Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Η ευκαιρία που περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευκαιρία που περίμενε προκειμένου να αναδείξει πλήρως την προκλητικότητα και τις απειλές της τουρκικής πλευράς προς την Ελλάδα. 
Η προσπάθειά του να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να κατηγορήσει την ελληνική πλευρά για όλα όσα αυτός πράττει σε ρητορικό επίπεδο αλλά και στο πεδίο των παραβιάσεων σε συνδυασμό με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκτιμήσει πως θα απηύθυνε μια ομιλία όπως έπραξε και πρόσφατα στην Γενική Συνέλευση του... ΟΗΕ, χωρίς κανέναν αντίλογο και χωρίς να υπάρξει τουλάχιστον επιτόπου απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα όσα είπε μετά στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν χαρακτηριστικά αφού κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι… παραβίασε το πρωτόκολλο λαμβάνοντας τον λόγο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να δώσει την ίδια παράσταση ζητώντας να είναι ομιλητής στο δείπνο βλέποντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρίσκεται στη σχετική λίστα. Βρέθηκε εκεί για να κατηγορήσει την Ελλάδα, να παρουσιάσει το αφήγημα της τουρκικής πλευράς, να εμφανιστεί ως… διωκόμενος από την ελληνική πλευρά και να δηλώσει αμυνόμενος.


Μόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν έτοιμος. Γνώριζε ότι θα μιλήσει ο Τούρκος πρόεδρος και πήγε προετοιμασμένος να δώσει τις απαντήσεις που πρέπει. Τις απαντήσεις που έδωσε και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μόνο που σε εκείνη την περίπτωση δεν είχε τη δυνατότητα να το κάνει άμεσα.

Όμως στην Ευρώπη οι συνθήκες είναι διαφορετικές και μπορεί να καθορίζονται ομιλητές αλλά ο κάθε ένας εκ των ηγετών που μπορεί να θιχθεί από κάποιον άλλο έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και να απαντήσει.
«Ο κ. Ερντογάν μπορεί να έχει μάθει να μην του απαντούν όμως στην Ευρώπη ισχύουν άλλα δεδομένα» ήταν το σχόλιο του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος σηκώθηκε και απάντησε σε όλες τις κατηγορίες.
Και όχι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στην καταληκτική του ομιλία έδωσε το στίγμα του καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο να σέβεται το διεθνές δίκαιο αλλα και τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Πριν το δείπνο των αρχηγών των κρατών της Ευρώπης (δεν ήταν μόνο οι 27 της ΕΕ αλλά 43 ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών) ο Μακρόν είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν στέλνοντάς του ανάλογα μηνύματα.

Η εξέλιξη της προσπάθειας του Ταγίπ Ερντογάν είχε ως αποτέλεσμα να πέσει ο ίδιος στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει σε βάρος της Ελλάδας. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών είδαν και άκουσαν από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα και τον αναθεωρητισμό που ο Τούρκος πρόεδρος έχει υιοθετήσει ως κεντρική πολιτική στην ρητορική του.

Πλέον δεν μπορούν να δηλώσουν άγνοια ή ελλιπή ενημέρωση και αυτό είναι ένα από τα σημαντικά κέρδη που πέτυχε η ελληνική πλευρά σε αυτή τη σύνοδο.
Η ικανοποίηση άλλωστε των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν έκδηλη. Πολύ περισσότερο για το γεγονός πως ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δώσει σκληρή απάντηση στο αφήγημα που στήνει τους τελευταίους μήνες ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας και απειλώντας σε καθημερινή βάση τη χώρα μας.

Η αντίδραση του Τούρκου προέδρου που επιστρέφοντας στην Τουρκία επιχείρησε να στείλει μήνυμα και στις ΗΠΑ τηλεφωνώντας στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τα… γενέθλιά του και δηλώνοντας πως αν δεν του δώσουν τα F16 θα τα προμηθευτεί από αλλού ενδεικτικά της αναταραχής που επικράτησε μετά το δείπνο της Πέμπτης στη Πράγα

Η ελληνική πλευρά όμως έχει και έναν ακόμη λόγο να εμφανίζεται ιδιαιτέρως ικανοποιημένη. Μπορεί να μην υπήρξε απόφαση για το θέμα που αφορά στο φυσικό αέριο, όμως το γεγονός πως η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει υιοθετηθεί από την Κομισιόν και τίθεται στο τραπέζι αποτελεί μια δικαίωση τόσο για την επιμονή του σε αυτό το θέμα όσο και για το γεγονός πως οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς τυγχάνουν θερμής αποδοχής από την Ευρωπαική Ένωση , όπως άλλωστε έγινε και με την περίοδο της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη σχεδόν στιγμή έκρινε πως το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα συνεργούσε στην μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και επέμεινε ώστε να υπάρξει μια κοινή στρατηγική των χωρών μελών της ΕΕ με τις απαραίτητες φυσικά δικλείδες ασφαλείας. Το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποφάσεις στις 20 και 21 του μήνα κατά την τακτική Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ αναμένεται να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση έστω των τιμών ώστε να ανασάνουν χώρες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τάσος Ευαγγελίου
tomanifesto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: