Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

«Πυρά» Κοντονή κατά ΣΥΡΙΖΑ για τον Ποινικό Κώδικα του 2019: Όσο κρύβονται, αποκαλύπτονται οι ευθύνες τους

Νέα «πυρά» κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη ψήφιση του Ποινικού Κώδικα το καλοκαίρι του 2019 και τη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, εκτόξευσε σήμερα ο Σταύρος Κοντονής.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσε σήμερα συμπληρωματική κατάθεση στον εισαγγελέα που διεξάγει έρευνα με αφορμή δηλώσεις του, ότι υπήρξαν σκοπιμότητες στη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές του...

2019.

«Ορισμένοι οι οποίοι οργάνωσαν και μεθόδευσαν αυτή την διαδικασία να μην κρύβονται, αποκαλύπτονται οι ευθύνες τους»

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του, κ. Κοντονής δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έδωσα σήμερα διευκρινίσεις που μου ζητήθηκαν από την εισαγγελική αρχή σχετικά με το ζήτημα της ψήφισης του νέου Ποινικό Κώδικα και θέλω να σας αναφέρω ότι όσα είχα πει την προηγούμενη φορά στην κατάθεσή μου, ισχύουν απολύτως. Αποτελεί ακραίο σημείο διαπλοκής της πρώην κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας, ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε και ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας και θέλω να επαναλάβω και αυτό: Ορισμένοι οι οποίοι οργάνωσαν και μεθόδευσαν αυτή την διαδικασία να μην κρύβονται πίσω από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, γιατί όσο προσπαθούν να κρύβονται, τόσο αποκαλύπτονται οι ευθύνες τους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής κατάθεσής του σε συγκεκριμένα περιστατικά, ο κ. Κοντονής απάντησε: «Αναφέρθηκα σε όσα μου ζήτησε να διευκρινίσω ο κ. εισαγγελέας».

Η υπόθεση του Ποινικού Κώδικα του 2019

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είχε μπει εκ νέου στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» τον περασμένο Απρίλιο, έπειτα από νέες δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Κοντονής για ύπαρξη σκοπιμοτήτων κατά την μετατροπή, με το νέο Ποινικό Κώδικα, του κακουργήματος της απιστίας σε πλημμέλημα. Όπως είχε αναφέρει τότε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, σκοπός ήταν συγκεκριμένες υποθέσεις να αρχειοθετηθούν προεκλογικά.

Ειδικότερα, στις δηλώσεις του – οι οποίες και οδήγησαν στην ανάσυρση της δικογραφίας από το αρχείο – ο κ. Κοντονής είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Ψηφίστηκαν 1000 άρθρα σε μια συνεδρίαση. Και άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Έχω υπόψη μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή η δικαιοσύνη είμαι έτοιμος να καταθέσω….Εάν κληθώ θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω… Είχα πει ότι δεν θέλω να συνδέσω το όνομά μου με αυτή την νομοθετική ρύθμιση και πίστευα πως είναι αδιανόητο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε να κάνει κάθαρση να φέρνει αυτή την νομοθετική ρύθμιση με αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να τεθούν στο αρχείο. Υπήρξαν δίκες κατά την προεκλογική περίοδο που ήταν να γίνουν και ετέθησαν στο αρχείο. Γι’ αυτό και είχα ζητήσει ο Κώδικας να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο ή από τον Ιανουάριο ώστε να δοθεί ο χρόνος στην όποια κυβέρνηση να πράξει τις αναγκαίες διορθώσεις και να έχει και το βάρος αυτών των επιλογών».

Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις η εισαγγελία Εφετών αποφάσισε να ερευνήσει και πάλι την υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όλο θέμα, είχε ερευνηθεί αρχικά από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αλλά η δικογραφία που είχε σχηματιστεί τότε είχε τεθεί στο αρχείο με την έγκριση εισαγγελέα Εφετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: