Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Η στρατηγική της Αθήνας απέναντι στον Ερντογάν

Με την ομόθυμη καταδίκη των Βρυξελλών, των ΗΠΑ και του Βερολίνου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στις αποσκευές της, ταξιδεύει στην Πράγα η ελληνική αποστολή. 
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τη στάση του δυτικού κόσμου συνολικά έναντι του Ταγίπ Ερντογάν κάτι που συμβαίνει ίσως για πρώτη φορά με τόσο συντονισμένο και άμεσο τρόπο.
Κεντρική επιδίωξη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της... άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα είναι η διεθνοποίηση της τουρκικής ρητορικής. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης επιδίωξε να περάσει το μήνυμα σε όλα τα διεθνή fora ότι δεν υπάρχει ζήτημα ελληνοτουρκικών διαφορών αλλά ευρωτουρκικών.

Η τακτική αυτή φαίνεται πως έχει αποδώσει μια και η Ελλάδα έχει κερδίσει την ανοιχτή στήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των ΗΠΑ, κάτι που εκ του αποτελέσματος έχει εκνευρίσει τον Ταγίπ Ερντογάν.
Στην Πράγα, Μητσοτάκης - Ερντογάν θα βρεθούν από τη μία στην ίδια σύνοδο δεν θα συναντούν από την άλλη ούτε καν στην ίδια αίθουσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπέσει με τον Τούρκο πρόεδρο στην Ολομέλεια έναρξης της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας αλλά πιθανότατα θα είναι σε μεγάλη απόσταση.

Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται την Πέμπτη στην τσεχική πρωτεύουσα έχει διαρθρωθεί σε συζητήσεις ηγετών σε θεματικά τραπέζια. Σε κάθε πάνελ θα συμμετέχουν 11 ηγέτες, τόσο κρατών-μελών της ΕΕ, όσο και των τρίτων χωρών που έχουν προσκληθεί.
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι συμπρόεδρος το μεσημέρι σε θεματικό τραπέζι για την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική αλλαγή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πάρει μέρος σε πάνελ για την ασφάλεια, στο οποίο θα μιλήσουν ηγέτες χωρών που έχουν ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων όπως της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την ακρότητα της Άγκυρας και το τουρκολιβυκό μνημόνιο την Παρασκευή στη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει εκτενείς αναφορές για τα όσα υποστηρίζει η Άγκυρα και θα επισημάνει τα επικίνδυνα μονοπάτια πάνω στα οποία «περπατάει» ο Ταγίπ Ερντογάν. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σύνοδος της Πράγας έχει άτυπο χαρακτήρα γιαυτό και δεν αναμένεται κείμενο συμπερασμάτων. Άρα δεν πρόκειται να υπάρξει επίσημο ευρωπαϊκό κείμενο, στο οποίο θα μπορούσε να περιληφθεί κάποια καταδίκη εναντίον της Άγκυρας.

Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο στις 20 Οκτωβρίου όταν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών θα ξαναβρεθούν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής. Εκεί λοιπόν δεν αποκλείεται να περιληφθεί η τουρκική προκλητικότητα στο κείμενο συμπερασμάτων.

Κώστας Αλεξανδρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: