Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα θα θέσει στην Λιζ Τρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν επισκεφθεί το Λονδίνο, τόνισε σε συνέντευξή του στους Sunday Times. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να... δοθεί οριστική λύση στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, καθώς η βρετανική κοινή γνώμη έχει στραφεί υπέρ της Ελλάδας και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω διπλωματικών οδών.
«Σε μια περίοδο που η Τρας θα κοιτάζει να χτίσει αξιοπιστία και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως “στριμωγμένο” όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά από την κηδεία (της βασίλισσας), αυτή θα είναι μία φανταστική χειρονομία και αυτό είναι που θα της πω», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στον δημοσιογράφο Μάθιου Κάμπελ.
Πρόσθεσε δε πως ο νέος βασιλιάς Κάρολος, με τον οποίο επισημαίνει ότι έχει μία «καλή προσωπική σχέση», αν και θα μείνει ουδέτερος στο ζήτημα λόγω της ιδιότητάς του, είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών. Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στα όσα έχουν συζητήσει οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν ακόμα πρίγκιπας της Ουαλίας, κατά τη συνάντησή τους στην έπαυλη Dumfries House, στη Σκωτία, τον Απρίλιο.
«Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.
Ο βρετανός δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη για την αλλαγή στάσης του Μπόρις Τζόνσον στο ζήτημα των Γλυπτών, καθώς όταν ήταν φοιτητής στην Οξφόρδη είχε γράψει άρθρο στηρίζοντας την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ομως, στη συνάντηση των δύο πολιτικών, στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το αίτημα των Γλυπτών, ο τότε βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε στην ερώτηση λέγοντας μόνο πως, «ο Μπόρις αλλάζει απόψεις».
Ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες επί των διεργασιών για την επιστροφή των Γλυπτών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αξιοποιεί ενεργά τις επιλογές της και θέλει να έχει εποικοδομητικές επαφές με το Βρετανικό Μουσείο.
Πέρα από το κεντρικό θέμα των Γλυπτών, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση των υποκλοπών:
«Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα. Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει».
Μιλώντας για τα Ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία για διασπορά παραπληροφόρησης και τον Ερντογάν ότι «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα, θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην αμερικανική έκθεση περί ρωσικής προσπάθειας εμπλοκής στην ελληνική πολιτική σκηνή, λέγοντας ότι η «ιδέα» ήταν να χρηματοδοτηθεί ένα τηλεοπτικό δίκτυο φιλικό προς τη Μόσχα και τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο κατηγορεί ότι «έχει μία εφημερίδα που στήθηκε με μοναδικό σκοπό να κυνηγήσει εμένα και τη σύζυγό μου».
Φέρνοντας, τέλος, ως παράδειγμα την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «πρέπει ακόμα να είμαστε προσεκτικοί», παρά την οικονομική «μεταμόρφωση» της Ελλάδας, όπως την χαρακτηρίζει ο βρετανός δημοσιογράφος.
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ταρακουνηθεί ακολουθώντας λάθος πολιτική, φανταστείτε τι θα συμβεί στην Ελλάδα», σχολιάζει.
Η συνέντευξη κλείνει με τον Πρωθυπουργό να απευθύνεται χαριτολογώντας, στη βρετανική κυβέρνηση, λέγοντας, «αν χρειαστείτε εμπειρία συνδιαλλαγής με το ΔΝΤ, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».
Πηγή: Protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου