Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Το Predator δεν συνδέεται με την ΕΥΠ - Τι θα γράφει για Ρουμπάτη, Πιτσιόρλα

Στον αστερισμό των πορισμάτων ετοιμάζεται να περάσει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις. 
Η δεκαήμερη προθεσμία που έχουν λάβει τα κόμματα για την παράδοση των πορισματικών εκθέσεών τους εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής.
Με βάση τον τρέχοντα προγραμματισμό δύο ορόσημα φαίνεται πως είναι μαρκαρισμένα στο καλεντάρι του Προεδρείου της Εξεταστικής Επιτροπής η Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και η Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, η οποία θεωρείται η επικρατέστερη ημέρα για τη... σύγκληση του ανώτατου κοινοβουλευτικού οργάνου.

Καμία χρήση του Predator

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες το πόρισμα της πλειοψηφίας αναμένεται να δίνει έμφαση στη γενική αρχή ότι στην εξεταστική επιτροπή διερευνήθηκαν γεγονότα.
Υπό αυτό το πρίσμα στην προμετωπίδα του γαλάζιου πορίσματος θα βρίσκεται ότι τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στην επιτροπή μαζί με τις μαρτυρικές καταθέσεις, καταρρίπτουν τις μομφές αλλά και τους ισχυρισμούς από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης περί της σύνδεσης του κακόβουλου λογισμικού Predator αφενός με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και αφετέρου με οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική υπηρεσία.

Νόμιμη η επισύνδεση Ανδρουλάκη


Κεντρικός άξονας του πορίσματος αναμένεται να είναι η επιβεβαίωση της νομιμότητας της επισύνδεσης στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτή θα υποστηρίζεται με τις ρητές παραπομπές στην έγγραφη τεκμηρίωση αλλά και στις περιγραφές των μαρτύρων που κατηγορηματικά δήλωσαν στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ότι η διαδικασία για την επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη τηρήθηκε απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα.
«Ξεκίνησε από εκεί που έπρεπε να ξεκινήσει, έφτασε εκεί που έπρεπε να φτάσει και εγκρίθηκε όπως έπρεπε να εγκριθεί», όπως μεταξύ άλλων φέρεται να είχε απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής ο Διοικητής της ΕΥΠ, κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Η αποσύνδεση

Ξεχωριστό τμήμα του πορίσματος θα αφιερώνεται στην αποδόμηση της άλλης κατηγορίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία συντελέστηκε κατά τις εργασίες της επιτροπής. Όπως μεταδίδεται προς το Liberal.gr από πηγές με γνώση των κατευθύνσεων του πορίσματος, θα γίνεται ειδική μνεία στο γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία δεν προέκυψε καμία σχέση της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator με το ελληνικό δημόσιο.
Ταυτόχρονα όπως αναμένεται να επισημανθεί από τους συγγραφείς του πορίσματος δεν αποδείχθηκε ούτε η επιχειρούμενη-από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- σύνδεση μεταξύ της Intelexa και της εταιρείας Krikel που αποτελεί προμηθευτή της Ελληνικής Αστυνομίας από το 2018, δηλαδή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η κατάθεση Ρουμπάτη


Κατά τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες στο γαλάζιο πόρισμα θα γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάθεση του πρώην Διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, για την παρακολούθηση των Στέργιου Πιτσιόρλα και Σπύρου Σαγιά. Η μαρτυρία του ανθρώπου που κρατούσε τα ηνία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών την περίοδο 2015-2019, κατά την πλειοψηφία αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα, είτε με εντολή είτε με γνώση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς απειλούσαν τα εθνικά συμφέροντα.

Οι θεσμικές παρεμβάσεις

Σε κάθε περίπτωση στο πόρισμα θα περιλαμβάνεται και ξεχωριστό κεφάλαιο για τη δέσμη των θεσμικών προτάσεων που θα πλαισιώσουν τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΕΥΠ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης στόχος είναι το αργότερο έως το τέλος του χρόνου να έχουν νομοθετηθεί το σύνολο των αλλαγών που αφορούν στη θεσμική θωράκιση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Υπενθυμίζεται ότι από κυβερνητικής πλευράς έχει προαναγγελθεί η θέσπιση δρακόντειου πλαισίου για τα κακόβουλα λογισμικά, που ανεξαρτήτως των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, θα προβλέπουν ακόμη και την απαγόρευση της εμπορικής διακίνησής τους σε εθνικό επίπεδο. Περαιτέρω θα δρομολογηθούν με ταχύτητα και οι αλλαγές που μπορούν να καθιερωθούν με απλές υπουργικές αποφάσεις.

Η υποκρισία

Ενόψει της ολοκλήρωσης των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής πάντως οι γαλάζιοι προβολείς στρέφονται σε ένα από τα υποκριτικά χαρακτηριστικά της στάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ίδιως από το στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρεται δηκτικά, οι εκπρόσωποι τους ανέβασαν κατακόρυφα τους τόνους ζητώντας επέκταση για τα χρονικά περιθώρια που αφορούσαν στα στάδια της εξεταστικής επιτροπής, ακόμη και για τη συγγραφή των πορισματικών εκθέσεων.
Από την άλλη όμως επέδειξαν μειωμένο ενδιαφέρον για τη μελέτη των πρακτικών, με τον αριθμό των επισκέψεων τους στην αρμόδια διεύθυνση της Βουλής όπου και κρατούνται, να είναι μονοψήφιος.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: