Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

«Βαρουφάκης τέλος» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου δεν περίμεναν να εκφράσει ο Γιάνης Βαρουφάκης την βεβαιότητά του ότι θα ήμαστε... καλύτερα εκτός ευρώ για να σχηματίσουν την άποψη ότι η «αναγκαστική» συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΜέΡΑ25 θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο.
Αντιθέτως, έχουν πολλούς λόγους για να θέλουν να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Παρότι έχουν υπάρξει στιγμές που Τσίπρας και Βαρουφάκης έχουν έλθει πιο κοντά –με αποκορύφωμα το τηλεφώνημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 τον Νοέμβριο του 2020 για να συντονίσουν τις δράσεις τους... απέναντι στην τριήμερη απαγόρευση των συναθροίσεων που είχε αποφασιστεί τότε λόγω της πανδημίας - η πραγματικότητα είναι ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος θα ήθελαν να φτάσουν στο σημείο που η εκλογική αριθμητική και η πολιτική ανάγκη να τούς ανάγκαζε να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι.

Κι αυτό διότι, παρότι στην Κουμουνδούρου εκτίμησαν δεόντως την διάψευση Βαρουφάκη προς τον πρωθυπουργό, όταν ο τελευταίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι παρακολουθούσε το 2015 τον τότε υπουργό Οικονομικών του, η πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να πιστεύει ότι με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 είναι πολύ περισσότερα αυτά που τούς χωρίζουν, παρά αυτά που τούς ενώνουν.

Στον αέρα


Άλλωστε, την συγκεκριμένη απόφανση του Γιάνη Βαρουφάκη, ότι δηλαδή «θα ήμαστε καλύτερα εκτός ευρώ» στην Κουμουνδούρου δεν την εξέλαβαν μόνο ως την ανάγκη του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 να επιζητεί την προσωπική του δικαίωση για το σκληρό πρώτο 6μηνο του 2015.
Πέραν αυτού, στην αξιωματική αντιπολίτευση «είδαν» ότι ο Βαρουφάκης είχε ως εμφανή στόχο το κεντρικό πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί «προοδευτικής διακυιβέρνησης», αφ’ ης στιγμής προφανώς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιδιώξει τη συνεργασία του με ένα κόμμα και τον επικεφαλής του που δεν θεωρούν το ευρώ ως... τοτέμ.
Με άλλα λόγια, στην Κουμουνδούρου εξέλαβαν αυτή τη φράση του Γιάνη Βαρουφάκη ως «εχθρική ενέργεια» και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή ακολούθησε την επί της ουσίας απόρριψη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, της πρότασης του Γιάνη Βαρουφάκη να κάτσουν και να συζητήσουν προγραμματικά τα δύο κόμματα πριν τις εκλογές –«ε, δε θα κάνουμε και χαρακίρι επειδή το θέλει ο Βαρουφάκης», όπως λέει κορυφαίος παράγοντας της Κουμουνδούρου.

Στόχος το ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο, το ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα ήταν ένας εξαιρετικά... «απρόβλεπτος» ετέρος σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ή ότι οι διάφορες αντιπάθειες από τις εσωτερικές συγκρούσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015 παραμένουν εν ισχύι, δεν είναι οι βασικοί πολιτικοί λόγοι για τους οποίους η Κουμουνδούρου δε θα ήθελε να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να συνομιλήσει προγραμματικά και κυβερνητικά με το ΜέΡΑ25 και τον επικεφαλής του.

Αντιθέτως, ο βασικός λόγος είναι το... ΠΑΣΟΚ: ότι, δηλαδή, σε περίπτωση που υπάρξουν ζυμώσεις και διεργασίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, αυτό θα υπονομεύσει τον πραγματικό στόχο της πολιτικής συμμαχιών του Αλέξη Τσίπρα: τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, που προφανώς δύσκολα θα συναινούσαν στο να συγκροτήσουν κυβέρνηση με εκείνον που περιγράφουν ως τον «μοιραίο άνθρωπο του πρώτου εξαμήνου του 2015».

Άλλωστε, η φράση του Αλέξη Τσίπρα σε πρόσφατη συνέντευξή του πως «δεν ξέρει αν ο κ. Βαρουφάκης θα είναι στη Βουλή, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει», δείχνει και τί πραγματικά θέλουν στην αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με το ΜέΡΑ25 και τους ψηφοφόρους που απέσπασε από την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ το 2019...

Δεν υπάρχουν σχόλια: