Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Πώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «άδειασε» τον Τσίπρα

Τον Μάρτιο του 2021 μιλώντας ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε ως «ανοησία» το πιστοποιητικό εμβολιασμού και υποστήριζε ότι αν η Κομισιόν προχωρήσει «στο green digital pass» τότε «Θα είναι αυτό το οποίο ζητούσαμε εμείς από πέρυσι το καλοκαίρι». 
Χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και θυμήθηκε ότι τον Ιανουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε πρώτη φορά αυτή την ιδέα.
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό covid αποτελούσε για τον Έλληνα Πρωθυπουργό μια «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για τις μετακινήσεις και κυρίως για τον τουρισμό...
Η εφαρμογή του τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα στέλνοντας τον Ιανουάριο του 2021 επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι αρχικές αμφισβητήσεις και από ευρωπαίους ηγέτες έδωσαν τη θέση τους στην στήριξη αυτής της αρχικής ιδέας.

Χθες η πρόεδρος της Κομισιόν έφτασε στην Ελλάδα για να ανακοινώσει την έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το ταμείο Ανάκαμψης και αναφέρθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό σημειώνοντας: «Το χρησιμοποίησα σήμερα, για το ταξίδι μου» ευχαριστώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «για τη σημαντική συνεισφορά που είχε η ελληνική κυβέρνηση» στη δημιουργία, την προώθηση και την εφαρμογή του.
Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Έβαλε τέλος και στην παραφιλολογία που κυριάρχησε μέσω στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρας ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open τον περασμένο Μάρτιο υποστήριξε πως το «πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μια ανοησία».

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε απευθυνόμενη στον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά την εδώ παρουσία της: «Θυμάμαι πολύ καλά όταν τον Ιανουάριο έθεσες πρώτη φορά την ιδέα αυτή και μου μίλησες γι αυτή, είχαμε πεί τοτε “Ναι, αυτό είναι το σωστό που πρέπει να κάνουμε”» καταλήγοντας πως «σήμερα το έχουμε υλοποιήσει σε χρόνο ρεκόρ»
Συμπλήρωσε, δε, πως «ποτέ δεν θα ξεχάσω όμως πως οι Ευρωπαίοι και εσείς οι Έλληνες δράσατε σε αυτή την πιο σκοτεινή περίοδο της κρίσης, της πανδημίας», δίνοντας ουσιαστικά απαντήσεις και στην καταστροφολογία που έχει κυριαρχήσει ειδικά στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Η παρέμβαση της προέδρου της Κομισιόν εμμέσως πλην σαφώς ανέδειξε ότι και σε αυτή την περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση κινήθηκε με μικροκομματικά κριτήρια.
Αμφισβήτησε το πιστοποιητικό και έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει πως αποτελεί δική της... ιδέα όταν τον περασμένο Ιανουάριο πανηγύριζε διά του Γιώργου Κατρούγκαλου πως η Ευρώπη δήθεν απέρριψε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι παρεμβάσεις, δε, του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα ήταν όπως η παραπάνω κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του εργασιακού, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να φέρει στο προσκήνιο το θέμα της πανδημίας υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει αλλά καλύπτεται από «πληρωμένα ΜΜΕ» καθώς και δημοσιογράφους.


Το θέμα δεν είναι η δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτή απλά βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους βάση.
Το θέμα είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την υπόθεση της πανδημίας και της προσπάθειας της να αποκομίσει μικροκομματικά και μικροπολιτικά οφέλη πατώντας σε μια κρίση που αφορά τη δημόσια υγεία, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως.


Το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτελεί μια λύση σημαντική για τις μετακινήσεις ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο για τις χώρες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, ο οποίος σημειωτέον το 2020 υπέστη μια από τις σημαντικότερες οικονομικές ζημιές.
Ως ιδέα και εφαρμογή αποτελεί για την Ελλάδα μια τιμητική αναγνώριση ειδικά τη στιγμή κατά την οποία χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία ήραν τις αρχικές τους επιφυλάξεις.

Στο εσωτερικό μετατράπηκε σε πεδίο άσκησης αντιπολίτευσης είτε με ειρωνείες είτε με καταγγελίες που συνδυάστηκαν με αυτές σχετικά με τη συνολική διαχείριση της πανδημίας.
Το «άδειασμα» ήρθε επισήμως επιβεβαιώνοντας την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και δίνοντας εύσημα συνολικά στη χώρα από τα πλέον αρμόδια χείλη.

2 σχόλια:

aik είπε...

Ενταξει αυτο το κυνικο πορνιδιο δε το λες και προσωπικοτητα,μια υπαλληλος ειναι.Και μαλιστα προβαινει σε ατοπημα γιατι αλλο ψηφισαν στην Ε.Ε.Δεν πιστευω να γραψετε για την επιτυχια στο Παπανικολαου που σωσανε 70χρονη με τα τ-λεμφοκυτταρα;Μην εκθεσουμε και τους δολοφονους που γλειφετε.

Ανώνυμος είπε...

Σεξιστικό σχόλιο από Συριζαίο ?? Τς, τς χάλασε ο κόσμος..