Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Τα Σκόπια ως Μακεδονία στο EURO χάρη στη good diplomacy ΣΥΡΙΖΑ

Οι οπαδοί της εθνικής ομάδας των Σκοπίων βρέθηκαν στη Νάσιοναλ Αρίνα του Βουκουρεστίου, στον αγώνα της ομάδας τους με την Αυστρία, ανεμίζοντας κασκόλ που είχαν τη λέξη Μακεδονία, κρατώντας πανό που είχαν ως σήμα τον ήλιο της Βεργίνας, και φορώντας περικεφαλαίες που εικαστικά παρέπεμπαν στον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Και η ομάδα τους παρουσιάστηκε ως «νέτη-σκέτη» Μακεδονία στις φανέλες της. Έτσι την αποκαλούσαν και οι εκφωνητές των κρατικών μέσων της χώρας.
Όλα αυτά χάριν της… πρωτοπόρας good diplomacy που αποφάσισαν να ασκήσουν κατ' επιθυμίαν Αμερικανών και Γερμανών, ο Νίκος Κοτζιάς με τον Αλέξη Τσίπρα (στον Ερντογάν είπε την συγκεκριμένη φράση ο Κοτζιάς, αλλά ταιριάζει απολύτως στην περίπτωση).
Τη Μακεδονία θα βλέπουν οι ποδοσφαιρόφιλοι θεατές του πλανήτη... καθώς τα ευρωπαϊκά παιγνίδια τέτοιου επιπέδου, μεταδίδονται ως τις άκρες της Γης. 
Κατά τα άλλα ας μην ανησυχούμε, οι πινακίδες των αυτοκινήτων στα Σκόπια, που θα βλέπουν οι Σκοπιανοί και λιγοστοί τουρίστες ή περαστικοί, θα είναι ευθυγραμμισμένες με το όνομα που προβλέπει η συμφωνία.

Την κατάσταση προσπάθησε να αποτρέψει ο Νίκος Δένδιας - αλλά ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. 
Έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εξωτερικών του γειτονικού κράτους Μπουγιάρ Οσμάνι, υπογραμμίζοντας (ζητώντας κατ' ουσίαν), την ανάγκη για πλήρη, συνεπή, και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ζητά την παρέμβαση Οσμάνι προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα αυτά στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.
Σε αυτό το πνεύμα της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, κατά την ελληνική πλευρά, η γείτων οφείλει να χρησιμοποιεί σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομά της, όπως «ΝΜ» ( North Macedonia) ή «RNM» (Republic of North Makedonia).
Παράλληλα στην επιστολή τονίζεται ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, η οποία πρέπει να πάψει να είναι «Μακεδονική» και να προστεθεί το «Βόρεια».

Αλλά λόγω της good diplomacy Κοτζιά - Τσίπρα, ο Οσμάνι δήλωσε το Σάββατο πως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν υποχρεούται να μετατρέψει το όνομα και να το προσαρμόσει στην ονομασία του κράτους, καθότι δεν επιχορηγείται από αυτό!
«Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας είναι ένα ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο γενικό Μητρώο ως Ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Από την στιγμή που η Ομοσπονδία (FFM) δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη συμφωνία».
Να σημειωθεί ότι οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της συμφωνίας, κατά την άποψη των Σκοπίων, είναι «MK» και «MKD». Στην ερώτηση γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός ΝΜΚ (North Makedonia), ο Οσμάνι απάντησε ότι αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη συμφωνία.
Μας δουλεύουν, αλλά εν αντιθέσει με το δημοσιογραφικό κλισέ, δεν θεωρούμε ότι «προκαλούν ξανά οι Σκοπιανοί» όπως γράφεται και εκφωνείται. Οι Σκοπιανοί εκμεταλλεύονται -και καλά κάνουν- τα τρωτά σημεία της συμφωνίας που υπογράψαμε.

Οι υποχωρήσεις ήταν δικές μας, καθώς φερθήκαμε σαν να ήμασταν εμείς που καιγόμασταν για την υπογραφή. Προστρέξαμε εμείς με υποχωρητικότητα και όχι ο γείτονες που χρειάζονταν την συμφωνία.

Εν τω μεταξύ εκ του πονηρού εκπέμπεται υπογείως από την αξιωματική αντιπολίτευση, το δήθεν επιχείρημα, αφού η συμφωνία δεν είναι καλή ας την ακυρώσουμε.
Οι διακρατικές συμφωνίες δεν αλλάζουν χωρίς να στραφεί η Οικουμένη εναντίον σου. Άλλωστε και να την ακυρώναμε το πρώτιστο επετεύχθη. 
Τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ, και θα παραμείνουν. Και η όποια ακύρωση δεν θα δυσκολέψει τον δεύτερο στόχο. Την είσοδο στην ΕΕ. Και αν αυτός αργεί, οφείλεται σε εσωτερικές αμφιθυμίες Γερμανών και Γάλλων για τα Δυτικά Βαλκάνια, και δεν εξαρτάται πλέον από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Επίσης, η όποια ακύρωση θα δημιουργούσε διπλωματικό προηγούμενο και θα ήταν το καλύτερο δώρο στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν.

1 σχόλιο:

aik είπε...

Κοιτα τωρα το δικο σου το ζαβο τι μειοδοσια θα μας παιξει και ασε τις αναψοκοκκινισιες σαν αγαμητη ζωντοχηρα.Και δε μου λες;Αντε ο Αμερικανοτσολιας την εκανε την παπαρα,το μουνοπανο γιατι δεν διαμαρτυρηθηκε,οεο;;Τουριστας ειναι ή πρωθυπουργος;[Μην πειτε καμμια μαλακια για το οτι δεν χρηματοδοτουνται και αλλα χαζα]