Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Στη Γερμανία ο Κυρ. Μητσοτάκης - Μέση Ανατολή, οικονομία και ενέργεια σε πρώτο πλάνο

Με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή ατζέντα, τις Βρυξέλλες να επεξεργάζονται τη στρατηγική της Ένωσης για τα επόμενα χρόνια, σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων και τη συμφωνία για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο να μοιάζει μια δύσκολη εξίσωση, συνεχίζονται οι διεθνείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μετά τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας και την κατ´ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στο Βερολίνο. Το πρωί της Τρίτης ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, έχοντας στην ατζέντα θέματα διμερούς και ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς και πολιτικής ασφάλειας. Εκτός από τις συζητήσεις για τη νέα τροπή, που έχει δώσει στο... μεσανατολικό ο εν εξελίξει πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, οι δύο ηγέτες αναμένεται να θέσουν επί τάπητος την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και το ζήτημα της οικονομίας, την ώρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, έχει δηλώσει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πλέον προσέρχεται στις επίσημες και ανεπίσημες συζητήσεις ως ηγέτης μιας χώρας, που έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, εμφανίζει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, προσελκύει επενδύσεις, βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου και παράλληλα, παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων.

Άλλωστε, η παρούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτεί και μια νέα φάση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, καθώς η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, και αυτό είναι και το μήνυμα που επιδιώκει να εκπέμψει με αυτή την επίσκεψη στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ώρα, που η σχετική συζήτηση είναι σε εξέλιξη, η Αθήνα ζητά η Ευρώπη - στο πλαίσιο της επανεξέτασης της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και της  αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027- να διασφαλίσει την προστασία των δημοσίων επενδύσεων, την διατήρηση της βιώσιμης ανάπτυξης, παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή, και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των νέων αναγκών σε τομείς όπως η κλιματική κρίση και η μετανάστευση.

Την ώρα, που η Ευρώπη προετοιμάζεται να υποδεχθεί έναν ακόμη χειμώνα με ανοιχτό και το πολεμικό μέτωπο της Ουκρανία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η συζήτηση Ελλάδας-Γερμανίας για το ενεργειακό και την διασυνδεσιμότητα, που επίσης θα βρεθεί στην ατζέντα Μητσοτάκη-Σολτς. Αυτό, που επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά, γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το έργο Green Aegean Interconnector (GAI), ένας ηλεκτρικός ενεργειακός διάδρομος με την Κεντρική Ευρώπη, που θα ξεκινά από την Ελλάδα, θα συνεχίζει στην Αδριατική Θάλασσα, και μέσω Σλοβενίας και Αυστρίας θα καταλήγει νότια της Γερμανίας. 

Στην ατζέντα των δύο ηγετών θα βρεθεί ακόμη το  Μεταναστευτικό, με την Ελλάδα να επισημαίνει σε κάθε ανάλογη συζήτηση ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, που  χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, την ώρα που η ανάγκη προστασίας των συνόρων αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του CDU Friedrich Merz, ενώ στη συνέχεια, θα έχουν δημόσια συζήτηση στο Ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS), την οποία θα προλογίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Norbert Lammert. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη- Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη»

Χαρακτηριστικό των ζυμώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι και το δείπνο, που παραχωρεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Καγκελαρία, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με Ευρωπαίους ηγέτες, για  την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2024. Σήμερα το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το παρών στο δείπνο αυτό, με κεντρικό θέμα στο «μενού» τις μείζονες προκλήσεις, που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

Παρόντες, εκτός από τους κυρίους Σολτς και Μητσοτάκη, αναμένεται να είναι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρό, και της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, όπως και ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. 

Ο Σαρλ Μισέλ σχεδιάζει, μάλιστα, να πραγματοποιήσει και άλλες ανάλογες συναντήσεις στο Παρίσι, την Κοπεγχάγη και το Ζάγκρεμπ, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις, που άνοιξαν στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε τις γεωοπολιτικές προκλήσεις, αλλά και πώς θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, με τη διεύρυνση, την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά της να αποτελούν σημεία αιχμής.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: