Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Βγαίνει μπροστά η Ομπρέλα - Λάθος η πρόταση Τσίπρα

Η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτηρίζει λάθος την πρόταση του για εκλογή αρχηγού από τη βάση
Κορυφαία στελέχη που μετέχουν στην τάση της Ομπρέλας, δηλώνουν πως «η κατάσταση και η λειτουργία του κόμματος δεν είναι καλή» και υποστηρίζουν πως «τα τελευταία χρόνια, έχουν υποχωρήσει μέσα στο κόμμα και η συλλογικότητα και η εσωκομματική δημοκρατία». Τι λένε για το πολιτικό κέντρο, την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, τις... ύβρεις και της δίκης προθέσεων εντός του κόμματος.

Καταθέτοντας τη δική τους πλατφόρμα εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου, κορυφαία στελέχη, που ανήκουν στην τάση των 53+ η οποία ενσωματώθηκε στην Ομπρέλα, εμφανίζονται να απαντούν στον Αλέξη Τσίπρα και τους προεδρικούς αναφορικά με την ανασυγκρότηση του κόμματος θέτοντας ακόμη και θέμα έλλειψης εσωκομματική δημοκρατίας.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Ανδρέας Ξανθός και άλλοι που υπογράφουν την εν λόγω πλατφόρμα θέτουν θέμα:
  • καλής λειτουργίας του κόμματος
  • έλλειψης δημοκρατίας και απουσίας συλλογικότητας
  • μη αξιοποίησης του απολογισμούς της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ
Επίσης, φωτογραφίζοντας τον Παύλο Πολάκη και ανάλογες συμπεριφορές, λένε όχι:
  • σε ένα συνέδριο άγονων αντιπαραθέσεων, σύγκρουσης μηχανισμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, που αφήνουν αδιάφορη ή και απωθούν την κοινωνία.
  • στην αθλιότητα των ύβρεων, της δίκης προθέσεων, των χαρακτηρισμών που δεν έχουν καμία απολύτως θέση σε ένα δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς.
  • σε ένα προγραμματικά θολό και ιδεολογικά ασπόνδυλο κόμμα-παράταξη, απομίμηση άλλων κομμάτων και άλλων εποχών.
  • σε ένα κόμμα σούπερ μάρκετ, με διορισμένα ηγετικά στελέχη, ομάδες με ειδικά προνόμια, οργανωτικά άμορφο και με ασαφή όρια ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους.
  • την επάνοδο από το παράθυρο στον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, με μέλη με ειδικά προνόμια και διαφορετικές ταχύτητες.
  • στην διαιώνιση των εξ οφίτσιο ηγετικών στελεχών μέσα από το προτεινόμενο Εθνικό Συμβούλιο, ένα όργανο που απλώς δεν χρειάζεται, καθώς το μόνο που προσθέτει είναι επιπλέον κομματική γραφειοκρατία.
  • στα παρωχημένα αρχηγικά πρότυπα που δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα. Ο Πρόεδρος του Κόμματος προτείνουμε να συνεχίζει να εκλέγεται από το Συνέδριο του Κόμματος και να λογοδοτεί στην Κεντρική Επιτροπή.
  • σε κλειστούς μηχανισμούς που λειτουργούν ως “κόμμα μέσα στο κόμμα” και αποτελούν φυτώρια αριβισμού και προσωπικού παραγοντισμού.
Ουσιαστικά περιγράφουν μια κατάσταση που αν μη τι άλλο προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του οποίου εμφανίζεται να ζητά διαρκώς εκλογές δηλώνοντας έτοιμος να κυβερνήσει ή έστω να συγκυβερνήσει την ώρα που το κόμμα του δείχνει να οδεύει εκ νέου σε κατάσταση εσωστρέφειας και να αναμένει ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει.
Πολύ δε περισσότερο την ώρα που τα ίδια αυτά στελέχη αναφέρουν πως με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα «αντικειμενικά θέλουμε δεν θέλουμε με την απροϋπόθετη αυτή πρόταση, το κόμμα εισέρχεται σε μια νέα εσωστρέφεια, τη δεύτερη μετά το 2019 όταν άνοιξε ένα κύκλος αντιπαραθέσεων, το ίδιο βράδυ που καταγράφηκε η εκλογική επιτυχία του 31,5% σε ένα απόλυτα δυσμενές περιβάλλον».
Και όχι μόνο. 
Η αναφορά τους ότι «Η επίδικη πρόταση» (σ.σ του Αλέξη Τσίπρα) «έγινε δεκτή με θέρμη, από μέσα που απαιτούν και πιέζουν για τη συστημική προσαρμογή και την υπαγωγή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κεντροαριστερά και στο λεγόμενο κέντρο, όπως και τη μετατροπή του σε αρχηγικό κόμμα» εγείρει ερωτήματα αφού αφήνει αιχμές για εξωγενείς παράγοντες που καθορίζουν τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: