Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Ο Μητσοτάκης με αέρα... Καγκελάριου στο Βερολίνο

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα της συγκυρίας, αλλά και της χρονιάς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε πολύ κόσμο στη Γερμανία και επειδή μιλάει άπταιστα τη γερμανική γλώσσα, άφησε άριστες εντυπώσεις, πέραν της "προίκας" που κουβαλάει για τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας. 
Η άνεση του φάνηκε στη συζήτηση με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, όπου συντονίστρια ήταν η νυν σύζυγος του Κρίστιαν Λίντνερ, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων, που για τα... μάτια της όμορφης μελαχρινής Γερμανίδας, παράτησε την πρώτη του γυναίκα! Μάλιστα, το ζευγάρι παντρεύτηκε το καλοκαίρι, ενώ ο γάμος τους ήταν το γεγονός της χρονιάς! Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες, η Λέφελντ, εγκατέλειψε τη δουλειά της ως δημοσιογράφος πολιτικού ρεπορτάζ στο ειδησεογραφικό κανάλι Welt. Κλείνει η παρένθεση...

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Με τον αέρα του επιτυχημένου πρωθυπουργού που ξέρει να θέτει στόχους και να τους κατακτά, ο Μητσοτάκης παρουσίασε τη νέα Ελλάδα, που πέρασε "δια πυρός και σιδήρου" κατά τα χρόνια των μνημονίων και μόλις βγήκε στο... ξέφωτο, δοκιμάστηκε από την πανδημία και την κρίση που προκάλεσε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στη συζήτηση με τον διάδοχο της Μέρκελ, Μερτς, ο Μητσοτάκης έκανε τον συνομιλητή του να παραδεχθεί ότι ήταν λανθασμένη η άποψη κάποιων στη Γερμανία, για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη πριν από 10 χρόνια. Κατάλαβαν, ευτυχώς χωρίς να πάθουν, τι θα... πάθαιναν, αν επικρατούσαν οι απόψεις του σκληρού μπλοκ στο κόμμα της Μέρκελ, με επικεφαλής τον Σόιμπλε. Τώρα που το παιχνίδι έχει γυρίσει και είναι με το μέρος μας, οι Γερμανοί παραδέχονται τι... ανοησία θα έκαναν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μοίρασε... αυτόγραφα με όσους συναντήθηκε στο Βερολίνο και τους έδωσε να καταλάβουν ότι είμαστε μια χώρα που μετράει πάρα μα πάρα πολύ. 
Αυτό φάνηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. 
Η στάση του σώματος και οι κινήσεις του Μητσοτάκη, καθώς και οι κοινές τους δηλώσεις, έδειξαν ότι τον αέρα του Καγκελάριου, μάλλον τον είχε ο Μητσοτάκης, παρά ο Σολτς. ο οποίος στεκόταν μπροστά στον Έλληνα πρωθυπουργό σαν... ανθρωπάκι του Θεού! Καμία σχέση με τη σκληρή Μέρκελ ή τον Σόιμπλε. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το Μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Επιπλέον, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τον ερχομό Γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας, λόγω και της επενδυτικής βαθμίδας.

Στο θέμα του Μεταναστευτικού, οι Γερμανοί έχουν αλλάξει... τροπάριο και μάλιστα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε απελάσεις και σε αλλαγή των νόμων, καθώς αισθάνονται την απειλή μέσα στο σπίτι τους. Όμως, προκειμένου να απαλλαγούν αυτοί από πρόσφυγες και μετανάστες, θέλουν να τους "φορτώσουν" στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία. Η Ελλάδα, ως χώρα εισόδου λαθρομεταναστών πιέζει τη Γερμανία για μεγαλύτερη βοήθεια, προκειμένου να ανακοπούν οι ροές, γιατί η συντριπτική πλειονότητα των λαθρομεταναστών θέλει να πάει στη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ και εμείς εδώ στην Ελλάδα βρισκόμαστε στα όρια των αντοχών μας.

Επιπλέον, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο Μητσοτάκης θέλει να έχει σαφή εικόνα για το πώς σκέφτονται οι Γερμανοί και κυρίως τι προτίθενται να πράξουν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το θέμα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος. Κι αυτό, γιατί η Γερμανία αναμένεται να προχωρήσει σε εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ, το οποίο θα ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να μας πουν οι Γερμανοί αξιωματούχοι πώς νιώθουν, όταν ασκείται μια τόσο σημαντική πίεση στα δημόσια οικονομικά τους. Γιατί δυστυχώς, επί σειρά δεκαετιών, δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι ένα σημαντικό μέρος των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, είχε να κάνει με τις αμυντικές δαπάνες.
Βλέπετε, εμείς συνορεύουμε με την ενοχλητική Τουρκία και όχι με χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Τσεχία και η Πολωνία, που αποτελούν τους γείτονες της Γερμανίας! Εντάξει με την επιστροφή στους κανόνες πειθαρχίας του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά τώρα που μπαίνουν στον... χορό των εξοπλισμών, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, ελέω Ουκρανίας, να δούμε "πόσα απίδια πιάνει ο σάκος"...

Πάντως, η ηγεσία της Γερμανίας, όπως και των υπολοίπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν καταλάβει πόσο σπουδαίος εταίρος είναι η Ελλάδα και πόσο σπουδαίες είναι οι παρεμβάσεις και οι θέσεις που έχει διατυπώσει καθαρά και ξάστερα ο Μητσοτάκης. 
Το πλαφόν στο φυσικό αέριο, οι ζυμώσεις για τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της Ρωσίας, αλλά και η στρατηγική λόγω της σύρραξης στη Γάζα, είναι ζητήματα, στα οποία, η Ελλάδα είχε άμεσο και ενεργό ρόλο. Και αυτό το παραδέχονται όλοι, εντός και εκτός Ευρώπης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: