Τους αρέσει ο τρόπος που κινείται, αυτά που λέει, βρίσκουν ενδιαφέρουσα την εν γένει παρουσία του. Είναι ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο που σε αυτή τη φάση το περιεργάζονται. Είναι άγνωστο τελικά αν θα τον ακολουθήσουν ή αν θα τον απορρίψουν. 

Οφείλω να παραδεχτώ πως ο λόγος του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη δεν είναι ούτε τοξικός ούτε διχαστικός. Το στοίχημά του είναι αν αυτή η εκφορά του λόγου θα γίνει κυρίαρχη στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως το ότι βρίσκεται δημοσκοπικά στην τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι κακή επίδοση, αν λάβουμε υπ΄όψη τα όσα έχουν γίνει και γίνονται. 

Συμπερασματικά, ο Στέφανος με το τσίκι-τσίκι σέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ προς πιο μετριοπαθείς θέσεις. Ο τελικός λογαριασμός θα εμφανιστεί στο μέλλον.

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: