Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Ζωές στην υδάτινη άβυσσο: Οι μετανάστες θα συνεχίσουν να πνίγονται

Τα ειδυλλιακά καλοκαιρινά νερά του Αιγαίου έγιναν αδυσώπητη υδάτινη τάφρος που «ρούφηξαν» ανθρώπινες ζωές προχθές το βράδυ στα Κύθηρα και τη Λέσβο. 
Με ανέμους 8 μποφόρ, που βγαίνει απαγορευτικό για μεγάλα καράβια, οι Τούρκοι δουλέμποροι έστειλαν με σαπιοκάραβα και βάρκες, άντρες, γυναίκες και παιδιά που δεν είχαν δει ποτέ θάλασσα.
Το ελληνικό Λιμενικό (αυτό που κατά τους Συριζαίους βουλευτές Φίλη, Νοτοπούλου κ.α. πνίγει μετανάστες), έδωσε μάχες ζωής σε... επικίνδυνες συνθήκες για να τους διασώσει. Μαζί τους και πολίτες (οι κυρ Παντελήδες κατά τους συριζαίους οπαδούς στα social media), με σκοινιά, κουβέρτες, ζεστά ρούχα, που περιέθαλψαν τους θαλασσοπνιγμένους.
Αλλά σύμπας ο ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχες, ευρωβουλευτές κ.α. μέσα στη φρίκη του υδάτινου θανάτου το μόνο που τους ενδιέφερε είναι αν βγάλουν ανακοίνωση και να λένε: «Ανεπαρκής ο κρατικός μηχανισμός στην περίθαλψη των ναυαγών. Μόνο χάρη στην τεράστια προσφορά εθελοντών για μία ακόμη φορά, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν τα πολύ-πολύ στοιχειώδη, όπως λίγες κουβέρτες, τρόφιμα και άλλα τα οποία προφανώς και δεν επαρκούν» (δεν μας είναι πρόβλημα η καταγγελία προς την κυβέρνηση, όπως πάλι θα μας διαστρεβλώσουν. Πρόβλημά μας είναι η απανθρωπιά των στιγμών…).

Προχθές ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης ανήρτησε βίντεο όπου έδειχνε την τουρκική ακτοφυλακή να χτυπά μετανάστες και να τους σπρώχνει προς την Ελλάδα. Έσπευσε να τον μαλώσει… η Αυγή κατηγορώντας τον ότι: «Ξέθαψε» βίντεο του 2019 για να επιτεθεί στην Τουρκία»! (πως τόλμησε Έλληνας υπουργός να επιτεθεί στην Τουρκία; ). Το πρόβλημα δηλαδή για την Αυγή δεν ήταν το βίντεο και η αλήθεια του, αλλά η χρονολογία που τραβήχτηκε!

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου ποστάρισε: «Άλλα δύο ταξίδια θανάτου, άλλα δύο φοβερά ναυάγια στα Κύθηρα και τη Λέσβο. Ο αγώνας για μια Ελλάδα που δεν θα είναι ούτε αποθήκη ψυχών, ούτε φύλακας που αναλαμβάνει τις ευθύνες μιας Ευρώπης-φρούριο, είναι πιο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ» - Στην ουσία ποστάρισε μια «ανθρωπιστική» κενολογία: Πως θα είναι αυτός ο αγώνας για να μην είναι η Ελλάδα αποθήκη ψυχών ούτε φύλακας της Ευρώπης -φρούριο; Τι άλλο σημαίνει εκτός το να αποδεχτούμε όλο τον Τρίτο Κόσμο εδώ;

Όχι δεν έχουμε εμείς καμιά εμμονή με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως μας αποδίδουν κάποιοι εύκολοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμμονή στην αντιπολιτευτική του ανεπάρκεια, μη φειδόμενος ανερμάτιστων κατηγοριών («Η Ελλάδα πνίγει μετανάστες», «οι αρχές δεν έκαναν τίποτα μόνο οι πολίτες», κ.α. ). Και παράλληλα προβάλει τη διατύπωση αόριστων γενικών προτάσεων - που δεν είναι προτάσεις. Όπως ας πούμε η χθεσινή πρόταση Τσίπρα στον Ζοζέπ Μπορέλ: «Πρέπει να υπάρξει δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» (Δεν μας λέει τι σημαίνει «δίκαιο σύμφωνο»).

Να έρθουν όλοι εδώ και να μείνουν όσοι δικαιούνται;
Αυτό προφανώς εννοεί, όπως και να υπάρξει κατανομή στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αν όμως δεν τους πάρουν και μας μείνουν εδώ τι θα γίνει; Πόσους χωράμε; Και πως θα φύγουν αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο; Αφού κανείς δεν φεύγει και θα παραμείνει η Ελλάδα αυτό που … ποιητικά καταγγέλλουν ως «αποθήκη ψυχών».

Όχι ότι και η κυβέρνηση έχει κάποια καλύτερη συγκεκριμένη πρόταση. Απλώς της αναγνωρίζουμε (λόγω συγκυρίας) ότι προσπαθεί να διαφυλάξει τα σύνορα, ισορροπώντας ανάμεσα στη δυσαρέσκεια των οπαδών της και των υπολοίπων Ελλήνων, και τις καταγγελίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων και των ευρωπαϊκών ΜΜΕ.

Οι οποίοι αξιωματούχοι και τα ΜΜΕ τους, είναι πολύ ευαίσθητοι για τις ανθρώπινες ψυχές μόνο όσον αφορά την Ελλάδα και τις «απάνθρωπες» συμπεριφορές της. Ουδείς όμως εξ αυτών έχει προτείνει στις δικές τους κυβερνήσεις το απλό: Να δεχτούν όσους μετανάστες αποβιβάζονται στην Ελλάδα για να τους γλυτώσουν από την… απανθρωπιά μας.

Δυστυχώς λύση δεν υπάρχει. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ξεκινούν με το όνειρο της ζωής στη Δύση, πασπαλισμένης με χρυσόσκονη ευδαιμονίας. Έχουν ισχυρό ερέθισμα (και από κάτι που δεν έχει επισημανθεί: Βλέπουν καθημερινά αυτή την «ευδαίμονη» δυτική ζωή στην οθόνη των κινητών τους. Και νομίζουν ότι θα την απολαύσουν).
Θα συνεχίσουν να γίνονται θύματα διακινητών (κάποιοι εκ των οποίων καλύπτονται υπό τον φερετζέ των ΜΚΟ). Θα συνεχίζουν να θαλασσοπνίγονται, και οι Ευρωπαίοι, αριστεροί και φιλελέδες, θα συνεχίσουν τα αναθέματα, τις οιμωγές και τα κροκοδείλια δάκρυα, χωρίς να προτείνουν κάτι.

Είναι γιατί το θέλουν όλο αυτό - και όλοι αυτοί. Αν δεν το ήθελαν δεν θα χρηματοδοτούσαν χρυσοφόρες ΜΚΟ με στόλο πλοίων και…αεροπλάνων (14 πλοία και 3 αεροπλάνα διαθέτουν οι ΜΚΟ μας είπε ο γνωστός Ιάσωνας, για την μεταφορά ανθρώπων από Ασία και Αφρική στην Ευρώπη). Ούτε θα έδιναν επιδόματα σε όσους έρχονται, που για το βιοτικό επίπεδο των λαών αυτών είναι ισχυρό κίνητρο να τολμήσουν το απονενοημένο, αφήνοντας τις πατρογονικές εστίες τους.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: