Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί εγκαλείται ο κ. Ανδρουλάκης

Είναι γεγονός πως μεταξύ της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και της κυβέρνησης δημιουργείται ένα ρήγμα. 
Μιλώ για τη «νέα ηγεσία» και όχι για το ΚΙΝΑΛ συνολικά, γιατί όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις οι ψηφοφόροι του, σε μερικά θέματα, εγκρίνουν την κυβερνητική πολιτική σε ποσοστά μεγαλύτερα και από αυτά των νεοδημοκρατών.
Τούτου δοθέντος, εξυπακούεται πως για τη βάση του ΚΙΝΑΛ το αντι—ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο εξακολουθεί και υπάρχει. Άλλωστε, οι... συμπεριφορές συγκεκριμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν την αναγκαιότητα της συντήρησης αυτού του μετώπου.
Ο νέος αρχηγός δεν εγκαλείται γιατί προσπαθεί να διευρύνει τα όρια του χώρου του. Είναι απολύτως θεμιτό να διεκδικεί εκείνο το κομμάτι των πρώην ψηφοφόρων τού άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψαν το κόμμα τους για να εγκατασταθούν μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε πολύ μικρότερο βαθμό στη Νέα Δημοκρατία.
Δεν εγκαλείται γιατί δε δηλώνει από τώρα με ποιον θα συνεργαστεί, αν παραστεί ανάγκη, μετά τις εκλογές. Είναι αφελείς όσο τον ρωτάνε γι΄αυτό, γιατί ουδείς σοβαρός πολιτικός παίρνει θέση, προκαταβολικά, σε ένα τέτοιο ερώτημα. Ουδείς σοβαρός πολιτικός φανερώνει τις προθέσεις του πριν τις εκλογές. Η απάντηση θα βγει μέσα από την κάλπη και τους συσχετισμούς δυνάμεων που θα διαμορφωθούν τότε.
Δεν εγκαλείται ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ γιατί αποφεύγει να τοποθετηθεί σε μια σειρά από σημαντικά προβλήματα. Είναι λογικό να θέλει να συνεχίσει μια τακτική που φαίνεται πως αποδίδει. Της επιλεκτικής σιωπής. Βέβαια, κάποια στιγμή θα κληθεί να πάρει συγκεκριμένη θέση και σε αυτά τα θέματα (ιδιωτικοποιήσεις, μη κρατικά πανεπιστήμια, ασφαλιστικό σύστημα).
Όμως, εγκαλείται ο Ν. Ανδρουλάκης γιατί απεγνωσμένα προσπαθεί να επινοήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και εκεί ακόμα όταν φαίνεται πως την ευθύνη φέρει η μια πλευρά.
Εγκαλείται γιατί δεν έχει διαγνώσει πως βασική υπεύθυνη της απόπειρας ευτελισμού των θεσμών είναι μια ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με μια ομάδα δημοσιογράφων, που κατηγορούνται για την εμπλοκή τους στη σκευωρία—όπως έχει αποδειχθεί—της Novartis.

Καλές και θεμιτές είναι οι ισορροπίες όταν προκύπτουν από τα γεγονότα. 
Ο Ν. Ανδρουλάκης εγκαλείται γιατί παραμορφώνει και αγνοεί γεγονότα για να κατασκευάσει ισορροπίες.
Και τέλος εγκαλείται για την παρατεταμένη προσωπική σιωπή του για τη σκευωρία Novartis. Δεν μπορεί, κάποιος συνεργάτης του κάτι θα του ψιθύρισε στο αυτί για τον Βενιζέλο, τον Λοβέρδο, τον Κουτρουμάνη.*

* Ένας από τους λόγους που η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κόμμα από τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους είναι γιατί υπερασπίζεται αδιαπραγμάτευτα όλα τα στελέχη της, ακόμα και τις φορές που δεν το άξιζαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: