Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Πράσινος ΣΥΡΙΖΑ;

Προς το παρόν το βρίσκω λίγο υπερβολικό, αλλά με τη φόρα που έχουν πάρει οι συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη τίποτα δεν αποκλείεται.
Ένα είναι βέβαιο. Το ΚΙΝΑΛ που ξέραμε μέχρι τώρα να το ξεχάσουμε και αυτό δεν έχει καμιά αξιολογική διάσταση. Είναι απολύτως φυσιολογικό ένα κόμμα με νέο αρχηγό που αισθάνεται πως ο αέρας φουσκώνει τα πανιά του, να μετεξελίσσεται. Προς τα πού θα πάει θα το δούμε, όπως επίσης θα δούμε και μέχρι πού θα φτάσει.
Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νέας πορείας είναι ο πλήρης και ριζικός απογαλακτισμός από την περίοδο 2010-2014... ακόμα και από την περίοδο της αείμνηστης Φ. Γεννηματά. (Η απόλυτη σιωπή για τη σκευωρία Novartis του ίδιου του Ν. Ανδρουλάκη είναι χαρακτηριστική αυτής της πορείας.) Αυτό ας το λάβουν υπ΄όψη τους όχι οι σχολιαστές, αλλά οι παίκτες της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Θα πάει ο Ν. Ανδρουλάκης προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά; 
Υποθέτω πως δεν είναι ούτε ανόητος, ούτε αυτοκτονικός τύπος. Και κυρίως υποθέτω ότι έχει στο μυαλό του μια στρατηγική. Βέβαια, πολλές φορές υποθέτουμε για κάποιον ηγέτη πως έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο, αλλά πέφτουμε τραγικά έξω. Περπατά στα τυφλά και όπου τον βγάλει.

Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. 
Μπορεί να κάνουν την εκτίμηση πως η συνταγή δεν είναι κακή, απλώς ο παλιός σεφ έχει κουραστεί, έχει φθαρεί. Μέχρι στιγμής η συμπεριφορά των εκπροσώπων του ΚΙΝΑΛ στο κοινοβούλιο «συριζίζει». Αν τελικά τους δώσει πόντους, μπράβο τους!
Το κουβέντιαζα αυτό με μια παλιά καραβάνα της πολιτικής και μου είπε η μόνη περίπτωση το ΚΙΝΑΛ να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα ίσα είναι αν γίνει αυτός ΣΥΡΙΖΑ. Οι παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, δεν θα έχουν καμιά αναστολή να επιστρέψουν, απεναντίας με την επιστροφή τους θα αποενοχοποιηθούν από την προηγούμενη αποστασία τους. Καλό μου φάνηκε.

Και η Νέα Δημοκρατία; 
Έχει μια και μοναδική επιλογή. Αυτοδυναμία με κάθε τρόπο. 
Ένα καλό ποσοστό στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική, ώστε ο στόχος της αυτοδυναμίας να φαίνεται εφικτός. Γι΄αυτό και η ψήφος στις πρώτες εκλογές είναι σημαντική, για να μην πω καθοριστική, για τη Νέα Δημοκρατία. Ένα ποσοστό κοντά στο 35%, μάλλον θα προδικάσει ένα ποσοστό αυτοδυναμίας, έστω οριακής, στις εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα.

Το νέο πολιτικό σκηνικό είναι πολύ ενδιαφέρον. Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ θα διεξάγουν ένα διμέτωπο αγώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλλεται και από τις δύο πλευρές, το ίδιο βέβαια και η Νέα Δημοκρατία. 
Θεωρητικά το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε προνομιακή θέση, αφού θα δέχεται τα λιγότερα κτυπήματα. Γι΄αυτό και η Νέα Δημοκρατία έβαλε τον Ν. Ανδρουλάκη για τα καλά στο στόχαστρο της. 
Η ένταση της κριτική που θα του ασκεί θα είναι ευθέως ανάλογη της σιωπής με την οποία θα αντιμετωπίζει ο Ν. Ανδρουλάκης τον ευτελισμό των θεσμών από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα προσπαθήσει δηλαδή η Νέα Δημοκρατία να τον απομονώσει από το κρίσιμο γι΄αυτήν ποσοστό των κεντροαριστερών ψηφοφόρων που την ψήφισαν το 2019.

Το τι θα γίνει θα το βλέπουμε στις μηνιαίες δημοσκοπήσεις, τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν κανένα λόγο να αμφισβητούν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

ΥΓ. Σημειώστε το. Η Νέα Δημοκρατία κρατά στα χέρια της το απόλυτο όπλο της αλλαγής του εκλογικού νόμου, για τις δεύτερες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: